Zoek
Sluit dit zoekvak.

NOS en BNR Nieuwsradio verklaren burgemeester onjuist dood [Update2]

De gemeente Utrecht wordt momenteel platgebeld door mensen die hebben gehoord of gelezen dat burgemeester Annie Brouwer-Korf is overleden. Dit bericht is de wereld ingestuurd door NOS Teletekst. BNR Nieuwsradio nam het over, maar nadat het station het verhaal checkte bij de gemeente, werd duidelijk dat het onjuist was. Op de zender werden toen ook de luisteraars geïnformeerd over de onjuistheid.

BNR zegt geen schuld te hebben. “Wij zagen het bericht bij de NOS op Teletekst staan en hebben het meteen doorgegeven aan de presentator. Tegelijkertijd hebben we ook met de gemeente Utrecht gebeld en die vertelde drie minuten later dat het bericht onjuist was. In de uitzending hebben we toen meteen gezegd dat de NOS een fout heeft gemaakt.” De NOS geeft aan dat het nooit meer mag gebeuren. “We hebben een bron niet zorgvuldig genoeg gecheckt. Dat gaan we in het vervolg wel doen. Het heeft overigens maar 20 seconden op teletekst gestaan.” Brouwer-Korf is overigens wel ziek, want ze ligt in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. Waarschijnlijk mag ze over enkele dagen naar huis.

De gemeente neemt de zaak hoog op en heeft aangifte gedaan bij de politie. Er is een tipgever die vanaf een Hotmail-adres een e-mail heeft gestuurd waarin de dood van de burgemeester wordt gemeld. Het is onbekend of de NOS zich op dit bericht heeft gebaseerd. [JS/Radio.NL]