De drie fatale woorden van Don Imus

Wie in New York City afstemde op de middengolffrequentie 660 AM, wist jarenlang wat hij kon verwachten. Meer dan 30 jaar was dit namelijk het thuisadres voor de ‘man met de cowboyhoed’, ofwel Don Imus. Ondanks de vele miljoenen woorden die de 66-jarige Imus tijdens zijn ochtendshow de ether in slingerde, werden hem er uiteindelijk drie fataal: nappy-headed hos, ofwel hoeren met kroeshaar. Hiervoor maakte Imus het damesbasketbalteam Rutgers University, dat overwegend uit zwarte en getatoeëerde spelers bestaat. Het gevolg was een enorme storm aan kritiek die losbarste. Dit leidde er uiteindelijk toe dat CBS Radio, eigenaar van WFAN, Imus ontsloeg.

Opmerkelijk is dat ‘The I-man’, zoals Imus ook wel werd genoemd, nu pas het veld heeft moeten ruimen. Het is namelijk niet de eerste keer dat de presentator in opspraak raakt. Naast zijn vermeende drugs- en alcoholverslaving, staat Imus bekend om zijn sarcasme en zijn ruwe taalgebruik. Zo noemde Imus Janet Reno, die destijds de eerste vrouwelijke  minister van Justitie was en aan Parkinson lijdt een ‘rodeo clown’. Voormalig minister van buitenlandse zaken Colin Powell noemde hij een ‘snuffelende wezel’ en de New York Knicks basketballers een stelletje ‘apepooiers’. Maar ook homo’s en joden ontzag hij niet. Desondanks werd de uitspraak ‘hoeren met kroeshaar’ hem pas fataal.

Howard Stern
Shockjock Howard Stern verbaasd het in ieder geval niet dat Imus het onderspit heeft moeten delven. Afgelopen woensdag vertelde Stern, die CBS Radio inruilde voor satellietradio, dat hij verwachte dat Imus niet meer terug zou keren op de zender. Een dag later kwamen zijn verwachtingen alsnog uit, want afgelopen donderdag besloot CBS Radio Imus alsnog te ontslaan.

Volgens Stern krijgt CBS Radio hiermee haar tweede financiële strop in amper twee jaar tijd te verwerken. Met het vertrek van Stern, zag CBS Radio namelijk een man die verantwoordelijk was voor $100 miljoen omzet per jaar verdwijnen. En ook Imus leverde CBS Radio geen windeieren op.

66 WFAN was namelijk één van de melkkoeien van CBS Radio. Ondanks het geringe marktaandeel van 2,2%, behoorde WFAN wel tot de radiostations met de hoogste jaaromzet. Volgens Radio&Records behaalde WFAN in 2006 een omzet van $50,6 miljoen. Imus was naar schatting goed voor bijna de helft van de omzet, namelijk $22 miljoen. Inmiddels wordt er dan ook al druk gespeculeerd over het voortbestaan van WFAN, want kan deze zender wel overleven zonder Imus? Imus was namelijk ‘het’ gezicht van WFAN, of beter gezegd, ‘de’ stem.

Ondertussen lijkt ook de verontrusting onder de talkshowpresentatoren weer op te laaien, want hoever kunnen ze nog gaan met hun uitspraken. De conservatieve Rush Limbaugh, die wekelijks meer dan 20 miljoen luisteraars trekt en door Imus ooit werd uitgemaakt voor ‘pillenslikkende gek’, waarschuwde zijn luisteraars dat hij zomaar eens de volgende kan zijn, die de mond wordt gesnoerd.

Over één ding is iedereen het eens: Met het ontslag van Imus is één van de laatste, of misschien wel de laatste grote shockjocks uit de vrije ether gehaald.

Een interessante ietwat politiek incorrecte kijk op het verhaal rondom de ophef over Imus is overigens te lezen op Kansas City.com  [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten