Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Protest NVJ tegen fotoverbod bij debat

Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft donderdag bij het college van bestuur van de Erasmus Universiteit in Rotterdam geprotesteerd tegen de behandeling van fotografen tijdens het lijsttrekkersdebat woensdagavond. Volgens fotografen gebruikten beveiligers van de universiteit duw- en trekwerk om hen uit de zaal van het debat te verwijderen.

Alleen een fotograaf van het ANP mocht foto’s nemen tijdens het debat. Volgens Ellie Speet van de NVJ is het van ‘groot maatschappelijk belang’ dat er meerdere media tot het lijsttrekkersdebat toegelaten worden. “Als er maar één partij foto’s mag maken, loop je het risico op eenzijdige berichtgeving. Dat is gelet op de controlerende rol die media in een democratie hebben een slechte zaak.”

Het lijsttrekkersdebat van woensdagavond werd georganiseerd door het televisieprogramma EénVandaag en de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR). Fotografen van onder meer GPD, WFA, Hollandse Hoogte, de Volkskrant, het Nederlands Dagblad en enkele freelancers moesten de zaal uit voordat het debat was begonnen.

Het ‘duw- en trekwerk’ door de beveiligers was volgens Rogier Wilmink van de EFR het gevolg van de weigering van fotografen om de zaal te verlaten na drie minuten. “Bij een live-uitzending wil je niet zo veel fotografen rond hebben lopen.”

Financieel directeur Roel van Zandvoort van het fotopersbureau Hollandse Hoogte noemt de gang van zaken woensdagavond ‘heel vervelend’. “Het kan gewoon niet dat bij zo’n belangrijk nationaal evenement maar één medium toegang krijgt om foto’s te nemen.”

Ook bij het optreden van premier Jan Peter Balkenende (CDA) donderdagavond in RTL Boulevard mag alleen een fotograaf van het ANP foto’s maken. Volgens RTL-woordvoerder Jaap Paulsen komt dat doordat er te weinig ruimte in de studio is. “De beperking is bij ons puur praktisch.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten