Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Regionale TV en Radio op de satelliet [Update]

Minister van OCW, Maria van der Hoeven heeft op vrijdag 10 november het startsein geven voor de satellietuitzendingen van Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV, Drente, RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Noord-Holland, RTV Rijnmond, Omroep Zeeland en Omroep Brabant. L1 uit Limburg was al via de satelliet te ontvangen. Ook de radiozenders zijn te horen. Na een testfase van een maand gaan de zenders op 11 december officieel via satelliet uitzenden, dan vindt namelijk de switch-over plaats van analoge naar digitale tv in de ether.

Dankzij de ASTRA-satellietuitzendingen kunnen Nederlandse tv-huishoudens na de aanstaande switch-off van de analoge ether, regionale televisie en radio via de schotel blijven ontvangen, in digitale beeld- en geluidskwaliteit. Hiervoor wordt de Astra-Satelliet gebruikt die op 19,2 oost graden oost hangt. Canal Digitaal verzorgt de distributie via de satelliet en zal tevens zorg dragen voor een toekomstige verhuizing van de kanalen naar de Astra-3 satelliet op 23,5 graden oost. Om de uitzendingen via satelliet voor de toekomst te waarborgen moet namelijk via Astra-3 worden uitgezonden, waar in combinatie met de Astra-1, een Nederlands platform voor digitale tv zal worden gecreëerd.

Lange weg afgelegd
Met de komst van de regionale publieke omroepen op de satelliet is er een eind gekomen aan de strijd van regionale publieke omroepen om beter te ontvangen te zijn. Sinds 2000 heeft de stichting ROOS al contact met diverse ministeries over andere mogelijkheden van verspreiding van het signaal waaronder ook verspreiding via de satelliet. De financieel moeilijke situatie van menig regionale publieke omroep en de forse bezuinigingen leken ervoor te zorgen dat regionale publieke omroepen moesten afzien van satellietverspreiding.

Keerpunt was de val van het kabinet Balkenende II enkele maanden geleden. De D66 bewindspersonen Medy van der Laan en Laurens-Jan Brinkhorst werden opgevolgd door de ministers Maria van der Hoeven en Joop Wijn. Hierdoor kon Stichting Roos in de zomer van 2006 met diverse betrokken partijen afspraken maken over de satellietverspreiding van de regionale publieke omroepen.

3 zenders doen niet mee
De zender voor Zuid-Holland-Noord, TV West  evenals Regio TV Utrecht en RTV Flevoland doen (voorlopig) niet mee met hun TV en Radioprogramma’s. Deze zenders zagen het nut van een satellietverspreiding nog niet in om uiteenlopende redenen.

TV Flevoland
TV Flevoland beweerde onlangs zelfs dat het andere alternatief dat binnenkort van start gaat, digitenne, een veel beter signaal oplevert maar die uitspraak komt geheel voor rekening van TV Flevoland zelf. TV West heeft niet zo lang geleden in zware financiële problemen gezeten en wil de stap, die ook veel geld kost, voorlopig niet wagen. Helaas laten TV Flevoland en de Provincie Flevoland hiermee wel een uitgelezen kans liggen om de provincie ook buiten de eigen grenzen te kunen promoten en aantrekkelijk te maken voor buitenstaanders op gebied van bedrijvigheid, wonen, recreëren, toerisme. Voor dergelijke promotionele doeleinden ontving de provincie in het recente verleden veel subsidie van de Europese Unie omdat Flevoland een achterstandsregio was.

TV West
TV West, de regiozender voor Zuid-Holland Noord welke vanuit Den-Haag uitzendt,  heeft besloten niet mee te doen maar daarvoor geen nadere motivatie gegeven. Wel zat TV West nog niet zo lang geleden in zeer zware financiële problemen en zullen financiën nu zeker ook  bij het besluit hebben meegespeeld. TV West is wel sinds woensdag 8 november in het grootste deel van Zuid-Holland ongecodeerd via DVB-T (Digitenne) te zien en in het weekeinde is er op TV Rijnmond, dat wel op satelliet zit, een gezamelijk weekoverzicht van het nieuws van West en Rijnmond. 

RTV Utrecht
Regio TV Utrecht heeft laten weten geen “bakken met geld” uit te willen geven voor een satellietsignaal terwijl zij in de kleinste provincie van Nederland, die ook nog eens vrijwel volledig bekabeld is, ook al op Digitenne te zien is. In de ogen van Regio TV Utrecht zijn er dus geen kijkers te winnen omdat naar hun mening ‘iedereen de kabel heeft” en er bovendien een DVB-T signaal is. Bovendien was TV Utrecht bezorgd over het mogelijk weer verliezen van kijkers bij de latere switch van Astra 1 naar Astra 3.

Gratis
De verspreiding via satelliet van de regionale omroepen is geheel gratis en kan al dan niet via Canal Digitaal worden bekeken. Nederland 1, 2, en 3 zijn via de satelliet wel gecodeerd en daarvoor is een Smartcard nodig. De consument zal wel in satelliet-ontvangstapparatuur moeten investeren welke in de loop van 2007 ook zal moeten worden aangepast voor ontvangst van zowel de Astra-1 als Astra-3. Hiertoe brengt Canal Digitaal tegen die tijd een speciale Duo-LNB op de markt. Tevens zijn er veel schotel-installaties mogelijk die meerdere satellieten tegelijk kunnen ontvangen. Zo zijn via de Britse Astra-2 positie bijvoorbeeld legio Engelstalige programma’s toe te voegen.

Kanalen
In de standaard kanalenlijst van CanalDigitaal goedgekeurde ontvangers zijn de regionale tv-zenders na een nieuwe zenderscan op kanaalnummers 70 t/m 79 terug te vinden. De radiozenders zijn te vinden op de kanalen 230 t/m 239. De door Canal Digitaal goedgekeurde ontvangers die een heel Nederlands en Europees pakket opleveren, zijn voor satelliet-tv het meest in gebruik bij de consument. Op elke satelliet-ontvanger kan de consument uiteraard ook zelf een voorkeuzenummer aan de zenders toekennen.

Op alle andere satellietontvangers (die onafhankelijk van Canal Digitaal functioneren)  moeten voor Astra 1 de volgende data worden ingesteld: ASTRA 19.2  graden Oost: 11479.00 MHz, verticaal, SR: 22.000 Msymb/s  FEC 5/6 en voor Astra-3: ASTRA 23.5 Oost: 11914.50 MHz, horizontaal, SR:27.500 Msymb/s FEC 3/4. Voor het scannen kan op sommige ontvangers de frequentie direct ingegeven worden, terwijl voor andere ontvangers eerst bovenstaande gegevens in de transponder-lijst moeten worden toegevoegd. [JHV/Satplaza/Radio.NL]

Gerelateerde berichten