De onlangs overleden Roger ‘Syd’ Barrett, medeoprichter van en het creatieve brein achter de groep Pink Floyd, staat woensdagnacht (23 augustus) vanaf 2.00 uur centraal op Radio 1. In het vier uur durende VPRO-programma Grensverkeer is onder meer een interview met Barrett uit 1967 te horen. Daarnaast komt Joe Boyd, producer van Pink Floyd en oprichter van de Londense Underground Freak Out Club, uitgebreid aan het woord. Deze club, waar Pink Floyd vaak heeft opgetreden, wordt gezien als bakermat van de geestverruimende muziek.
Presentator Aad van Nieuwkerk ontvangt ook gasten in de studio zoals Rutger Kroon en Emanuel Muris, die een theaterstuk hebben gemaakt over Barrett. Ook is er in ‘Grensverkeer’ ruimte voor (psychedelische) muziek. Barrett was namelijk één van de eerste Britse musici die zich sterk heeft laten beïnvloeden door het uit Amerika overgewaaide muziekgenre Psychedelica. Hij experimenteerde volop met drugs om daaraan zijn composities en gitaarspel te kunnen aanpassen. Deze levensstijl zou snel zijn tol eisen, omdat Barrett voor de andere bandleden onhandelbaar was geworden.
Uit Pink Floyd
Op het succesvolle debuutalbum ‘The piper at the gates of dawn’ uit 1967 is de invloed van Barrett zeer groot en duidelijk hoorbaar. Dat kan niet meer gezegd worden van de opvolger ‘A sauceful of secrets’ (1968), waarop Barrett op slechts één nummer te horen is. In datzelfde maakte Barrett definitief plaats voor David Gillmour. Barrett maakt vervolgens nog twee soloplaten om daarna de muziekwereld voorgoed de rug toe te keren.
‘Wish you were here’
Begin jaren zestig heeft Barrett samen met bassist Roger Waters, drummer Nick Mason en toetsenist Rick Wright Pink Floyd opgericht. Ondanks het feit dat Barrett de groep in 1968 heeft verlaten, blijft zijn geest de muzikale koers van Pink Floyd voor een belangrijk deel bepalen. Het uit 1975 stammende album ‘Wish you were here’ is een eerbetoon aan het voormalig bandlid. Tijdens de opnamen van het album brengt Barrett zelfs nog een bezoek aan de studio, maar wordt eerst niet eens herkend door de anderen. Hij is dan ook zeer labiel, staat onder permanente medische controle en woont bij zijn moeder in. Hij vult de rest van zijn leven in anonimiteit en houdt zich voornamelijk bezig met het kweken van cactussen, tv-kijken en schilderen. Op 7 juli 2006 is hij in alle rust gestorven. Barrett is 60 jaar geworden. [RvB/Radio.NL]