Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuw radiostation Talpa Denemarken van start [Update]

Talpa Radio is deze week gestart met een nieuw radiostation in Denemarken. Onder de naam ‘Radio 100 Soft’ wordt momenteel 24 uur per dag non-stop softpop uitgezonden. Radio 100 Soft is landelijk via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen. Daarnaast beschikt het in de regio Kopenhagen over de etherfrequentie 95.0 FM.

Van kerst naar softpop
In november van dit jaar werd al bekend dat de popzender ‘Radio 100FM’ van Talpa in Denemarken er een zusje bij zou krijgen. Toen werd bekend gemaakt dat later die maand gestart zou gaan worden met de kerstzender ‘Radio 100 Jul’. Om ruimte te creëren voor dit station werd de bitrate van Radio 100 FM via DAB verlaagd van 192 kbps naar 128 kbps. Talpa had namelijk de beschikking over een totale bandbreedte 256 kbps, die op deze manier geheel gevuld wordt. Na kerst zou Radio 100 Jul plaats gaan maken voor een nieuwe softpopzender van Talpa.

Desondanks presteerde Talpa het om tijdelijk met drie radiostations uit te zenden via DAB, zo meldt de website ‘Radionyt’. Afgelopen vrijdag staakte de publieke softpopzender ‘DR Soft’ haar uitzendingen, terwijl nagenoeg gelijk het nieuwe softpopstation van Talpa van start ging. Dit terwijl Radio 100FM en Radio 100 Jul gewoon bleven uitzenden en nog wel met dezelfde bitrate. Het lijkt erop dat de publieke omroep DR dus tijdelijk bandbreedte heeft ‘geleend’ aan Talpa. Inmiddels heeft Radio 100 Jul haar uitzendingen gestaakt, waardoor Talpa weer gebruik maakt van haar ‘eigen’ bandbreedte.

Nieuw record voor Radio 100FM
De start van het nieuwe softpop zusje van Radio 100FM komt enkele dagen nadat er al een klein feestje was bij de zender. Radio 100FM wist namelijk in de maand november een nieuw luisterrecord te halen. In november scoorde Radio 100FM namelijk een marktaandeel van 8,3% en verbreekt daarmee het oude record dat de zender in mei scoorde. Toen behaalde Radio 100FM een marktaandeel van 8,1%. Momenteel is Radio 100FM de grootste commerciële radiozender in Denemarken.

Jingles Radio 100 Soft Denemarken
SOB Audio Imaging in Naarden heeft onlangs het jinglepakket geproduceerd voor Radio 100 Soft in Denemarken. Het Soft-pop station heeft gekozen voor een jinglepakket van Bespoke Music uit Engeland, dat door SOB wordt vertegenwoordigd in Europa. De jingles, ingezongen door Deense zangers, zijn geproduceerd en gemixed in de SOB studio’s in Naarden.

Bjarke Rasmussen, imaging director van Radio 100 FM en Radio 100 Soft, zegt: “Radio 100 Soft is een brandnieuw nationaal soft AC station in Denemarken. We zochten een jinglepakket dat 1-op-1 aansloot op ons muziekformat en dat ons bovendien in staat zou stellen om de stationsnaam optimaal te communiceren. Dit pakket is ideaal. De muziek is perfect en de vocale sound kan alleen maar worden omschreven als “fantastisch”. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten