Met de toenemende digitalisering in Europa worden steeds vaker analoge kanalen uitgezet. Ook in Zwitserland is dit het geval en daarom kondigde Zwitserlands grootste kabelmaatschappij Cablecom aan onder meer het Italiaanse Rai-Uno te zullen schrappen. Hier is na een storm van protest echter door de regering een stokje voor gestoken.
De Zwitserse televisiejournaals besteedden uitgebreid aandacht aan de kwestie en meldden dat zenders als BBC Prime, het Spaanse TVE, het Portugese RTP en France-3 reeds van de analoge kabelnetten zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Dit tot groot ongenoegen van veel Zwitserse kijkers (zowel autochtoon als allochtoon) die klachten hebben ingediend bij de Zwitserse consumentenorganisaties.
Politiek
Omdat Zwitserland echter geen systeem zoals Nederland kent waar kabelraden doorgifte van een aantal kanalen af kunnen dwingen door dwingende adviezen, wordt er nu door de Zwitserse politiek ingegrepen. De viceminister van buitenlandse zaken van het naburige Italië kwam hoogstpersoonlijk langs bij de Zwitserse “Bundesrat” na klachten van de Italiaanse gemeenschap. De verantwoordelijke persoon, Moritz Leuenberger gaat in Zwitserland over communicatie en media. Tot nu toe bestond er alleen doorgifteplicht voor minstens 4 zenders van het Zwitserse publieke SRG-SSR.
Doorgifteplicht
Leuenberger heeft nu een wet in de maak die Cablecom en andere kabelmaatschappijen verplicht om minimaal het eerste publieke net uit de buurlanden van Zwitserland door te geven op de kabel. Daarbij gaat het dus om Rai-Uno, ORF-1 (Oostenrijk), ARD (Duitsland-1) en France 2. TF 1 is net als Canale 5 commercieel dus die zenders krijgen geen bescherming op de kabel evenmin als Rai-Due, Rai-Tre, France-3, ORF-2, SWR of Bayern 3. De wet is echter vooral voor Cablecom gemaakt omdat deze meer dan 50% van alle Zwitserse kijkers bedient en er over het ongevraagd uitschakelen veel klachten kwamen.
Cablecom
Sinds midden oktober 2005 is Cablecom in handen van Liberty Global Europe (in Nederland eigenaar van UPC) die het voor ruim 2,8 miljard Zwitserse Frank overnam. Dit bedrijf wil digitale Televisie (en andere diensten zoals telefonie en internet) aantrekkelijk maken omdat er tot op heden weinig Zwitsers gebruik van maken. Als argumenten om de analoge zenders uit te schakelen voert Cablecom aan dat de analoge ruimte nodig is voor digitale signalen die meer mogelijkheden bieden. Cablecom is de grootse kabelmaatschappij van Zwitserland en bedient inmiddels steden als Zürich, Genève, Luzern en Lugano.
Groot aanbod
Mede door het grote analoge aanbod (meestal meer dan 45 zenders) is digitaal kijken in het zeer dichtbekabelde (!) Zwitserland tot op heden geen succes. Ondanks dat het digitale pakket zeer veel minderheden zenders (bijv. uit de Balkan-landen en Italië) en Europese zenders (onder meer BBC1, BBC2, ITV, BVN, ) biedt is de behoefte aan deze extra kanalen tot nu toe matig. Diverse kleinere kabelmaatschappijen, onder meer in Basel en in Wallis bieden dan voorlopig ook nog een enorm analoog pakket van meer dan 60 analoge zenders aan omdat klanten hier tevreden mee zijn. Dat er zoveel zenders kunnen worden doorgegeven komt doordat Zwitserland altijd voorop liep inzake kabeltechniek. [JHV/Radio.NL]