Search
Close this search box.

Veel krantenbezorgers illegaal aan het werk

Veel dagbladbezorgers blijken illegaal aan het werk te zijn. Dat meldt de Arbeidsinspectie maandag naar aanleiding van een steekproef. Daarbij bleken 71 van de 200 gecontroleerde bezorgers geen vereiste tewerkstellingsvergunning te hebben en 51 van hen ook illegaal in Nederland te verblijven. Naar aanleiding van de steekproef is aan de landelijke dagbladen in totaal 2,1 miljoen euro aan boetes opgelegd.

Bij de steekproef zijn vorig jaar negentien distributiepunten in Zuid-Holland gecontroleerd. “Het ging om een kleine peiling waarmee we wilden kijken hoe het er voor stond”, zegt woordvoerder Magda de Vetten van de Arbeidsinspectie. Bij veertien distributiepunten werden overtredingen geconstateerd. De Arbeidsinspectie heeft daarop besloten sinds vorige maand in heel Nederland te gaan controleren. Deze controles duren tot het voorjaar.

Hoewel de bezorgers niet in dienst zijn van de dagbladen, zijn zij volgens de inspectie toch verantwoordelijk. “De dagbladen zijn opdrachtgever”, zegt De Vetten. “Daarmee zijn zij ook verantwoordelijk voor het gehele krantenproces.” Beboet zijn onder meer alle landelijke dagbladen, het Rotterdams dagblad, distributiebedrijf DistriQ en PCM uitgevers.

De uitgevers van de kranten gaan in beroep tegen de boetes, meldt woordvoerder Pieter Kuijt van PCM Uitgevers. Ze vinden dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het personeelsbeleid van de agentschappen die de bezorging regelen. “Wij hebben geen vaste werkrelatie met deze mensen”, zegt de woordvoerder.

Bovendien is sinds de steekproef volgens Kuijt een hoop verbeterd. “Wij hebben bij de distributiepunten duidelijkere afspraken gemaakt over het registreren van de gegevens van de bezorgers.” Ook heeft PCM volgens de zegsman een beter administratief systeem voor de agentschappen opgezet.

Branchevereniging Nederlandse Dagbladpers (NDP) gaat de kwestie aankaarten bij het ministerie van Sociale Zaken, waar de Arbeidsinspectie een onderdeel van is. De vereniging vindt dat niet de dagbladen moeten worden beboet maar de depothouders, de mensen die als zelfstandigen werken voor de distributie-organisaties, zegt NDP-woordvoerder Tom Nauta. Ook hij stelt dat de distributiebedrijven sinds de steekproef al serieus werk hebben gemaakt van het beter regelen en controleren van de vergunningen. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten