Steeds meer klanten van het kabelbedrijf UPC vragen zélf om een decoder om digitale televisie te kunnen ontvangen. Dat zegt een woordvoerder van UPC woensdag in een reactie op kritiek vanuit de Tweede Kamer op het ongevraagd opsturen van apparatuur voor digitale televisie. Er zou daarover veel irritatie zijn ontstaan bij ontvangers en bij bezorgdiensten.
Vanwege de ‘verkooptechniek’ van UPC riep het onafhankelijke Kamerlid Gonny van Oudenallen dinsdag staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (CDA) naar de Kamer. UPC geeft al een halfjaar zogeheten mediaboxen weg, waarmee mensen zes maanden gratis digitale tv kunnen kijken. Daarna vraagt het kabelbedrijf hen telefonisch of ze een abonnement willen.
Staatssecretaris Van Gennip zei dinsdag dat mensen die geen digitale tv willen, het pakket het beste kunnen terugsturen naar UPC. Zij wil over de kwestie een gesprek met het kabelbedrijf, de thuisleveranciers en de Consumentenbond.
UPC-woordvoerder Mark Zellenrath zegt dat er ‘weinig klachten’ over de decoders binnenkomen. “Als mensen ons bellen, dan vragen ze of ze ook een decoder kunnen krijgen. Een belangrijk deel van de decoders versturen we naar die groep.” Mensen die geen decoder willen, krijgen het apparaat volgens Zellenrath niet. “We sturen eerst twee brieven en bellen daarna op om te vragen of ze een decoder willen.
Bovendien kan iedereen het apparaat volgens Zellenrath binnen een half jaar kosteloos terugsturen. “Dit wordt ten onrechte als een probleem gepresenteerd.” Hij zegt dat het nauwelijks voorkomt dat mensen decoders terugsturen. “Dat gebeurt relatief weinig.”
TGP Post Pakketservice verzorgt de bezorging. Het bedrijf zou inmiddels 335 duizend dozen hebben verstuurd. Volgens een woordvoerder leidt een en ander niet tot problemen. Ook Postkantoren BV klaagt niet. “De UPC-pakketten zorgen op sommige vestigingen voor een volle opslag. “Maar we laten mensen nu soms naar een ander afhaalkantoor in de buurt komen”, zegt een woordvoerder van Postkantoren BV.
De UPC-pakketten zorgen volgens de Consumentenbond voor veel irritatie. “Mensen hebben er niet om gevraagd. Je moet zelf actie ondernemen om het terug te sturen. Hierover blijven vragen binnenkomen”, zegt woordvoerder Juliette Oolders. De bond vindt de handelswijze van UPC ‘niet netjes’. “Dit is een agressieve verkoopmethode. UPC moet de overeenkomst na zes maanden omzetten, alleen als klanten bewijsbaar hebben ingestemd”, zegt Oolders.
Bij de Raad van State ligt een wetsvoorstel tegen oneerlijke handelspraktijken. Dat moet volgens de Consumentenbond een einde maken aan dit soort verkooptechnieken. [Novum/Radio.NL]