Headlines uit de krant: woensdag 4 april

Op maandag 23 april staat Nederland 3 de hele avond in het teken van Johan Cruijff. Voor diens 60e verjaardag (op 25 april) werkten TROS, NPS, VARA, VPRO en NOS samen aan een avondvullend programma over de ,,bekendste Nederlander ter wereld”, aldus de NOS dinsdag. De tv-avond begint met NOS Studio Johan Cruijff, waarna programma’s als Z@PP Sport, De Wereld Draait Door en Holland Sport worden afgewisseld met drie NOS-reportages over de voetballer/trainer.

De NOS belooft nooit eerder uitgezonden beelden, bijvoorbeeld over Cruijffs honkbaltijd en over zijn periode bij Levante. Lees verder 

CD
De Chinese politie heeft tijdens een inval in een fabrieksgebouw in de metropool Guangzhou meer dan 1,8 miljoen illegale cd’s en dvd’s aangetroffen. In totaal zijn dertig machines in beslag genomen waarmee de illegale schijfjes werden gemaakt. Lees verder

Zoop
Acteurs Ewout Genemans en Jon Karthaus, beiden vooral bekend van Zoop (tv-serie en films), hebben een eigen productiebedrijf opgericht. Dat hebben ze dinsdag bekendgemaakt. Het bedrijf, No Pictures Please (NPP), gaat vooral jeugdprogramma’s ontwikkelen, bedenken en produceren. NPP is op dit moment ,,serieus in gesprek met een paar grote partijen”, aldus Genemans. Hij hoopt binnen een maand het eerste project in productie te nemen. De twee jonge ondernemers worden in beginsel geholpen door NL Film, het productiebedrijf van Alain de Levita en Zoop-regisseur Johan Nijenhuis. Lees verder

GSMmast
De gsm-vergunnigen van KPN en Vodafone zijn met drie jaar verlengd. De telecom-bedrijven mogen de frequenties nog tot zeker 2013 gebruiken. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt. De GSM 900Mhz-vergunningen van KPN en Vodafone werden in 1995 aan KPN en Vodafone verleend en liepen tot 2010. De nieuwe staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) nam het advies van zijn voorganger Karien van Gennip over om de vergunningen te verlengen. Lees verder

Krant
Opnieuw is de oplage van (papieren) dagbladen licht gedaald: in het vierde kwartaal van 2006 bedroeg de totale oplage 3.768.964 exemplaren. Dat blijkt uit gegevens van HOI, het Instituut voor Media Auditing. Enkele kranten zagen de oplage stijgen: Trouw steeg met 0,4 procent tot 108.433, Het Financieele Dagblad ging van 58.477 naar 60.203 exemplaren. Ook Het Parool steeg: van 86.833 naar 87.252 exemplaren. De gratis dagbladen Metro en Spits zetten hun stijgende tendens ook voort. Metro van 478.870 naar 481.141 en Spits van 414.904 naar 424.257. Lees verder

Pers
Bijna alle Tweede Kamerleden denken dat de manier waarop de pers verslag doet van de politiek een belangrijke oorzaak is van het dalend vertrouwen in politici en partijen. Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door Raad van het openbaar bestuur, een onafhankelijk adviesorgaan van de regering. De Kamerleden zoeken de schuld voor een deel bij zichzelf. Zo vindt 80 procent dat Kamerleden te veel reageren op incidenten en berichten in kranten en op radio en tv. Zestig procent denkt dat Kamervragen worden gesteld om in de publiciteit te komen en niet om informatie te krijgen, blijkt uit het in de vorige Kamerperiode uitgevoerde onderzoek. Lees verder

Revu
Jan Paul de Wildt vertrekt als hoofdredacteur bij Nieuwe Revu. Dat maakte het weekblad dinsdag bekend. De Wildt gaat per 1 mei aan de slag als Uitgever Sport bij Sanoma Men’s Magazines (SMM). Fred Sengers, nu nog adjunct-hoofdredacteur, neemt vooralsnog de functie over. De Wildt werkte sinds augustus 2003 bij Nieuwe Revu, de eerste twee jaar als marketingmanager en sinds juli 2005 als hoofdredacteur. Hij deelde deze functie in eerste instantie met Hans Verstraaten, tot diens vertrek in augustus 2006. Lees verder

Krantenwebsites
Krantenwebsites trekken veel bezoekers met een goede opleiding en een hoog inkomen. Een op de drie Nederlanders bezoekt geregeld een dagbladsite, aldus Cebuco, de marketingorganisatie van de Nederlandse dagbladen dinsdag. Lees verder

Taal
Het tijdschrift Onze Taal bestaat 75 jaar. De redactie wil laten zien hoe leuk taal is. Zwaaien met een opgeheven vinger gebeurt al lang niet meer. In de jaren dertig van de vorige eeuw was de opkomst van Adolf Hitler niet het enige gevaar vanuit het oosten waarvoor rechtgeaarde Nederlanders beducht moesten zijn. Lang voordat het Duitse leger in mei 1940 de grens overtrok, was de Duitse taal namelijk al aan een inval begonnen. Lees verder

BBC
Met demonstraties in Ramallah en Gaza-Stad hebben Palestijnse journalisten en buitenlandse correspondenten maandag aandacht gevraagd voor de ontvoering van BBC-verslaggever Alan Johnston. Van de 44-jarige Brit is sinds zijn verdwijning, op 12 maart, geen levensteken meer vernomen. Niet eerder is een journalist zo lang in Gaza ontvoerd geweest. De ontvoering is niet opgeëist, en ook zijn voor zijn vrijlating geen eisen gesteld. Lees verder