Headlines uit de krant: vrijdag 4 mei

Het is een strijd om principes en miljoenen, zegt kabelexploitant UPC. Volgende week vrijdag staat dit bedrijf in de rechtszaal tegenover de gemeente Hilversum, die in de ogen van UPC een loopje neemt met de afspraken. Het kabelbedrijf sleept de gemeente voor de rechter omdat Hilversum ‘stoïcijns’ weigert te overleggen over de hoogte van het kabeltarief. UPC wil dat de rechter de gemeente dwingt om rond de tafel te komen zitten. Intussen is het basistarief voor kabeltelevisie in Hilversum 11,08 euro, terwijl UPC vijf euro meer verlangt: 16,05 euro.

UPC derft in Hilversum jaarlijks naar schatting 1,9 miljoen euro, ervan uitgaande dat Hilversum circa 31.000 kabelaansluitingen telt. Met dat geld bestrijdt UPC gemaakte kosten, en een deel is winst.  Hilversum vindt het bestaande tarief billijk. ,,De overeenkomst is geldig en we willen hieraan vasthouden”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Lees verder

Stijl
Advocaat Job Knoester heeft woensdag aangifte gedaan tegen het dagblad AD en de website GeenStijl wegens ,,belediging, laster, smaad en bedreiging met geweld, althans medeplegen hiervan”. De krant en de weblog plaatsten begin februari een filmpje op hun internetsites waarop te zien is hoe een 25-jarige Hagenaar in elkaar zakt na een steekpartij. Op het filmpje komen meerdere mensen in beeld, onder wie de twee verdachten. Volgens Knoester hebben het AD en GeenStijl inbreuk gepleegd op de privacy van zijn cliënt, een 17-jarige jongen die niet verdacht wordt van het steekincident. Lees verder

Regionaal
RTV Oost krijgt van de provincie Overijssel geld om nog jaren ‘In de wandelgangen’ uit te zenden, een programma vol ‘politiek en maatschappij’. In de aanloop naar de Statenverkiezingen schoof de provincie al 232.000 euro extra over tafel voor streekprogramma’s. Daarmee kon ook de eerste reeks aan ‘wandelgangen’ worden geproduceerd, en de provincie speelde daar zelf een uiterst prominente rol in. Door de geldstroom (bovenop de 9,7 miljoen aan rijksgeld die de provincie aan de omroep verstrekt) konden portretten worden gemaakt van de partijen en hun lijsttrekkers. Ook werden live-debatten uitgezonden – goed voor uren aan provinciale promotie, zo vlak voor de verkiezingen. Het is de provincie zelf prima bevallen, hoewel Overijssel maar nauwelijks een uitschieter bleek bij de enquête van ‘Eén Vandaag’ naar de bekendheid van gedeputeerden en Statenleden. Ook in Overijssel wist driekwart van de ondervraagden geen enkele bestuurder bij naam te noemen. Niet meer dan de helft kende commissaris Geert Jansen. Lees verder

Songfestival
Songfestivalkenner Cornald Maas (44) verslaat op 10 (halve finale) en 12 mei vanuit Helsinki namens de NOS het internationale liedjesfestijn. Alle klagende landgenoten met hun ‘verongelijkte sentimenten’ neemt hij alvast de wind uit de zeilen. “Oost-Europa heeft dit jaar simpelweg de betere nummers.” Lees verder

Voetbal
De televisiezender Tien pakt zondag flink uit met de bekerfinale. De wedstrijd tussen Ajax en AZ wordt gevolgd met 26 camera’s. ,,Niet eerder werd een voetbalwedstrijd in Nederland op deze wijze in beeld gebracht”, aldus Tien. De strijd om de KNVB-beker is rechtstreeks te volgen. Lees verder

Toppop
Toppop-presentator Ad Visser blikt in een nieuw programma (AVRO/NPS) terug op die legendarische popshow (1970-1988). Het nieuwe programma wordt vanaf 21 juli op zaterdagavonden (23.30 uur) uitgezonden via Nederland 3, meldde netcoördinator Roek Lips van dat net woensdag. Lees verder

Klokkenluiders
Er moeten regels komen waarin wordt vastgelegd hoe journalisten hun bronnen kunnen beschermen en hoever ze daar in kunnen gaan. Dat bepleit Joop Daalmeijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), donderdag. Deze dag geldt als de internationale Dag voor de Persvrijheid en die wordt in Nederland gevierd met een bijeenkomst in het gebouw van de Wereldomroep in Hilversum. In het verleden werden enkele journalisten die hun bronnen niet wilden prijsgeven door justitie gegijzeld, wat inhoudt dat ze in de cel belandden in de hoop dat ze dan wel zouden gaan praten. Sp!ts-journalist Koen Voskuil overkwam dat, evenals de Telegraaf-verslaggevers Bart Mos en Joost de Haas. De NVJ is daar zeer ontstemd over. Lees verder

Tele2
Het groeitempo onder het aantal tv-klanten van telecomaanbieder Tele2 neemt af. Waar het groeitempo op gemiddeld 30.000 klanten lag, bedroeg de toename afgelopen kwartaal de helft daarvan. Het boekte, mede door de samenvoeging met Versatel, een omzetgroei maar boekt nog rode nettocijfers. Eind maart 2007 had Tele2 160.000 televisieklanten, het kwartaal daarvoor nog 144.000. Het merendeel van hen kijkt via ADSL2+, het snelle ADSL-netwerk, televsiei. Op een aantal kanalen in het zenderpakket wordt interactieve televisie geboden. Twaalfduizend tv-klanten kijken nog via de satellietschotel omdat in hun regio geen ADSL2+ is, maar zij wel live Eredivisie voetbal willen kunnen zien. Lees verder

 
PO
Onlangs werd in het Franse Cannes de jaarlijkse MIP TV, de grootste televisiebeurs van Europa gehouden. NPO Sales probeerde daar weer zo veel mogelijk programma’s van de publieke omroepen aan het buitenland te verkopen. Dat lukte aardig volgens Kaisa Kriek, hoofd van eerdergenoemde afdeling. Publiek Centraal sprak met haar om erachter te komen wat anno 2007 gewilde programma’s van de publieke omroepen in het buitenland zijn. Lees verder

4FM
SBS Belgium, de mediagroep die in België de televisiezenders VT4 en VIJFtv uitbaat, betreurt het feit dat in het Belgische radiolandschap nu een ‘duopolie’ is ontstaan, met de overname van 4FM door de Vlaamse Mediamaatschappij. SBS Belgium koestert al lang radioplannen en herhaalt daarom haar vraag dat de overheid het frequentieplan van de FM-band zou herbekijken. Lees verder

Dag
De nieuwe gratis krant DAG krijgt eveneens een plekje bij de winkels van Albert Heijn. Het is de bedoeling dat DAG vanaf 8 mei vijf dagen in de week bij ruim zevenhonderd vestigingen van de supermarktketen verkrijgbaar is, liet het dagblad woensdag weten. Lees verder

Geld
Het bod van News Corp, het mediabedrijf van Rupert Murdoch, op Dow Jones, de uitgever van onder andere zakenkrant The Wall Street Journal, is verworpen door de familie Bancroft. Dat is de grootste aandeelhouder van Dow Jones. Dat schrijft The Financial Times. Lees verder

Tijdschriften
Audax groeit dit jaar met tien tot twintig procent, voorspelt directeur Carel Bikkers. De distributeur-uitgever te Gilze toont groeilef: zestien Brunawinkels op stations ingelijfd, opinieweekblad HP/DeTijd krijgt een facelift en er komt nieuwbouw. Maar groei is echt niet alles, bezweert de directeur. Bikkers, alweer zes jaar de hoogste baas van Audax, neust met grote regelmaat in AKO- en Brunawinkels. Dáár, maar ook bij andere afnemers van de 150 miljoen tijdschriften, (buitenlandse) kranten en 7 tot 8 miljoen boeken die Audax jaarlijks verspreidt, moet het gebeuren. Lees verder

Fotograaf
ANP-fotograaf Robert Vos heeft donderdag aangifte gedaan bij de politie in Eindhoven van mishandeling en vernieling van zijn camera’s tijdens de voetbalwedstrijd PSV – Vitesse zondag. Vos maakte tijdens de eerste helft van de wedstrijd in het Philips-stadion foto’s van PSV-supporters. Daarop wilde een steward hem verwijderen. Dat gebeurde volgens Vos met harde hand. Ook supporters deelden daarbij klappen en schoppen uit en gooiden bier over hem heen. Vos’ camera’s raakten beschadigd. Lees verder

Pieter
Pieter Storms ligt onder vuur. Zijn productiebedrijf The Storms Factory is failliet gegaan. Door een tekort aan opdrachten zou de 52-jarige presentator zijn rekeningen niet meer kunnen betalen. Een bittere pil voor Storms, die vooral bekend is geworden doordat hij het opnam voor gedupeerde consumenten in zijn programma Breekijzer. Lees verder

Gerelateerde berichten