Headlines uit de krant: dinsdag 6 februari

Vakblad De Journalist vroeg onlangs negen omroepmensen hoe ze denken over Het Bestel nu het volgende kabinet in aantocht is. Dat de dertien publieke regionale omroepen ook een wezenlijk onderdeel zijn van publiek omroepland, is De Journalist weer eens vergeten. Dus geen spreker uit deze hoek. Hoezo vakblad met een brede kijk op de mediawereld? Het is helaas geen incident. In het debat over de toekomst van de publieke omroep speelt de regionale tak nauwelijks een rol. En dat vind ik jammer, maar vooral ook onterecht. Regio Radio is het meest onderschatte onderdeel van het publieke omroepbestel.

De feiten spreken duidelijke taal. Bij de publiek omroep in de regio (radio en tv) werken bijna 1500 mensen. De publieke regionale zenders hebben al vele jaren het grootste marktaandeel op de radio, de meeste regionale omroepen zijn marktleider of nummer 2 in eigen provincie. Van zulke grote aantallen luisteraars kunnen de landelijke publieke omroepen alleen nog maar dromen. De publieke regionale tv-zenders staan nog in de kinderschoenen, maar bereiken inmiddels dagelijks 1 op de 4 Nederlanders. En omdat ontwikkelingen bij radio vroeg of laat zijn terug te zien bij televisie, weet ik zeker dat publieke regionale televisie nog heel veel potentie heeft om door te groeien. Maar goed, dit is een radioblog. Laat ik me beperken tot radio. Lees verder

Wereldomroep
In Hilversum worden soms de raarste constructies bedacht met het personeel van de omroepen. Even uitlenen, langdurig detacheren of wegpromoveren van mensen; het komt allemaal voor. Maar de verregaande samenwerking tussen de sportredactie van Radio Nederland Wereldomroep en Langs de Lijn van de NOS is voor iedereen ‘louter goed nieuws’. Lees verder

KXradio
Alle begin is moeilijk. Neem KXradio, het radiostation van Rob Stenders, sinds 2005 via internet te beluisteren. Elf luisteraars per dag, meer was het niet die eerste maand. Maar Stenders, die vanuit zijn zolderkamer programma’s maakte, zette door. Met succes: inmiddels stemmen dagelijks zo’n vijftienduizend luisteraars af op KXradio. Reinout Oerlemans, van Eyeworks, zag er wel brood in: in ruil voor opties schonk hij de radiozender een prachtstudio in Amsterdam. De studio werd zaterdag geopend, maar het grote feest (live uitgezonden) was in Stairway to Heaven, het café van Henk Westbroek en Broos Schnetz aan de Mariaplaats in Utrecht. Lees verder

BBC
De Britse omroep BBC dwingt kijkers het gebruik van Microsoft Windows af wanneer het start met on-demand televisie. Hierdoor wordt belastinggeld verspild aan een monopolist en worden kijkers beperkt door één technologie, zo stelt het Engelse Open Source Consortium (OSC). Dat blijkt volgens de OSC uit een document van de BBC Trust die de mogelijkheden voor on-demand televisie onderzocht, zo meldt Sourcewire. Lees verder

Tabloid
De zeven krantentitels van Wegener Dagbladen gaan vanaf morgen over van het grote broadsheet-formaat naar het gehalveerde tabloidformaat. Dat betekent dat 870 duizend dagbladen voortaan in een kleiner jasje verschijnen. Volgens het uitgeefconcern heeft het kleinere formaat de toekomst. ‘De broadsheet sterft simpelweg uit’, aldus Nienke Meyer, directeur Consumentenmarkt van Wegener. Lees verder

Telegraaf
Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is een procedure tegen De Telegraaf begonnen bij de Raad voor de Journalistiek. De Harderwijker maakt bezwaar tegen artikelen in die krant en op www.telegraaf.nl. In die artikelen wordt volgens de klager ten onrechte de indruk gewekt dat hij betrokken was bij de moord op een milieuambtenaar in 1996. Lees verder

MTV
Google-dochter Youtube moet van MTV-moeder Viacom meer dan 100.000 ‘illegale’ videos verwijderen, nadat overleg hierover niets heeft opgeleverd. Viacom, moederbedrijf van ondermeer de tv-zenders MTV, comedy Central en Nickelodeon en filmmaatschappij Paramount, heeft het helemaal gehad met YouTube en moederbedrijf Google. Volgens onder meer Mediaweek, de New York Times en Mediapost vordert Viacom dat niet minder dan 100.000 bestanden van YouTube worden verwijderd. Lees verder 

Gerelateerde berichten