Headlines uit de krant: donderdag 3 mei

De overstap van BN/DeStem op tabloidformaat is tot dusver een succes. De oplage was afgelopen maart hoger dan in maart 2006. Het is voor het eerst in vele jaren dat het aantal gedrukte kranten is gestegen. Die groei is beperkt: van 133.000 naar bijna 135.000 kranten per dag, ofwel 1,5 procent. “Niettemin is het ongekend dat de oplage een reële stijging vertoont”, zegt hoofdredacteur Johan van Uffelen.

Hij tekent daarbij wel aan dat de toename mede te danken is aan een intensieve marketingcampagne rond en na de overgang naar het compacte formaat op 6 februari. Die wervingsacties hebben BN/DeStem veel proefabonnementen opgeleverd, maar het moet nog maar worden afgewacht hoeveel daarvan in vaste abonnementen worden omgezet. Of de nu gerealiseerde oplagegroei een definitief moment van ommekeer markeert, betwijfelt Van Uffelen. Lees verder

Sterloos
Het leek de nieuwe toverformule in Hilversum: Men neme een batterij ’sterren’ en laat die iets doen. Dondert eigenlijk niet eens wat. IJsdansen, zingen, reizen, pokeren, boksen of afvallen. Alles is goed. Als er maar een competitie-elementje in zit. Glansrijke kijkcijfers gegarandeerd. Miljoenen kijkers genoten hoe lomperik John de Wolf als een houten klaas over de dansvloer bewoog, Jim Bakkum die zich letterlijk weer in de belangstelling quickstepte tot en met de hilarische spagaat van Patty Brard op het ijs van SBS6. Lees verder

DAG
De nieuwe gratis krant DAG krijgt eveneens een plekje bij de winkels van Albert Heijn. Het is de bedoeling dat DAG vanaf 8 mei vijf dagen in de week bij ruim zevenhonderd vestigingen van de supermarktketen verkrijgbaar is, liet het dagblad woensdag weten. De krant verschijnt in een oplage van 300.000 exemplaren en is ook te vinden op diverse plaatsen in het openbaar vervoer. Edwin Tromp, directeur van DAG Media, reageerde verheugd op de samenwerking met Albert Heijn. ,,Naast distributie in het openbaar vervoer is dit een cruciale stap voor DAG. We bereiken hiermee een grote en zeer interessante doelgroep voor onze adverteerders.” Lees verder

Literatuurprijs
De uitreiking van de AKO Literatuurprijs 2007 op 31 oktober zal plaatsvinden tijdens de uitzending van Pauw & Witteman. De afgelopen drie jaar werd de bekendmaking van de winnaar rechtstreeks uitgezonden door RTL Boulevard. De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie verklaarde woensdag tot het besluit te zijn gekomen door de prominente rol die de literatuur in het televisieprogramma krijgt. ‘Schrijvers worden er op een intelligente en voor een breed publiek aantrekkelijke manier geïnterviewd’, aldus de stichting. Lees verder

Krant
De gevestigde orde in de krantenwereld lijkt het af te leggen tegen de nieuwkomers. Dat blijkt uit exclusief onderzoek deze maand in Tijdschrift voor Marketing. Euro RSCG heeft in zijn merkenbarometer, Brand Momentum genaamd, de media onder de loep gelegd. Een paar resultaten op een rij. Het gaat nog steeds niet goed met het AD als merk, het scoort het slechtste op de merkenbarometer. Maar ook de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en Het Financieele Dagblad buigen diep. De Telegraaf doet het ietsje minder slecht. Lees verder

Mediamagnaat
Mediamagnaat Murdoch wil Wall Street Journal, WSJ.com en Dow Jones persdienst voor 5 miljard dollar kopen. Met een bod op heel Dow Jones van 60 dollar per aandeel of 5 miljard dollar in totaal in geld en eventueel ook aandelen biedt mediamagnaat Rupert Murdoch met zijn bedrijf News Corp een premie van maar liefst 60 procent op de huidige waarde van de uitgever. Dus spoot de koers van het aandeel vannacht omhoog met 54 procent, waardoor Dow Jones ineens in waarde steeg van 3 tot 4,7 miljard dollar. Het bod is vreselijk hoog voor een onderneming met een omzet van 1,8 miljard dollar en een operationele winst van 180 miljoen dollar over 2006. Lees verder

André
Guus Verstraete regisseert Paul de Leeuw en werkte met André van Duin, Willem Ruis en Ischa Meijer. In een boek vertelt hij over het geheim van de camera. „Laatst hadden we weer zo’n uitzending van Mooi! Weer de Leeuw waarin hij de hele tijd terugkwam bij een vrouw met een blauwe trui die in het publiek zat. Alle cameramensen weten op een gegeven moment waar die vrouw zit en zodra het woord ‘trui’ valt, is er al een camera naar die blauwe trui toe. Het is dan ook de sport om die vrouw gelijk te hebben en niet een minuut later, want dan gaat het effect verloren. Bij Paul kan een grap letterlijk en figuurlijk in alle hoeken en gaten van de studio zitten, en je moet er altijd bij zijn.” Lees verder

Joost
De internettelevisiedienst Joost is dinsdag officieel geïntroduceerd voor het grote publiek. Eerder was de dienst alleen beschikbaar voor bètatesters. Joost heeft 150 kanalen en meer dan dertig adverteerders, waaronder Coca-Cola, HP, Intel en Nike. Ook heeft Joost overeenkomsten gesloten met CBS en Viacom waardoor het toegang heeft tot programma’s van onder andere MTV, Nickelodeon, VH1, Nick at Nite, Comedy Central en Paramount Pictures. Lees verder

Hoofdredacteur
Job Woudt is per 1 mei aangetreden als nieuwe adjunct-hoofdredacteur van het Financieele Dagblad. Dat liet een woordvoerster van de krant woensdag weten. De 43-jarige Woudt is sinds 1997 in dienst bij het dagblad waar hij diverse functies heeft bekleed. Zijn laatste positie was die van sociaal-economisch redacteur. Lees verder

Literatuurprijs
De uitreiking van de AKO Literatuurprijs 2007 op 31 oktober zal plaatsvinden tijdens de uitzending van Pauw & Witteman. De afgelopen drie jaar werd de bekendmaking van de winnaar rechtstreeks uitgezonden door RTL Boulevard. De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie verklaarde woensdag tot het besluit te zijn gekomen door de prominente rol die de literatuur in het televisieprogramma krijgt. ,,Schrijvers worden er op een intelligente en voor een breed publiek aantrekkelijke manier geïnterviewd”, aldus de stichting. Lees verder

Frans
Franse televisiekijkers kunnen woensdagavond rechtstreeks getuige zijn van een debat tussen Nicolas Sarkozy en Ségolène Royal. De twee overgebleven kandidaten voor het Franse presidentschap zullen naar verwachting ongeveer twee uur lang elkaar verbaal het leven zuur maken. Lees verder

RNN7
De regionale televisiezender voor Zuid-Holland en Rijnmond, RNN7, zendt vanavond in het programma Fun and Food een special uit over over Willemstad. Lees verder

Stijl
Advocaat Job Knoester heeft woensdag aangifte gedaan tegen het dagblad AD en de website GeenStijl wegens ,,belediging, laster, smaad en bedreiging met geweld, althans medeplegen hiervan”. De krant en de weblog plaatsten begin februari een filmpje op hun internetsites waarop te zien is hoe een 25-jarige Hagenaar in elkaar zakt na een steekpartij. Op het filmpje komen meerdere mensen in beeld, onder wie de twee verdachten. Volgens Knoester hebben het AD en GeenStijl inbreuk gepleegd op de privacy van zijn cliënt, een 17-jarige jongen die niet verdacht wordt van het steekincident. Lees verder

FD
Job Woudt is per 1 mei aangetreden als adjunct-hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad. Dat liet een woordvoerster van de krant woensdag weten. Lees verder

Gerelateerde berichten