Regionale publieke omroepen dit jaar op de satelliet

De regionale publieke omroepen, verenigd in Roos, willen net als L1 de televisie programma’s nog dit jaar via de satelliet uitzenden. Waarschijnlijk eind november of in december zullen de omroepen via de satelliet te ontvangen zijn. De gezamenlijke regionale omroepen hebben afspraken gemaakt met het ministerie van OCW, de provincies, KPN en satellietmaatschappij Astra over satellietontvangst. De Tweede Kamer moet overigens nog wel toestemming geven.

De verspreiding van de regionale omroepen via satelliet is mogelijk gemaakt door het kabinet, dat is vrijdag (26 augustus) bekend geworden in een brief aan de Tweede Kamer. De nu in gebruik zijnde analoge zenders komen dan te vervallen. Dit zal in de nacht van 26 op 27 november gebeuren. De ongeveer 74 duizend huishoudens die gebruik maken van een eigen antenne moeten op zoek naar een alternatief. Daarvoor hebben ze tot 27 november de tijd.

Bijna alle regionale omroepen zenden nu nog uit via de kabel en via de ether. Via de kabel kunnen de programma’s thuis worden ontvangen, door de ether-uitzendingen worden de huishoudens bediend die niet op de kabel zijn aangesloten.

Kostenplaatje
De analoge zenders zouden worden vervangen door digitale zenders, die kunnen worden ontvangen met een nieuw aan te schaffen apparaatje en een antenne (kosten ca 170,- Euro). Tegen deze gang van zaken kwam een protest op gang van kijkers in het buitengebied, die tegen de extra investering opzagen. Na overleg met de regio-omroepen en de provincies heeft het kabinet nu besloten het programma’s van regionale omroepen “free-to-air” beschikbaar te stellen, waardoor de kijkers al geholpen zijn met de eenmalige aanschaf van een ontvanger (kosten ca 40,- Euro).

Twijfels over de kwaliteit
Omdat de regionale omroepen nog twijfels hebben over de kwaliteit van de digitale etherontvangst en omdat bezitters van schotelantennes waarschijnlijk weinig aandrang zullen voelen nog een extra kastje aan te schaffen, heeft het kabinet erin toegestemd, dat de regionale omroepen die dat willen ook via de satelliet kunnen uitzenden. Over de manier waarop dat zal gebeuren zullen de regionale omroepen verder overleggen. Men gaat ervan uit, dat de kosten kunnen worden opgevangen uit de besparingen die ontstaan door het wegvallen van de analoge zenders.

Nederland 1,2 en 3
Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de landelijke publieke omroepen Nederland 1, 2 en 3 digitaal ongecodeerd en gratis beschikbaar komen, maar alleen via Digitenne. Dit gebeurt waarschijnlijk op het moment dat de regionale omroepen ook omgeschakeld worden. 

Uitstel
Minister Van der Hoeven (OCW) en minister Wijn (EZ) hebben besloten de eerder aangekondigde omschakeling één maand uit te stellen. Hierdoor krijgt iedereen die nu nog via een hark- of sprietantenne analoge ether televisie kijkt, meer tijd om een alternatief aan te schaffen.

Radio
Via de sateliet zijn ook de volgende radiostations te ontvangen: Radio Noord, Radio Drenthe, Omrop Fryslân, Radio Flevoland, Radio Oost, Radio Gelderland, Radio M Utrecht, Radio Noord-Holland, 89.3 Radio West, Radio Rijnmond, Omroep Zeeland en Omroep Brabant.
Uiteraard is L1 Radio (Limburg) al op de satelliet te horen [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten