Headlines uit de krant: donderdag 8 maart

Nu sinds afgelopen december de drie Nederlandse publieke televisiezenders via DVB-T* te ontvangen zijn, komen er steeds meer producten op de markt om draadloos televisie te kijken op uw computer. Pinnacle, bekend van hun videosoftware, komt eind maart met een kleine usb-flashstick die u zo in uw pc of laptop kunt pluggen.

Handig is dat u geen aparte software nodig heeft, want een (digitale) TV-tuner is al op het flashgeheugen geïnstalleerd. ‘Plug and watch’, dus. De Pinnacle PCTV DVB-T Flash Stick – zoals de volledige naam luidt – heeft een capaciteit van 1 GB en is naast de tv-tuner ook voorzien van geïntegreerde PVR-software. Om tv te kijken plaatst u de PCTV Flash Stick in een usb2- poort van de pc en na een eenmalige (automatische) kanaalscan is hij klaar voor gebruik. Lees verder

RTL
Het televisieprogramma RTL Boulevard gaat dagelijks aandacht besteden aan de discussie over het homohuwelijk die door de nieuwe regering is geagendeerd. Het is de eerste keer dat het populaire showbizzprogramma een politiek geëngageerde actie voert, meldde een RTL-woordvoerder woensdag. De tv-makers vinden het absurd dat er wordt gemorreld aan de verworvenheid van het homohuwelijk. In welk vat RTL Boulevard de actie gaat gieten is nog niet bekend. Het zou een dagelijkse vaste rubriek kunnen zijn, maar ook is het mogelijk dat de deskundigen naast presentator Albert Verlinde, zoals bijvoorbeeld een advocaat, er vanuit hun discipline aandacht aan besteden. Lees verder

Verlinde
Tv-presentator Albert Verlinde krijgt veel steun voor zijn internet-actie tegen de zogeheten homoparagraaf in het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet bepaalt daarin dat ambtenaren mogen weigeren om homostellen te trouwen. Al honderden mensen, onder wie veel prominenten, hebben Verlinde via de sites van de Gaykrant en RTL Boulevard een steunbetuiging gestuurd. Verlinde zegt zich vooral te ergeren aan PvdA-voorman Bos. De kersverse minister van Financiën vindt dat ambtenaren die geen homohuwelijken willen sluiten, begrip verdienen. Lees verder

Maartje
Maartje van Weegen (56) is vanavond voor de laatste keer op televisie te zien. Maartje van Weegen presenteert voor de NOS de uitslagenavond van de provinciale statenverkiezingen. Daarna beperkt ze zich tot haar radioprogramma De klassieken op Radio 4. Na 23 jaar NOS en daarvoor ondermeer de KRO en Open School Televisie vond ze het welletjes. “Alle grote dingen die ze voor de NOS kan doen, heeft ze de afgelopen jaren wel gedaan. Er zijn geen hele grote dingen meer te verwachten. De troonopvolging van Beatrix wordt pas in 2009 of 2010 verwacht”, zegt haar man Joop Daalmeijer. Van Weegen geeft zelf nauwelijks interviews rondom haar vertrek bij de NOS. De afgelopen jaren volgde ze voor haar werkgever het koningshuis en deed ze grote live-uitzendingen als de verkiezingen, de moord op Pim Fortuyn, Prinsjesdag en Koninginnedag. Lees verder

Muziekindustrie
De brancheorganisatie voor de muziekindustrie IFPI en enkele grote platenmaatschappijen hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Chinese zoekmachine Alibaba.com. Alibaba.com, waar Yahoo een groot belang in heeft, maakt het voor gebruikers makkelijk om mp3-bestanden te zoeken, beluisteren en te downloaden van Chinese sites, zo claimen de muziekorganisaties. Een groot deel van die bestanden is illegaal, aldus de aanklacht. De partijen eisen 5,5 Chinese yuan renminbi (ruim een half miljoen euro) schadevergoeding. Lees verder

Kranten
Na een dramatische start lijkt het AD het lek boven te hebben. De krant, die anderhalf jaar geleden ontstond uit een fusie van het Algemeen Dagblad en zeven regionale kranten, kampt nog met dalende cijfers, maar maakt sinds september weer winst. Ook voor dit jaar wordt winst verwacht. ‘Het AD heeft de grote kladderadats gehad’, zei bestuursvoorzitter Jan Houwert van Wegener dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Wegener is voor 37 procent eigenaar van AD Nieuwsmedia, het bedrijf achter de krant. De overige 67 procent is van PCM, de uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad. Lees verder

Streams
Vorig jaar zijn in totaal zo’n 56 miljoen streams opgevraagd via Uitzendinggemist. Dat is een stijging van 80 procent vergeleken met een jaar eerder. Populairste programma’s waren De Lama’s en Boer Zoekt Vrouw. “Het uitgesteld televisiekijken wordt steeds meer algemeen goed,” zegt Bas Buesink van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO). Hij denkt dat de stijging mede komt door de online inhaalslag die ouderen maken. “Dat zijn de groepen die traditioneel veel naar de Publieke Omroepen kijken.” Topmaand was november met negen miljoen opgevraagde streams, blijkt uit gegevens van de KLO waar Emerce inzage in had. Juli was met 2,2 miljoen streams de maand met de minst opgevraagde streams. Lees verder

Journalisten
In de afgelopen tien jaar zijn in totaal duizend journalisten vermoord. Opmerkelijk is dat meer dan de helft van hen is omgekomen in vredestijd en in hun eigen land. Slechts een kwart vond de dood tijdens een gewapend conflict. Bovendien worden de moordenaars zelden vervolgd. Dit blijkt uit een onderzoek van het International News Safety Institute (INSI) dat dinsdag is gepubliceerd. Lees verder

Joost
Internettelevisiedienst Joost heeft overeenstemming bereikt met JumpTV, een bedrijf dat televisieprogramma’s uit zo’n zeventig landen distribueert. Volgens persbureau Reuters gaat Joost in eerste instantie televisieprogramma’s uit enkele Latijns-Amerikaanse landen en een Arabische komedie uitzenden. Lees verder

Schrift
Dertig jaar na het laatste nummer wordt cultureel tijdschrift Hollands Diep nieuw leven ingeblazen. Bekende auteurs buigen zich over kunst en literatuur in Nederland. Onder de slogan ‘De beste pennen, de scherpste meningen en het mooiste beeld’ lanceert uitgeverij de Weekbladpers vandaag het culturele tijdschrift Hollands Diep. Of liever: herlanceert, want onder dezelfde titel bestond het blad al tussen 1975 en 1977. Lees verder

Henk
RTL heeft de ‘oorlog’ om Henkjan Smits gewonnen. Het jurylid is defintief niet te zien in So you wannabe a Popstar bij SBS. “RTL heeft Henkjan de kans ontnomen om mee te werken aan het programma. Dit heeft hij niet verdiend na alles wat hij voor die zender heeft betekend”, zegt SBS-topman Eric van Stade. Lees verder

Media
Het Italiaanse televisiestation Mediaset staat in de startblokken voor de overname van Endemol. Mediaset wil de productiemaatschappij samen met John de Mol overnemen. Dat zei vicevoorzitter Pier Silvio Berlusconi in een interview met het Financieele Dagblad. Berlusconi wil een partner hebben die de fijne kneepjes van de internationale productiemarkt kent. “John de Mol is zo iemand”, zei Berlusconi tegen de krant. Endemol, onder meer bekend van Big Brother en Fear Factor, is voor het televisiestation een middel om de programma’s die Mediaset zelf maakt voor de Italiaanse tv te exporteren naar het buitenland. “We missen de capaciteit om iets te lanceren buiten Italië of Spanje, de landen waar we actief zijn”, aldus Berlusconi. Lees verder

Muziek
Bij zijn entree schoot hij in een commercial zijn concurrent OOR nog letterlijk aan flarden, maar dik een jaar nadat het eerste nummer verscheen kondigt hoofdredacteur Tjerk Lammers van popblad Revolver al een pauze aan. Voor onbepaalde tijd, wel te verstaan. Het blad, dat zich met coverartiesten als The Beatles en Jim Morrison richt op de oudere muziekliefhebber, houdt tot nader orde op te bestaan. Het laatste nummer van Revolver ligt inmiddels al in de winkel. En dus luidt de voor de hand liggende vraag: is al het kruid verschoten? Lees verder

Gerelateerde berichten