Wanneer de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep doorgaat met het zonder toestemming exploiteren van AVRO-rechten en -programmaformats stapt de AVRO naar de rechter. Dat schrijft directeur Willemijn Maas van de mediaorganisatie in een brandbrief. Aanleiding is het, zonder toestemming, doorgeven van AVRO-programmas aan exploitant KPN door distributie van het internetkanaal Uitzendinggemist.
Op ‘uitzendinggemist’ plaatsen de publieke omroepen hun programmas, nadat deze zijn uitgezonden via de reguliere televisie. Zo kunnen kijkers en luisteraars via de eigen websites van de Publieke Omroep desgewenst een gemiste uitzending alsnog bekijken en/of beluisteren.
Inbreuk op rechten AVRO
“Dit handelen van de Publieke Omroep”, aldus Maas, “vormt een inbreuk op de zogenaamde ‘intellectuele eigendomsrechten’ van de AVRO en andere rechthebbenden ten aanzien van door de AVRO uitgezonden programma’s, en is overigens ook onrechtmatig. De AVRO lijdt hierdoor schade. Het gaat hierbij om zowel het verstrekken aan derden van programma’s waarop de AVRO zelf het auteursrecht heeft, als om het verstrekken van programma’s waarop de AVRO een exclusieve uitzendlicentie heeft verkregen van andere rechthebbenden”.
Inkomsten belangrijk voor continuïteit
De AVRO wil met haar actie ook inkomsten uit programmarechten veilig stellen om die weer direct te kunnen investeren in nieuwe AVRO-formats en -programma’s. Willemijn Maas: “In die zin beschouwen we de exploitatie van en vergoeding voor onze rechten als een extra basis voor de continuïteit van onze mediaorganisatie. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep geeft overigens wel toe dat de AVRO wettelijk eigenaar is van haar eigen programma’s, maar de praktijk leert dat het gevoerde beleid van de Raad anders is. Dat blijkt onder andere uit de samenwerking met KPN, waarvoor van AVRO-zijde voorafgaand geen toestemming is verkregen.
Rechten, zeggenschap, inkomsten en principes
De AVRO wil verder ook zelf ruimte en zeggenschap hebben en houden voor andere exploitatiemogelijkheden van haar programmarechten. “Het gaat de AVRO dus om eigendom van rechten, om zeggenschap – onder andere over hoe we onze doelgroepen bereiken – , om inkomsten en om principes”, aldus de directeur van de AVRO.
Geen reactie op eerdere brief
In een brief van 12 juni jl. heeft de AVRO al aan de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep gevraagd om “een bevestiging dat de programmas van de AVRO die nu via Uitzending gemist worden getoond niet worden gebruikt of opgeslagen, op welke manier dan ook, door derden (waaronder KPN)”. Deze bevestiging heeft de AVRO nooit ontvangen. De AVRO vreest daarom dat de Publieke Omroep de rechten van de AVRO niet respecteert en zal respecteren. De mediaorganisatie onderneemt daartegen dus op korte termijn stappen, indien niet voldaan wordt aan twee eisen.
Allereerst vraagt de AVRO een schriftelijke bevestiging dat de Publieke Omroep de genoemde inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten en genoemd onrechtmatig handelen zal staken en gestaakt zal houden. Het gaat in het bijzonder om het openbaar maken of verveelvoudigen, althans het ter beschikking stellen aan derden ter (verdere) openbaarmaking of verveelvoudiging via welk distributiemiddel dan ook, van ieder programma dat door de AVRO is of zal worden uitgezonden en waarvoor de AVRO aan de Publieke Omroep geen uitdrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming heeft verleend. En verder wil de AVRO weten aan welke partijen de Publieke Omroep de mogelijkheid geeft, dan wel voornemens is te geven, om door de AVRO uitgezonden of uit te zenden programmas openbaar te maken en/of te verveelvoudigen, via welk distributiemiddel dan ook. De AVRO wil bovendien dat de Publieke Omroep alle onderliggende stukken hierover verstrekt. [Radiowereld.NL]