Headlines uit de krant: vrijdag 1 september

De publieke zenders willen vernieuwend zijn. Het nieuwe tv-seizoen start komende week, met een verbouwde publieke omroep. Zeker tien nieuwe programma’s lijken de moeite waard. Na een slaperige televisiezomer met herhalingen van herhalingen van herhalingen komt Hilversum eindelijk weer tot leven. De commerciële omroepen zijn al iets eerder aan het nieuwe seizoen begonnen, maar ook zij hebben hun grotere programma’s bewaard tot ze zeker wisten dat niemand meer op vakantie zou zijn.

Het spannendst wordt het voor de publieke omroep, die aanstaande maandag met drie ingrijpend verbouwde netten van start gaat. Het eerste net is straks ‘voor iedereen’ en moet het gesprek van de dag vangen, onder meer met kijkcijferkanon Paul de Leeuw en de talkshow Pauw en Witteman. Het is de bedoeling dat mensen die nu alleen naar de commerciële omroepen kijken, bij dit net terugkomen. Lees verder

Hond
In het nieuwe televisieseizoen gaat het televisieprogramma Man Bijt Hond video’s uitzenden die internetters hebben ingezonden op de website VideoTalent.nl. Ook andere programma’s van de publieke omroepen zullen komend televisieseizoen gebruik maken van video’s die zijn ingezonden op Videotalent.nl. Daarnaast worden samenwerkingen opgezet met de digitale themakanalen die de omroepen uitrollen. Lees verder

Hulscher
Mariska Hulscher heeft veel last van de betiteling ‘hoer’ die televisiepresentator Albert Verlinde haar maandag heeft gegeven. Dat zegt haar woordvoerder Bart Maussen donderdag. De 42-jarige televisiepresentatrice is immers zakelijk actief; ze geeft trainingen en workshops voor bedrijven. “Verlindes uitspraak is slecht voor de business”, zegt Maussen. Ook is Mariska gekwetst door de uithaal van de showbizzwatcher. Lees verder

Ivo
De man van De TV Show zit even zonder tv-contract. Erg vindt Ivo Niehe (60) dat allerminst, want sinds vorig jaar heeft hij een nieuwe liefde: het theater. Na een succesvolle eerste tournee door Nederland en België begint hij vanaf 22 september aan De Nieuwe Theater Show. „Het komende halfjaar staat voor mij volledig in het teken van het theater. Maar daarna hoop ik ook weer wat op tv te gaan doen”, aldus de talkshow-coryfee. Lees verder

Lokaal
Ze moeten er na negentien jaar een streep onder zetten. Noodgedwongen. De vrijwilligers van Radio Almelo mogen niet langer live verslag doen van wedstrijden van Heracles. Reden: de Almelose eredivisionist verkiest het bredere bereik en de grotere uitstraling van RTV Oost boven de mogelijkheden van Radio Almelo. Een woordvoerder van Heracles geeft aan dat de club zelf ook machteloos staat: de landelijke regels schrijven voor dat de radio-uitzendrechten bij de NOS – Langs de Lijn – liggen. Daarnaast mogen clubs zelf slechts een regionale óf lokale zender aanwijzen die ook rechtstreeks verslag mag doen. Lees verder

Afluisteren
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) mag in beginsel journalisten afluisteren. De dienst moet daar echter wel zeer terughoudend mee zijn. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald. Het hof kwam tot deze conclusie, nadat minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) in beroep was gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag in juni. Dit rechtscollege had de AIVD verboden om twee Telegraaf-journalisten af te luisteren en te observeren in een onderzoek naar het lekken van geheime informatie van de BVD (voorganger van de AIVD) naar de medewerkers van de krant. Lees verder

Brabant tv
Frans Bauer wil niet dat zijn optreden bij het provinciehuis in Den Bosch vrijdagavond live wordt uitgezonden door Omroep Brabant tv. De volkszanger meent dat de geluidskwaliteit er te slecht voor is. Het provinciebestuur probeert het openluchtconcert van de populaire zanger toch live op de Brabantse buis te krijgen. Gedeputeerde Wim Luijendijk van cultuur bemoeit zich vrijdag persoonlijk met de onderhandelingen. Het management van Bauer weigert mee te werken omdat hierover contractueel niets is geregeld en het risico van mislukking te groot zou zijn. Lees verder

Life-soap
Sinterklaas krijgt een eigen real life-soap. Zender Nickelodeon komt in november met een 25-delige serie waarin de goedheiligman in het dagelijks leven wordt getoond. Zo zien we de sint in zijn huis rondscharrelen, een bezoek brengen aan de dokter en de kapper en visite krijgen van de inspectrice van de Keuringsdienst van Waren. Lees verder

Cleopatra
Eindelijk heb ik een show die ook leuk is voor mensen die mij niet kunnen pruimen. Het heeft wat moeite gekost, maar het is gelukt”, grijnst Carlo Boszhard na de eerste opnames van Gelukkig! Je bent er! . Carlo presenteert een nieuwe improvisatiekomedie met bekende Nederlanders, waarvan de eerste aflevering morgen wordt uitgezonden. Recht tegenover Sterren dansen op het ijs, dus dat wordt wat in de verbeten kijkcijferoorlog. Lees verder

EO
De Evangelische Omroep (EO) gaat voor het eerst in zijn bestaan ook op zondagavonden tv-programma’s uitzenden. In het nieuwe tv-seizoen (vanaf maandag) staan programma’s als ‘Tot de dood ons scheidt’ en ‘Touched by an Angel’ op deze rustdag in het avondschema van Nederland 2. Wegens het christelijke karakter van de EO verzorgde die zendgemachtigde tot dusver alleen puur christelijke programma’s op de vroege zondagmorgen (‘Nederland Zingt’). Dat komt onder meer, omdat christenen op zondag niet behoren te werken. Meer verstrooiende of informatieve programma’s op de late zondagavond werden in het verleden door de achterban niet op prijs gesteld. Lees verder

Download
Free record Shop kondigt aan dat ze, als eerste in Nederland, tv-series als download gaat aanbieden op de site FreeRecordShop.nl. De populaire tv-series Friends en Babylon 5 zijn de eerste titels die Free Record voert. Eén aflevering kost die euro, maar de eerste aflevering is gratis om die één keer te bekijken. Betaling kan met iDeal, creditcard, 0900, automatische incasso en met prepaid kaarten die Free Record in de winkel verkoopt om online te besteden. Lees verder

IJs
Mari van de Ven kan het niet laten. De publiekslieveling van Sterren dansen op het ijs, die al wordt gezien als de evenknie van John de Wolf in Dancing with the Stars, gaat vanavond voor de jive. Maar hij kan zijn schaar niet missen. Danspartner Amanda, die wanhopig probeert de haar- en make-upartiest allerlei schaatspassen bij te brengen, was gisteren aan de beurt voor een training van Mari. “Amanda had kort rood haar. Ik dacht meteen ‘dat kan niet'”, zegt Mari. ” Ze ziet er nu een stuk vrouwelijker uit. Haar haar is verlengd met extensions en ik heb het donkerbruin gekleurd.” Lees verder

Vertrekprogramma’s
Na het succes van programma’s als Het Roer Om en Ik Vertrek werkt zowel tv-producent Eyeworks als Skyhigh TV (van EO-presentator Marc Dik) aan een afgeleid programma van dergelijke ‘vertrekprogramma’s’. Beiden hebben een show in voorbereiding waarin koppels die naar Italië willen emigreren, een hotel in dat land kunnen winnen. Volgens Sander Emmering van Eyeworks is het toevallig dat ook Skyhigh TV met eenzelfde formule komt. „Dat hoort bij het vak”, zei hij woensdag. Lees verder

PO
Publieke Omroep (PO) blijft niet alleen kijkcijfers in de gaten houden om de animo voor zijn programma’s te peilen. De organisatie heeft een methode ontwikkeld om ook de kwaliteit van de uitzendingen te meten, maakte een PO-woordvoerder woensdag bekend. De zogenoemde ‘kwaliteitskaart televisieprogramma’s’ is daarvoor ontwikkeld. De methodiek wordt al sinds 2003 intern gebruikt, maar PO gaat er nu ook mee naar buiten. Lees verder

Advertentiemarkt
PCM, uitgever van landelijke dagbladen als de Volkskrant en NRC Handelsblad, heeft in het eerste halfjaar geprofiteerd van de aantrekkende advertentiemarkt. De omzet kwam uit op 325 miljoen euro, 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat liet PCM donderdag weten. Lees verder

Gerelateerde berichten