Headlines uit de krant: donderdag 4 januari

Stuk voor stuk waren de bezoekers van de Gemeentewoning in Epe enthousiast over Radio 794. Een ‘bindmiddel’ en een ‘prachtig middel voor streeknieuws’ werd de lokale omroep genoemd, die na Heerde voortaan ook in Epe te beluisteren zal zijn. De kurken knalden nog net niet van de fles bij de lancering van Radio 794 afgelopen zaterdag in de Eper Gemeentewoning. Wel waren er sterretjes, oliebollen en tal van artiesten en bezoekers aanwezig bij de eerste uitzending voor Epe van de lokale omroep.

Presentator Dick van der Veen moest echter nog wel even al zijn spreekkunsten van stal halen, omdat burgemeester Hoornstra van Heerde de ingang van de Gemeentewoning niet kon vinden. Maar toen hij eenmaal binnen was, kon de aftrap worden gegeven voor Radio 794, die is vernoemd naar de weg tussen Heerde en Epe. Lees verder

Stuntje
RTL4 en SBS6 vallen opnieuw over elkaar heen om hun mateloos populaire ijsdansshows. SBS maakte woensdag bekend Sterren dansen op het IJs te vervroegen naar 12 januari. Woensdagavond bleek waarom… Ook RTL, dat eerst in alle talen zweeg over een vervolg op Dancing on Ice, blijkt over anderhalve week de schaatsen toch weer onder te binden. Op de eerste serie van Dancing on Ice kwam kritiek van Nederlandse kijkers, omdat er ook Belgen meeschaatsten in het programma, en er een duo-presentatie was van Martijn Krabbé met Francesca Vanthielen. De Belgen doen nu niet meer mee, en de presentatie is nu in handen van Martijn Krabbé en John Williams, die vorig jaar zelf zijn schaatsen onder bond. RTL heeft nu onder meer Winston Gerschtanowitz en Stella Gommans aangetrokken om te schaatsen. Lees verder

Schaats
Nog even en alle Nederlandse sterren kunnen schaatsen. RTL 4 presenteerde in de ijsdansoorlog die opnieuw met SBS 6 is uitgebroken, gisteravond meteen het merendeel van de kandidaten van Dancing on Ice: Stella Gommans, Winston Gerschtanowitz, Regilio Tuur, Kelly, John Jones, makelaarsdochter en presentatrice Suze Mens, Quinty Trustfull en Dieter Troubleyn (Jezus in Jesus Christ Superstar). Lees verder

TMF
Wie tijdens de nieuwjaarsnacht naar TMF heeft gekeken, zag tussen middernacht en 2 uur wellicht enkele racistische nieuwjaarswensen op het scherm rollen: van ‘geen gezever, weg met die neger’ tot ‘elke makkak is ne zak’. Volgens Phillipe Van Roey, persverantwoordelijke van TMF, komt dat door een technische fout bij smspartner Storedesk. “Normaal worden alle sms-berichten automatisch gefilterd op discriminerende boodschappen, maar maandagochtend tussen middernacht en 2 uur zijn er technische storingen geweest bij onze sms-partner Storedesk. Wij betreuren wat er gebeurd is en zullen binnenkort ook van smspartner veranderen zodat zulke incidenten nooit meer kunnen gebeuren,” aldus de TMF-persverantwoordelijke. Lees verder

Soap
Twee acteurs van de Amerikaanse soap ‘The Bold and the Beautiful’ hebben een gepland bezoek aan Nederland afgezegd wegens terrorisme-dreiging. Lorenzo Lamas (in de soap Hector Ramirez) en Winsor Harman (Thorne Forrester) zouden woensdag op Schiphol landen. Omdat de tv-reeks in Nederland na zeventien jaar van RTL4 naar concurrent SBS6 is verkast, stonden voor de twee diverse interviews op het programma. Lees verder

Radio
Het kastje is zwaar beschadigd en half verweerd. Maar bij het Museum Electro Radio Nostalgie zijn ze dolblij met het ‘ding’ uit de bij Zuna neergestorte Lancaster bommenwerper. Met dank aan Peter van der Zanden. Want het is de secretaris van het Radiomuseum die er hoogstpersoonlijk voor heeft gezorgd dat ‘het ding’ nu in het museum aan het Esrein staat. Van der Zanden wist niet eens precies wat hij enkele maanden geleden had gefotografeerd in Zuna. In de buurtschap bij Wierden is tijdens de Tweede Wereldoorlog een Engelse Lancaster bommenwerper neergeschoten. De resten van het toestel zijn vorig jaar opgegraven. ‘Ik ben wezen kijken op een open dag waarop de spullen die zijn gevonden werden tentoongesteld’, zegt Van der Zanden. Aan de hand van foto’s die Van der Zanden had gemaakt kon voorzitter Henk de Groot al wel een redelijke inschatting maken van de precieze functie van het apparaat. Nu weten ze zeker wat het is, want sinds enkele dagen heeft het Museum Electro Radio Nostalgie ‘het ding’ in bezit. Lees verder

Krant 
Het blijft kwakkelen met de papieren krant. Volkskrant en NRC Handelsblad bijvoorbeeld zagen de oplage in de afgelopen maanden weer dalen. Maar dankzij nieuwkomer NRC Next wist uitgever PCM de cijfers toch op te krikken. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor Media Auditing, HOI (Het Oplage Instituut). Wat het afgelopen kwartaal ronduit lekker liep waren de webabonnementen. Het aantal lezers van de elektronische Volkskrant bijvoorbeeld nam toe met 78,1 procent. NRC Handelsblad wist het derde kwartaal van 2006 56,2 procent meer internetabonnees aan zich te binden ten opzichte van die periode in 2005. Lees verder

MTV
Diddy komt met een vierde editie van ‘Making the band’ op MTV. Deze keer gaat hij in de realityserie op zoek naar mannelijk talent om een groep te vormen. “Je moet echt kunnen zingen”, zegt de rapper en platenbaas van Bad Boy Records in een oproep voor het programma. “Ik ben niet op zoek naar rappers.” Lees verder

Toppie
Het Nederlandse supermodel Yfke Sturm heeft haar roeping helemaal gevonden in het presenteren. Ze leidt wederom de tv-show Holland’s Next Top Model . Zaterdag vindt een screeningdag plaats, waarna de uitzendingen van de tweede reeks op 19 maart van start gaan. Lees verder

Casema
Het was druk bij de Casema klantenservice aan de Dintelstraat in Den Haag. Wanbetalende klanten… …die het tijdens de feestdagen zonder televisie of internet hadden moeten doen, kwamen dinsdag hun boeltje in orde maken. De massale toestroom naar het kantoor zorgde voor lange wachtrijen. „De mensen die nu in deze rij aansluiten, snap ik niet,’’ vertelt Wouter van de Hoef (19), een van de wachtenden. „Toen ik aankwam was het rustiger en ik moet bij elkaar den ik twee uur wachten. Laat het woordje service bij Casema maar achterwege.’’ Lees verder

Kranten
De oplages van de meeste kranten zijn ook in het derde kwartaal van 2006 gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2005. Alleen Het Financieele Dagblad (3,2 procent), Het Parool (0,2) en Trouw (0,7) zagen hun oplage stijgen. Dat bleek woensdag uit cijfers van het oplage-instituut HOI. Lees verder

Hoofdredacteur
De hoofdredacteur/directeur van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), Henk Dam, heeft zijn ontslag ingediend. Dat heeft hij dinsdag laten weten. Dam was twaalf jaar als directeur/hoofdredacteur aan de GPD verbonden. Lees verder

Wegener
Uitgever Wegener heeft vorig jaar ongeveer net zoveel bedrijfsresultaat behaald als in 2005. Dat liet de bestuursvoorzitter van het concern, Jan Houwert, dinsdag weten in zijn nieuwjaarstoespraak. Dat resultaat zal daarmee uitkomen rond 50,5 miljoen euro. Lees verder