Headlines uit de krant: vrijdag 25 mei

Endemol nv’s nieuwe eigenaren zien de televisieproductiemaatschappij als een investering. De eigenaren verzekeren de onafhankelijkheid van het lokale management. Dat zegt Gert Smit, lid van de raad van commissarissen, donderdag op de jaarlijkse aandeelhoudervergadering van het bedrijf. Endemol, wereldberoemd geworden vanwege de reality soap Big Brother, was voor 75% in handen van telecomconcern Telefonica.

Dat verkocht echter zijn belang in Endemol op maandag 14 mei voor EUR2,63 miljard aan een consortium waar de Nederlandse mediatycoon John de Mol, oprichter van Endemol, via zijn investeringsvehikel Cyrte aan deelneemt. De Mol werkt samen met de Italiaanse tv producent Mediaset spa en het bankonderdeel Goldman Sachs Capital Partners. Mediaset is het tv-bedrijf van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Lees verder

MSN
Je vrienden in het buitenland horen juichen terwijl je naar een voetbalwedstrijd zit te kijken. Het is een van de mogelijkheden van interactieve televisie. Is het niet geweldig als je vanuit je luie stoel bepaalt welke wending de plot gaat nemen? Vandaag wordt er op het Europese Interactieve TV congres een demonstratie gehouden van interactieve televisie, waarbij het publiek bepaalt hoe de dramaserie verder gaat. Volgens computerwetenschapper en organisator Pablo Cesar heeft interactieve televisie de toekomst: „Technologie kan de ervaring van het tv-kijken enorm verrijken.” Lees verder

Brother
De Britse zender Channel 4, die de realityshow “Celebrity Big Brother” heeft uitgezonden en in januari aan de oorsprong lag van een internationale polemiek omdat verschillende deelnemers werden beschuldigd van racisme, heeft een “ernstige inschattingsfout gemaakt”. Dat oordeelde de Britse mediaregulator Ofcom donderdag. Ofcom besloot donderdag dat Channel 4 haar excuses drie keer zal moeten aanbieden op antenne, nadat de regulator tijdens haar onderzoek racistisch gedrag had vastgesteld in beelden die niet werden uitgezonden. De zender zal zich moeten excuseren in het achtste seizoen van Big Brother, dat volgende week in de ether gaat. Lees verder

MAX
Voor de presentatie van het eenmalige tv-programma De Nationale Eurometer heeft seniorenomroep MAX Jack van Gelder en Nelleke van der Krogt in de arm genomen. Dat meldde een zegsman van de omroep woensdag. Respectievelijk de NOS en de AVRO hebben toestemming gegeven voor het uitstapje van de presentatoren. De Nationale Eurometer komt op 13 juni (21.30 uur, Ned. 1) op het scherm. In de show onderzoekt MAX de vraag of het leven echt duurder is geworden sinds de komst van de euro. Speciaal voor het programma ontwikkelde het instituut voor budgetvoorlichting, het Nibud, een zogenoemde Eurometer. Lees verder

MaastrichtFM
MaastrichtFM, de radiozender van RTV Maastricht, heeft van het Commissariaat voor de Media een boete gekregen van 2.175 euro. Reden: de lokale radiozender voldoet niet aan de norm om vijftig procent van de programma’s te laten bestaan uit educatie, cultuur en informatie. Maastricht FM kon voorts de door het Commissariaat voor de Media opgevraagde programmering niet leveren. Lees verder

Giel
3FM-dj Giel Beelen is voor zijn nieuwe talkshow Giel op zoek naar bekende Nederlanders die zonder kleren door hem willen worden geïnterviewd. Ook Beelen zelf zal, voor deze rubriek in zijn show, in adamskostuum verschijnen. Lees verder

Reclame
Reclameprijzen voor succesvolle, effectieve commercials zijn er al genoeg. De Slash and Burn Awards zijn er juist voor advertenties die de opdrachtgever afkeurde. Te grof, te leukig, te moeilijk of te plat: er zijn veel redenen waarom een tv-commercial of advertentie door een opdrachtgever wordt afgewezen. Voor alle weggehoonde en niet begrepen reclames worden volgende week de Slash and Burn Awards uitgereikt; een prijs voor de beste afgekeurde voorstellen. „Het is een prijs voor de individuele bedenker”, zegt organisator Jilt Meeder. „We beoordelen niet of de klant het een goed idee vond, maar of het voorstel creatief is.” Lees verder

Omroepen
Wat zijn de meest robuuste distributiekanalen van televisie in een volledig digitale toekomst? De Nederlandse en Engelse publieke omroep weten het niet. ADSL is het in ieder geval niet, volgens de BBC. Linux settop boxen met p2p-software misschien. Ilse Media proeft aan BitTorrent. In Nederland ging, als eerste land in Europa, in december het analoge televisiesignaal uit de lucht. Huishoudens kunnen enkel nog televisie kijken via een signaal dat op enige wijze digitaal naar de televisie wordt toegestuurd. Naarmate meer mensen een breedbandige internetaansluiting krijgen, wordt niet enkel de kabel of de satelliet maar ook internet gezien als kanaal om de digitale beelden naar miljoenen huishoudens tegelijk te vervoeren, live of on demand. Lees verder

Bram
Advocaat Bram Moszkowicz heeft ook in hoger beroep het kort geding tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder verloren. Het gerechtshof in Amsterdam heeft net als eerder de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald dat Kelder geen onrechtmatige uitlatingen jegens Moszkowicz heeft gedaan. De strafpleiter sleepte Kelder voor de rechter nadat deze hem op de radio ,,maffiamaatje’’ had genoemd. Kelder meent dat Moszkowicz een veel te innige band met zijn voormalige cliënt, de vermeende topcrimineel Willem Holleeder, had. Lees verder

RTL5
Na het opleiden van koks, nerds, restauranteigenaren en topmodellen komt RTL5 met ingang van maandag (21.30 uur) opnieuw met een coachprogramma. Dit keer proberen de tv-makers volkse meiden om te toveren tot heuse dames. In zes weken zijn hun vorderingen te zien in het programma Dames In De Dop, een Nederlandse versie van het Britse format Ladette To Lady. De negen ongeremde feestbeesten, zoals RTL5 ze noemt, nemen hun intrek in een chique landhuis waar hun 24 uur per dag fatsoen, glamour en etiquette wordt bijgebracht. Dat gebeurt door imagodeskundige Coco de Meyere, door directeur Robert Wennekes van de Butler Academy en door wisselende juryleden. Lees verder

Gerelateerde berichten