Slam FM mag van rechter geen hits meer draaien

Het landelijke radiostation Slam FM mag met onmiddellijke ingang geen hits of zogenaamde ‘re-edits’ van hits meer draaien. Dat blijkt uit een finale uitspraak door de rechtbank in Rotterdam afgelopen vrijdag. Met die uitspraak worden Radio 538 en het Agentschap Telecom op alle punten in het gelijk gesteld. De Talpa-zender had de zaak tegen Slam FM aangespannen omdat ze vindt dat de dance-zender op eigenlijke wijze met 538 concurreert.

Bij de herverdeling van fm-frequenties bemachtigde 538 voor 54 miljoen euro het ongeclausuleerde kavel waarop hits mogen worden geprogrammeerd, Slam FM (het toenmalige ID&T Radio) verwierf voor veel minder geld (2,5 miljoen) een geclausuleerd kavel, waar strikte beperkingen ten aanzien van het format gelden.

538-directeur Jan Willem Brüggenwirth: “Zij betalen minder, dus mogen ze ook minder.” Slam FM moet zich nu houden aan de regel om uitsluitend ‘recent vernieuwende muziek’ te programmeren, zo schrijft Adformatie.

Brüggenwirth: “De nieuwe plaat van Tiësto is nu Alarmschijf bij Radio 538. Op het moment dat deze in de hitlijsten wordt opgenomen, mag Slam FM hem niet meer draaien, ook niet als re-edit.”

Einde Slam FM?
Ook heeft Slam FM zich volgens de rechter niet gehouden aan de verplichting om tussen 07.00 en 19.00 uur tenminste 95 pct muziek uit te zenden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 20 pct van de zendtijd uit zogenaamde ‘fillermuziek’ bestaat, ‘instrumentale opvulmuziek die volledig ondergeschikt is aan spraak’. Die fillermuziek mag nu niet meer worden meegeteld bij het totale percentage muziek op de zender. Met de uitspraak is Slam FM ook gedwongen, eerder (door het Commissariaat voor de Media) opgelegde boetes alsnog te betalen. De juridische procedure tussen Radio 538 en Slam FM heeft in totaal ruim tweeënhalf jaar geduurd. [Adformatie/Radio.NL]