UPC moet gegevens klant aan Brein geven

Internetprovider UPC moet binnen twee dagen naam en adres van een klant aan de stichting Brein geven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag in kort geding bepaald. Volgens de rechtbank is de abonnee een internetpiraat. Mocht UPC niet meewerken, dan moet het bedrijf duizend euro boete per dag betalen. Volgens Brein heeft de abonnee via internetpagina Dikkedonder.nl illegaal bestanden op internet aangeboden. De stichting wil daarvoor van de internetpiraat een schadevergoeding.

Vorig jaar juli daagde Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) vijf internetproviders, ondermeer UPC, om dezelfde reden. Toen bepaalden zowel de rechtbank in Leeuwarden als het gerechtshof in Amsterdam dat gegevens niet geleverd hoeven te worden. Het zou een onrechtmatige inbreuk op de privacy betekenen. Voor de Amsterdamse kortgedingrechter was dat deze keer geen probleem.

Brein had het kort geding aangespannen om drie namen van internetpiraten te krijgen. Twee weken geleden heeft UPC al de gegevens van twee van die abonnees aan de advocaat van Brein doorgegeven. Van de derde klant, ‘Muzan’, zouden volgens UPC geen gegevens beschikbaar zijn. Volgens de rechtbank is aangetoond dat dat niet klopt.

UPC kondigde vorige week op haar beurt aan een kort geding voor te bereiden tegen Brein. De kabelaar vindt dat Brein niet gerechtigd is om de twee Chello-abonnees aan te pakken op basis van informatie die UPC verstrekt heeft tijdens het kort geding.

De stichting Brein heeft als doel het illegaal uploaden van muziek, films en software tegen te gaan. Het downloaden van muziek is in Nederland niet bij wet verboden; het aanbieden van muziek zonder toestemming wel. Brein wil gebruikers aanpakken, maar heeft daarvoor gegevens nodig van de providers. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten