NOS-correspondent Zwart krijgt Bloemendal-prijs

Schrijver en columnist Jan Mulder heeft donderdagmiddag de ‘Philip Bloemendal Prijs’ voor jonge talentvolle presentatoren uitgereikt aan Wouter Zwart, correspondent voor de NOS (tv, radio en internet) in China. De prijs, uitgereikt in studio 5 van RTL Nederland op het Mediapark in Hilversum, bestaat uit een bedrag van 3.500 euro. Het geld moet worden besteed aan een trainings- of opleidingsproject binnen het vakgebied en een glazen kunstwerk.

Het juryrapport zegt over de  winnaar o.a.: “In zijn reportages brengt hij verre onderwerpen dichtbij door zijn creativiteit, zijn aangename ironie, z’n schrijftalent en zijn talent om beeld en geluid goed te laten samenvallen. Net als de naamgever van de prijs zorgt hij er voor dat hij goed geïnformeerd is.”

Drie genomineerden
Naast Wouter Zwart nomineerde de jury Antoin Peeters, verslaggever en presentator bij RTL Nieuws en Magriet Wesselink nieuwslezer en redacteur bij NOS radio. Eerdere winnaars waren Brecht van Hulten (2002) en Lucella Carasso (2004).

Philip Bloemendal Fonds
Het Philip Bloemendal Fonds, opgericht in november 2001, heeft zich met deze prijs ten doel gesteld om het kwaliteitsbesef door te geven aan nieuwe generaties presentatoren in de media. Richtsnoer is de zorg die de legendarische commentator van het Polygoon bioscoopjournaal, Philip Bloemendal, die in 1999 overleed, ruim 50 jaar aan zijn vak heeft besteed. De presentatoren dienen werkzaam te zijn op het gebied van nieuwsberichten, actualiteiten of achtergrondnieuws. Het effectief en zorgvuldig omgaan met de Nederlandse taal is een belangrijk criterium.

Jury
De vakjury bestaat uit Henk van Gelder, voorzitter (journalist bij o.a. NRC Handelsblad), Henny Stoel (voormalig presentator/eindredacteur NOS-Journaal), Kees de Groot (projectmanager programmamaken Media Academie), Frits Spits (programmamaker KRO radio & televisie) en Lucella Carasso (winnaar 2004). De jury is tot zijn voordracht gekomen na beoordeling van 18 aangemelde kandidaten, werkzaam bij landelijke of regionale omroepen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten