Nederlanders zijn tv-commercials over lenen beu. Het merendeel wil dat ze direct van de buis verdwijnen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 531 Nederlanders in opdracht van InterBank. Negen op de tien ondervraagden vindt de reclames irritant en 86% noemt ze zelfs misleidend. Veel liever krijgen ze heldere voorlichting over lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een Postbus 51 campagne (79%). Een klachtenlijn voor tv-commercials over lenen is bij 59% van harte welkom.
De irritatie over leencommercials is zo groot, dat twee derde meteen weg zapt als er een leencommercial op tv is. Slechts een op de tien Nederlanders geeft aan niet meteen naar de afstandsbediening te grijpen. Vooral middelbaar en hoger opgeleiden ergeren zich aan de reclames. Laagopgeleide Nederlanders storen zich er minder vaak aan. Bijna een kwart van hen begrijpt niet dat consumenten zeuren over de commercials over lenen.
Meer dan de helft van de Nederlanders zegt nooit een lening te zullen afsluiten met een kredietverstrekker of intermediair die adverteert op tv. 67% heeft het gevoel dat er informatie wordt verzwegen en 44% denkt dat er altijd een addertje onder het gras zit. Vrouwen (54%) zijn hierin achterdochtiger dan mannen (35%).
Wet Financiele Dienstverlening
Onlangs zijn in de Wet Financiele Dienstverlening (WFD) richtlijnen voor tv-commercials vastgelegd. Hoewel de meest recente tv-reclames deze veranderingen laten zien, zijn de wijzigingen voor de meeste Nederlanders echter onzichtbaar.
80% blijft erbij dat de commercials misleidend zijn. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat er te weinig over de nieuwe regels wordt gecommuniceerd. Volgens 44% is het imago van de commercials zo slecht, dat wijzigingen in WFD-regels voor wat betreft tv-commercials geen enkele zin hebben.
Tweederde van de ondervraagden is van mening dat voorlichting over verantwoord omgaan met geld al op de middelbare school moet beginnen. 90% vindt dat ook in het voortgezet onderwijs aandacht voor dit onderwerp moet komen. Meer dan een derde (35%) ziet hierin een rol voor kredietverstrekkers weggelegd.
Tot slot is meer dan een derde van de deelnemers aan het onderzoek van mening dat ouders tekort schieten in de financiele opvoeding als jongeren onder de 21 jaar onverantwoorde leningen afsluiten. [Novum/Radio.NL]