De totale oplage van de regionale kranten is gedaald. In het tweede kwartaal zijn per dag 1.742.560 exemplaren gedrukt: 3,3 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van HOI. Onder de dalers bevinden zich het Friesch Dagblad (-8,1 procent), de Gooi- en Eemlander (- 6,4 procent) en de Gelderlander (- 6,1 procent).
Ook de oplagen van het Brabants Dagblad (- 7,1 procent) en het Dagblad van het Noorden (- 4,8 procent) daalden. Maar deze kranten zijn beide een interneteditie begonnen, waarnaar mogelijk een aantal abonnees zijn overgestapt.
Drie regionale kranten zijn in oplage gestegen. Grootste stijger is de zondageditie van De Twentsche Courant Tubantia (+ 3,1 procent). Wel daalde de oplage op de overige dagen licht. De andere twee stijgers zijn de Barneveldse Krant (+ 1,3 procent) en Het Parool (+ 0,08 procent).
Oplage Financieele Dagblad stijgt sterkst
De oplage van Het Financieele Dagblad is het sterkst gestegen van alle landelijke dagbladen. In het tweede kwartaal werden per dag ruim 58 duizend exemplaren van de krant gedrukt, een toename van ruim vijf procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Nederlandse Staatscourant is met ruim 28 procent het sterkst in oplage gedaald. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van HOI, Instituut voor Media Auditing.
De oplagen van de Volkskrant en het NRC Handelsblad zijn allebei met zo’n twee procent gedaald. Daar staat wel tegenover dat de verkoop van hun internetabonnementen licht is gestegen. Andere dalers zijn het Nederlands Dagblad (- 3,6 procent) en het Reformatisch Dagblad (- 2,4 procent).
De Telegraaf was met een oplage van 719 duizend kranten in het tweede kwartaal opnieuw de best gelezen krant van Nederland. De oplage van het dagblad steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met ruim twee procent. Ook de oplage van Trouw is in het tweede kwartaal opnieuw met ruim één procent gestegen.
Ook de totale oplage van de landelijke dagbladen is in het tweede kwartaal licht gestegen (1 procent) en komt uit op 2.194.190 exemplaren. Het Algemeen Dagblad (AD) en nrc.next zijn daarbij niet meegerekend. Beide kranten bestonden een jaar geleden nog niet in de huidige vorm. De kwartaaloplage van het AD is ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gedaald met ruim 9100 exemplaren en komt daarmee uit op een oplage van bijna 540.000 exemplaren.
De in maart gelanceerde nrc.next heeft na drie maanden een oplage van 75.000 exemplaren. Dit is veel hoger dan de 25.000 waarop PCM, de uitgever van de krant, allereerst had gehoopt. Wel hebben volgens de uitgever veel mensen nog een proefabonnement. PCM hoopt in drie jaar op een oplage van tachtigduizend exemplaren te zitten.
HOI is een onafhankelijke organisatie die oplagecijfers van kranten en tijdschriften publiceert. [Novum/Radio.NL]