Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Monika Piel nieuwe directeur-generaal WDR

Een forse meerderheid van de programmaraad van de West-Duitse publieke omroep WDR heeft Monika Piel (55) afgelopen maandag verkozen tot nieuwe directeur-generaal (Intendant) van de omroep. Piel volgt hiermee Fritz Pleitgen op, die deze rol sinds 1995 vervulde. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de WDR dat er een vrouw aan het roer zal staan bij de omroep.

Terwijl Nederland vandaag massaal naar de stembus gaat, hield de WDR afgelopen maandag haar eigen verkiezingen. De programmaraad moest zich namelijk uitspreken of Monika Piel (foto) de nieuwe directeur-generaal zou worden van de omroep. Met 38 stemmen voor, 2 stemmen tegen, en 2 blanco stemmen werd Piel uiteindelijk benoemd tot nieuwe directeur-generaal. Indien de programmaraad tegen had gestemd, dan had het op zoek moeten gaan naar een nieuwe kandidaat. In eerste instantie waren er drie kandidaten voor het leiderschap, maar gaandeweg haakten twee van de kandidaten af.

Met ingang van 1 juli 2007 zal Piel haar nieuwe functie gaan vervullen. Ze volgt hiermee Fritz Pleitgen op, die zijn functie als directeur-generaal van de WDR in juni 2007 zal neerleggen. Sinds september van dit jaar is Pleitgen namelijk ook voorzitter van de European Broadcasting Union (EBU), een samenwerkingsverband van een groot aantal publieke omroepen uit Europa.

Monika Piel begon haar carrière bij de WDR eind jaren ’70 tijdens haar studie in Keulen. Tussen 1979 en 1989 was ze ondermeer actief als redactrice, verslaggeefster en presentatrice bij diverse radiostations van de WDR, waarna ze politiek verslaggeefster werd in Bonn. In 1993 werd Piel bevordert tot leider van de radioafdeling economie, wetenschap, milieu en verkeer. Twee jaar later werd Piel stationschef bij de radiozender WDR 2, waarna ze in 1998 de leiding kreeg over de gehele radiotak van de WDR. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten