Op donderdag 29 maart zijn, op initiatief van het CDA, door CDA, PvdA, CU en SP schriftelijk vragen gesteld aan minister Plasterk (OCW) en staatssecretaris Heemskerk (EZ) over het uitblijven van doorgifte van publieke lokale omroepen in digitale basispakketten.
De vragen werden gesteld na aanleiding van de uitspraak van de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch. Die bepaalde onlangs dat kabelexploitant @Home niet verplicht is om de programma’s van Omroep Maasland digitaal door te geven. De rechter gaf daarbij ook aan dat het wel duidelijk was dat de overheid hier haar verantwoordelijkheid diende te nemen door de toegang wettelijk te regelen.
De minister wordt gevraagd om daarom nu “spoedig de nodige wettelijke maatregelen te nemen om betaalbare en voor elke publieke lokale omroep gelijkwaardige doorgifte verplichting binnen digitale basispakketten van openbare elektronische communicatienetwerken te regelen”.
In de overgangssituatie van analoog naar digitaal mag de analoge doorgifte van publieke lokale programma’s niet in gevaar komen, aldus de vragenstellers. En tot slot wordt gevraagd om er voor te zorgen dat alle lokale omroepen binnen een half jaar ook te zien en horen zijn in digitale basispakketten.
Olon verwacht doorbraak
De Olon verwacht dat er nu eindelijk een doorbraak komt. De bijna 300 lokale omroepen wachten al veel te lang en verliezen dagelijks kijkers en luisteraars. Netwerkbeheerders hebben, ondanks herhaaldelijk aandringen vanuit de Olon en ondanks duidelijke signalen vanuit de Tweede Kamer en regering, verzuimd om hun omroepnetwerken ook voor lokale uitzendingen geschikt te maken, zo schrijft de Olon. Niet alleen publieke lokale omroepen zijn daarvan de dupe, maar ook andere lokale mediadiensten zoals kabelkranten en commerciële niet-landelijke omroepen. [Radiowereld.NL]