Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Rechten omstreden boek Simpson opgeëist

Nabestaanden van de vermoorde Ronald Goldman eisen de rechten op van het boek van voormalig football-ster O.J. Simpson over de manier waarop hij Goldman en zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson vermoord zou hebben – als hij de dader was geweest. Dat heeft de advocaat van de familie Goldman woensdag bekendgemaakt. De familie wil er zeker van zijn dat alle kopieën van het boek worden vernietigd en eist ook de rechten op van een tv-interview dat Simpson gaf over het boek, getiteld If I Did It.

Simpson, die in 1995 werd vrijgesproken van de dubbele moord maar later in een civiele procedure werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 33,5 miljoen dollar, zei tegen het persbureau AP dat hij het boek maar voor één reden heeft geschreven: om geld te verdienen. Hij gaf toe dat het ,,bloedgeld” betrof, maar zei ook dat hij hetzelfde heeft gedaan als anderen die over de kwestie hebben geschreven.

Het geld dat hij voor het boek heeft gekregen, volgens Simpson minder dan de gemelde 3,5 miljoen dollar, heeft hij naar eigen zeggen al uitgegeven. Hij zei geld nodig te hebben en zei dat zijn kinderen begrijpen waarom hij instemde met het boek, dat door een ghostwriter is geschreven. Hoewel de uitgeverij het boek heeft gepromoot als een bekentenis, zei Simpson dat hij de moorden niet heeft gepleegd.

Mediamagnaat Rupert Murdoch, de baas van News Corp., besloot op het laatste moment het boek niet uit te geven en het tv-interview niet uit te zenden, na een storm van kritiek. Murdochs News Corp. is eigenaar van de televisiezender Fox en de uitgeverij ReganBooks. Fox zou het omstreden interview met Simpson op 27 en 29 november brengen. Verscheidene bij Fox aangesloten stations hadden al besloten het niet uit te zenden. Alle kopieën van het boek worden vernietigd, aldus Reganbooks. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten