Headlines uit de krant: donderdag 1 maart

Bezoekers van het vernieuwde Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zullen tevergeefs zoeken naar het tv-fragment uit ’De show van je leven’ waarin Wim Kok als een digibeet achter de computer zit. Dit fragment, voor het eerst uitgezonden in februari 1998, mag op last van de Vara niet meer worden vertoond: noch bij Beeld en Geluid, noch in televisie-uitzendingen.

Beeld en Geluid kondigt op een beeldscherm de inhoud van het filmpje wel aan, maar deelt de bezoeker tevens mee dat ’dit videofragment nog niet beschikbaar is’. Als het aan de Vara ligt, komt er in die situatie voorlopig geen verandering. Astrid Joosten, die ’De show van je leven’ destijds presenteerde, zegt dat haar omroep genoeg kreeg van het steeds maar herhalen van de beelden waarin de geestverwante premier de computermuis als een afstandsbediening hanteerde. „Het liep tegen de verkiezingen van mei ’98 en allerlei tv-programma’s brachten dat fragment in beeld. Zelfs op lezingen werden de beelden vertoond. Toen hebben we als Vara gezegd: het is genoeg geweest, we blokkeren verdere verspreiding.” Lees verder

Fragment
Om te voorkomen dat Kok de ‘running gag’ werd van de Nederlandse ict-sector werd in 1998 verspreiding van beelden van zijn historische flater met de muis beperkt. Nu heeft iedereen ze, dankzij internet. Trouw berichtte dat het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum tevergeefs zoekt naar het tv-fragment uit ‘De show van je leven’ waarin Wim Kok als een digibeet achter de computer zit. Hij bewoog de muis als een afstandsbediening richting het beeldscherm van een pc. Een meisje poogde hem bij te brengen hoe hij de muis moest hanteren om op ‘bookmarks’ te klikken. Lees verder

CvdM
Het Commissariaat van de Media onderneemt stappen tegen de Tros omdat het consumentenprogramma Radar te innig samenwerkt met vergelijkingssite en tussenpersoon Independer. De Tros overtreedt hiermee de mediawet, omdat publieke omroepen derden niet de gelegenheid mogen bieden om (meer dan normale) winst te maken. Independer verdient namelijk geld aan de via Radar aangevraagde offertes en afgesloten polissen. Lees verder 
 
NPS
Wat is de favoriete Nederlandstalige roman of verhalenbundel aller tijden? Die vraag beantwoordt de NPS in De Avond van het Boek, dat zondag 11 maart aan de vooravond van de Boekenweek wordt uitgezonden op Nederland 2. Geert Mak, schrijver van het boekenweekgeschenk maakt in het programma het winnende boek bekend, aldus de NPS woensdag. Meer dan tienduizend mensen hebben via de internetsite www.hetbesteboek.nl hun stem uitgebracht, waardoor een shortlist van tien boeken is ontstaan. Lees verder 

Idool
Actrice en musicalster Veerle Baetens (‘Windkracht 10’, ‘Dennis van Rita’) is tijdens de audities van ‘Idool 2007’ verkleed als lelijk eendje voor de jury verschenen. Baetens had zich slonzig gekleed voor de opnames van de nieuwe VTM-telenovella ‘Sara’, waarin ze de hoofdrol speelt. ‘Sara’ is een buitenlands format over een meisje dat begint als een lelijk eendje en eindigt als een mooie zwaan. Lees verder

TV
Tv kijken is veel slechter voor kinderen dan werd aangenomen, bleek vorige week uit Brits onderzoek. De regels voor op kinderen gerichte reclame mogen daarom best strenger. Internet mag in snel tempo aan populariteit winnen, nog altijd bestaat zo’n 80 procent van op kinderen gerichte reclame uit televisiecommercials. Het merendeel betreft reclame voor zogeheten dikmakers: snoep, snacks, frisdrank, toetjes en fastfoodrestaurants – ook wel aangeduid als de Big Five. Lees verder

Ruis
Ruis, ruis en nog eens ruis. De 130.000 abonnees van Casema in Breda, Etten-Leur, Oosterhout en Geertruidenberg die gisteren hun televisie aanzetten, moesten om een kanaal te kunnen ontvangen eerst alle zenders opnieuw instellen. Casema wijzigde gisteren namelijk, net als een kleine drie jaar geleden, de zenderindeling in de regio Breda om met de komst van digitale televisie de kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Voor de meesten is dat een behoorlijk ongemak, maar voor sommige abonnees een waar probleem. Lees verder

Lokaal

RTV Dordrecht blijft onder curatele staan van de gemeente Dordrecht. Volgens wethouder Spigt heeft de lokale omroep niet voldaan aan de voorwaarden die 2 jaar geleden zijn verbonden aan een extra subsidie en een lening. Spigt is bezorgd over de toekomst van de lokale omroep. RTV Dordt heeft weer om extra geld gevraagd, terwijl dit jaar juist de aflossing van de lening moet beginnen. De gemeenteraad was twee weken geleden nog zeer kritisch over zijn besluit tot extra financieel toezicht, maar nam dat woensdagavond voor kennisgeving aan. Lees verder

Gerelateerde berichten