Headlines uit de krant: maandag 16 april (2)

Vrouwen, joden, Japanners, zwarte Amerikanen, homoseksuelen of gehandicapten. Geen enkele groep ontsnapte de afgelopen jaren aan de scherpe tong van talkshowpresentator Don Imus. Beledigen en vernederen is het handelsmerk van een van Amerika’s populairste en invloedrijkste radiopresentatoren. Dagelijks schuiven politieke grootheden en andere sterren aan bij de voormalige coke- en drankverlaafde Imus, die een miljoenenimperium opbouwde met zijn show.

Maar deze week ging Imus te ver toen hij het overwegend zwarte damesbasketbalteam van de Rutgers Universiteit nappy-headed hos noemde, wat zoiets betekent als hoeren met ongekamde haren. De Amerikanen onstaken in woede over zijn racistische (nappy-headed verwijst naar het weerbarstige kroeshaar van zwarte Amerikanen) en seksistische opmerking. En nog wel aan het adres van een succesvol basketbalteam. Lees verder

Sena
Sena, de stichting die naburige muziekrechten voor artiesten en platenmaatschappijen exploiteert, verbreekt de samenwerking met Koninklijk Horeca Nederland. Lastige materie, maar kort gezegd komt het hier op neer: stuurde SENA eerder één factuur voor de hele branche naar KHN, vanaf nu worden losse nota’s naar de verschillende uitbaters gestuurd. Meer administratieve rompslomp dus en dat druist regelrecht in tegen de aanbevelingen die de Commissie Stevens eerder dit jaar deed. Het botert al lang niet tussen SENA en KHN. Eerder vertelde Anne Sevinga, woordvoerder van SENA, ‘het niet te snappen dat Koninklijk Horeca Nederland hier zoveel gif in pompt’. Daarmee doelde hij op de lobby die de Horeca heeft opzet om het aantal incasserende auteursrechtenorganisaties omlaag te krijgen. Sevinga: “Op de website van KHN hebben ze het consequent over ‘de strijd tegen het auteursrecht’ en dat de horecasector veel te hoge vergoedingen moet betalen.” Maar nu noemt SENA Koninklijke Horeca Nederland ronduit ‘een onbetrouwbare partner’. Waarom? Lees verder

Pers
Ben Rogmans is per direct aangesteld als hoofdredacteur van de gratis krant De Pers. Dit zei een woordvoerder van de krant vrijdag. Rogmans mocht aanvankelijk pas in oktober van dit jaar aantreden als hoofdredacteur wegens een concurrentiebeding in het contract met zijn voormalige werkgever Wegener. Dit bepaalde de kantonrechter in Haarlem na een spoedprocedure in november. Maar het gerechtshof in Amsterdam veegde dit vonnis donderdag van tafel. De zaak moet worden uitgevochten in een bodemprocedure, stelt het hof. Lees verder

Talkshowpresentator
De beroemde Amerikaanse talkshowpresentator Don Imus is donderdag door MSNBC ontslagen nadat hij vorige week woensdag in zijn ochtendprogramma de acht zwarte vrouwen van het basketbalteam van New Brunswick “hoeren met kroeshaar” had genoemd. De ploeg, met acht zwarte en twee blanke vrouwen, was de dag daarvoor als tweede geëindigd in het nationale kampioenschap. Lees verder

TVzap
Wat voor internet geldt, geldt al decennia voor de televisie. Wie van plan is naar – zeg – het Journaal te kijken, maar luttele minuten voor aanvang nog even rondzapt, loopt gerede kans het nieuws te missen omdat hij te lang bij een aardig intermezzo op een ander net is blijven hangen. Lora Aroyo en Annelies Kapteijn van Stoneroos bedachten het programma Ifanzy, een elektronische, persoonlijke programmagids. Die waarschuwt als ergens in het zenderpakket een programma begint dat tot de interessesfeer van de kijker behoort. Aan de hand van een vragenlijst en iemands kijkgedrag maakt Ifanzy een keuze voor de kijker. Met andere woorden: uit het aanbod van de vele programma’s wordt een selectie aangeboden die de kijker interessant vindt. Lees verder

Grens
Er is een grens aan het bezuinigen op redacties en journalistieke kwaliteit, stelde Arendo Joustra, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren vrijdag tijdens de jaarvergadering. ,,Het slopen van een goed product levert op korte termijn wel wat geld op, maar ondergraaft de mogelijkheid om op lange termijn geld te verdienen”, aldus de voorzitter. Minister Plasterk (Media) is vrijdag te gast bij het Genootschap. Joustra toonde zich op voorhand niet enthousiast over het mediabeleid van het nieuwe kabinet. Lees verder

VPRO
De achterban wil meer bij de programma’s worden betrokken, hier en daar mag het wat luchtiger, elders juist gelaagder. Conclusies in een intern VPRO-rapport die er niet om liegen, maar waarmee directeur Peter Schrurs en hoofdredacteur televisie Frank Wiering tevreden zijn. ‘We zijn een sterk merk.’ De VPRO liet vorig jaar de Amsterdamse communicatiewetenschapper Irene Costera Meijer onderzoek doen naar de vraag wat de achterban bezighoudt en wat de kijkers van de omroep verwachten. Het werd een langdurig project, dat al heel gauw resultaat had volgens Schrurs. ‘Het werkte eigenlijk meteen. Doordat Irene met een heleboel mensen praatte, kwam er discussie op gang.’ ‘Je zag dat mensen soms eerst met de rug tegen de muur gingen staan, maar daarna wel begonnen na te denken’, vult Wiering aan. Lees verder

BNR
Joost Eerdmans (36) wordt columnist bij BNR Nieuwsradio. Het voormalig LPF Tweede Kamerlid is vanaf maandag tweewekelijks te horen op de radiozender. Hij zal bestuurlijke vraagstukken aan de orde stellen, zo maakte BNR vrijdag bekend. Lees verder

Tommy
Radio 10 Gold en Tom Mulder zijn tot afspraken gekomen rond de beëindiging van zijn dienstverband voor de radiozender. Tom was programmadirecteur van de zender en presenteerde verschillende radioprogramma’s met onder meer 50 Pop of ’n Envelop . In 2004 ontving hij een Marconi Award voor zijn gehele oeuvre. Zoals bekend werd Tom in augustus 2004 door een ernstige hersenbloeding getroffen. Hij zal verder gaan werken aan zijn herstel. Lees verder

MTV
De jongerenzender MTV voert actie in Twente om in deze regio op de kabel te kunnen blijven. De programmaraden van Cogas en @Home hebben beide geadviseerd om MTV uit het pakket van de kabeltelevisie te halen. Gistermiddag hadden al 1800 (jonge) sympathisanten hun handtekening gezet voor behoud van de zender. De actie wordt de komende twee weken op de zender ondersteund met onderwerpen en beelden uit deze regio. In Hengelo begon MTV-vj Dennis Weening de dag bij platenzaak PopEye, waar de aankondiging van het ‘Twentse’ MTV-nieuws werd opgenomen. Lees verder

Wereldomroep
Radio Nederland Wereldomroep, kortweg de Wereldomroep, bestaat dit weekeinde zestig jaar. Vijf vragen aan directeur Jan Hoek. Waarom werd de Wereldomroep zestig jaar geleden opgericht? Het kwam in 1947 voort uit Radio Oranje en Radio Herrijzend Nederland. Doel was een band te onderhouden met landgenoten in den vreemde en te communiceren met de rest van de wereld. We begonnen in vier talen, met veel korte nieuwsprogramma’s. Populair was toen Happy Station, een muziekprogramma met Eddy Startz. Lees verder

Schotels
Bewonerscommissie Groenehofwoningen in de Leidsche Rijnwijk Terwijde is ten einde raad. Zij ervaart de wildgroei aan schotelantennes als ergerlijk. Juridisch ingrijpen lijkt niet mogelijk. Moeten die schotels nou bijna overal pontificaal boven de schuur uitsteken? Louis Franken begrijpt er geen snars van. Je kunt ze toch ook anders bevestigen? Heeft niet de hele buurt er zo last van? Lees verder