Minister: Harkantenne moest toch op dak blijven staan!

De analoge etherfrequenties zijn eind vorig jaar uitgeschakeld en om die reden is er een intense overheidscampagne gevoerd onder het motto “de harkantenne kan van het dak af” Toch is de overgang niet helemaal vlekkeloos verlopen omdat er ontvangstproblemen zijn in sommige gebieden. Minister van der Hoeven laat vandaag weten dat dat juist komt “omdat men de harkantenne van het dak heeft gehaald”.

De overheid heeft in de maanden voorafgaand aan de uitschakeling van het analoge ethersignaal een zeer uitgebreide campagne gevoerd om het publiek hiervan op de hoogte te brengen. De kern van deze door overheidsambtenaren bedachte campagne, was dat de ouderwetse harkantenne van het dak af kon. Immers zou na de digitale omschakeling een decoder in combinatie met een simpel klein sprietje binnenshuis, volstaan om perfect beeld te krijgen.

Gebrekkig signaal
In veel gevallen is in de praktijk gebleken dat het echter juist onverstandig was om de harkantenne van het dak te halen. Immers vangt zo’n antenne veel sterkere signalen op uit de ether en dat is vaak toch noodzakelijk. De dekking van het digitale ethernetwerk is namelijk verre van optimaal. Enkel op plekken in de Randstad waar veel zendantennes staan zijn de door KPN verspreide signalen met een kleine binnenantenne goed op te vangen. Een test van de redactie op locatie in Noord-Brabant (niet ver van het Zuid-Hollandse Gorinchem)  met een versterkte binnenantenne, gaf aan dat het onmogelijk bleek om de signalen van Omroep Brabant en Nederland 1 te ontvangen. Deze worden voorlopig voor bijna heel Brabant vanuit Lopik uitgezonden.

Voorlichting niet goed
Minister van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderschrijft dat er minimaal enkele honderden gevallen waren die ontvangstproblemen hebben. Uitermate opmerkelijk is dat zij daaraan toevoegt dat veel mensen geen sterk genoeg signaal hebben omdat zij hun oude harkantenne van het dak hebben gehaald en dát was nu juist wat de overheid in de voorlichtingscampagnes als slogan heeft gebruikt! KPN is bezig de betroffen huishoudens proberen te helpen.

Wie overigens geen goede ontvangst voor elkaar krijgt kan een aangeschafte Digitenne-decoder altijd retourneren en kiezen voor de oplossing die de meeste zekerheid biedt, namelijk satellietontvangst via Canal Digitaal. Dit levert overigens ook beduidend betere beeldkwaliteit op die minder storingsgevoelig is dan de zwakke digitenne-signalen. [JHV/Radio.NL]

Gerelateerde berichten