Eric Corton: “Wereldwijd stapt er ieder half uur iemand op een landmijn”

3FM Serious Request 2006 gaat dinsdagmorgen om 9 uur van start. Dit jaar zal de actie gaan over de 30 miljoen landmijnen die verspreid over de wereld liggen om slachtoffers te maken. 3FM-DJ Eric Corton vertrok samen met zijn collega Stijn van de Voorde van Studio Brussel naar Cambodja om de situatie met eigen ogen te zien. Wij spraken met hem over zijn ervaringen.

De keuze om Cambodja te bezoeken is niet door Eric gemaakt. “Dat is gedaan door 3FM en het Rode Kruis. We belichten elk jaar een ramp die weinig aandacht krijgt en waarover mensen ook niets weten. De situatie in Cambodja en andere landen is eigenlijk een stille ramp, want volgens voorzichtige schattingen liggen er 30 miljoen landmijnen op deze wereld en volgens de meest enthousiaste 210 miljoen.

Cambodja staat nummer 3 op de lijst met landen met de meeste landmijnen, onder Afghanistan en Angola. Er is voor Cambodja gekozen als modelland omdat dat het meest ‘veilige’ land was om te bezoeken.”

Van een oorlog in Cambodja is sinds 1981 al geen sprake meer. “De gevechten zijn toen gestopt, maar de landmijnen liggen er nog steeds. Alleen al in Cambodja vallen er twee tot drie slachtoffers per dag. Wereldwijd stapt er ieder half uur iemand op een landmijn. Je zou denken dat er al een oplossing is want ongeveer 160 landen hebben een verdrag getekend waarin ze beloven om die afgrijselijke rotzooi niet meer te maken en de nog liggende op te ruimen. Er zijn echter vier landen die dat verdrag niet ondertekend hebben en dat zijn Amerika, Israël, Rusland en China. Laat dat nou net de landen zijn met de grootste productie.”

Het probleem an sich vond Eric het meest shockerende, maar een ander punt is dat de landmijnen niet bedoeld zijn om te doden maar om mensen te verwonden. “Moet je eens voorstellen dat er mensen zijn geweest die aan ingenieurs hebben gevraagd om landmijnen te ontwikkelen. Als een soldaat erop ging staan mocht hij niet overlijden, want legers mogen doden gewoon laten liggen. Ze zijn echter verplicht om gewonden mee te nemen en om het leger te vertragen moesten de verminkingen dus zo heftig mogelijk zijn. Bepaalde soorten metaal worden in zo’n ding gestopt om heel veel splinters in je lichaam achter te laten en er zijn zelfs poepmijnen. Die zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk rotzooi in de wond terechtkomt. Er zijn dus mensen geweest die daar aan de tekentafel over hebben nagedacht.”

Eric ging eerder al eerder voor Serious Request op reis, vorig jaar naar Congo en het jaar daarvoor naar Darfur. Een vergelijking is niet echt te maken. “De situatie is compleet anders. In Congo was dan geen oorlog bezig, maar het was wel een kruidvat dat elk moment kon exploderen. Darfur is echt de hel op aarde, nog steeds. In Cambodja is de oorlog allang voorbij maar heeft iedereen er nog steeds last van.”

Stel nou dat er een half miljoen euro wordt opgehaald. “Daar kun je niets mee. Hahaha, nee hoor. Voor 75 tot 100 euro kun je een volwassene al een beenprothese geven. Zo’n iemand heeft weer een toekomst, want een boer die een been verliest wordt automatisch een bedelaar omdat hij zijn werk niet meer kan doen. Met een prothese wordt niet alleen de boer geholpen, maar zijn hele gezin en misschien wel het hele dorp. In sommige dorpen is het aantal mensen dat getroffen is door een landmijn zo groot dat het echt stuitend is.”

De suggestie om zelf in het glazen huis te zitten en actie te voeren wijst hij resoluut af. “Ik ben wel heel erg benieuwd of ik het vol zou kunnen gehouden, maar ik denk dat iedereen wel zes dagen zonder eten kan. Een echte radiomaker ben ik niet en dat soort mensen moeten wel in het huis zitten. In mijn radioprogramma praat ik eigenlijk alleen maar over muziek en heb ik bandjes te gast. Ik ben geen jinglemaker. Kijk nou eens naar de mensen die dit jaar in het huis zitten. Giel en Gerard zijn echte radiomakers en Sander is gewoon een hele gekke, leuke en enthousiaste gast die wel goed nadenkt bij wat hij doet. Hij kan echt voor een verrassing gaan zorgen met de andere twee.” [JS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten