Zoek
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: woensdag 30 mei

Buitenlandse media hebben veel aandacht voor de opmerkelijke donorshow die BNN vrijdagavond (20.30 uur, Ned. 3) rechtstreeks uitzendt. Veel kranten en audiovisuele media berichten er over. In de show bepaalt de ongeneeslijk zieke Lisa (37) aan wie van drie nierpatiënten zij een nier wil afstaan. Het tv-publiek kan haar per sms adviseren bij haar keuze. De BBC, The Guardian, The Times en Die Welt zijn enkele media die uitpakken met het verhaal.

‘Niere als Hauptgewinn in niederländischer ernsehshow’, kopt Die Welt. ‘Who survives? Viewers decide’ staat er boven een verhaal in The Times. Er staat een foto bij van een niertransport. BNN komt met De Grote Donorshow om aan te tonen dat het vijf jaar geleden na het overlijden van zijn oprichter Bart de Graaff nog steeds lastig is om aan donoren te komen. Die achterliggende reden komt in The Times niet naar voren. De Britse krant rept over een ,,macabre contest”, gemaakt door de producent (Endemol) van het ook in Engeland bekende Big brother. Lees verder

Berlusconi
De Italianen kunnen rustig gaan slapen. John de Mol gaat er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat hun publieke omroep niet wordt uitgehold. Hij belooft met zijn hand op zijn hart dat Silvio Berlusconi niet aan de haal gaat met de succesprogramma’s van de Italiaanse divisie van Endemol. Endemol produceert onder meer Affari tuoi, een spelshow die dagelijks zo’n acht miljoen kijkers trekt. En de populaire Endemol-productie Che tempo che fa is niet alleen goed voor zes miljoen kijkers, maar de presentator maakt er bovendien geen geheim van dat hij geen aanhanger is van Berlusconi. Jaarlijks koopt de Rai voor euro 50 mln programma’s van Endemol. Lees verder

Loretta
Loretta Schrijver (51) heeft maandagavond voor het laatst het RTL Nieuws gepresenteerd. Sinds de start in 1989 vormde ze lange tijd met Jeroen Pauw een presentatieduo. Schrijver was in totaal achttien jaar een boegbeeld van het programma. Ze begon haar loopbaan bij Radio Nederland Wereldomroep en Veronica Nieuwsradio. In 2000 verruilde Schrijver de commerciële omroep voor de AVRO, waar ze het programma Alle dieren tellen mee presenteerde. Alweer een jaar later keerde ze terug bij RTL Nieuws. Meer dan eens werd ze uitgeroepen tot populairste nieuwslezeres van Nederland. In september begint Loretta Schrijver bij de publieke omroep Max. Lees verder

Endemol
Wie dacht dat Silvio Berlusconi met de acquisitie van televisieproducent Endemol waardering zou krijgen in eigen land, heeft het mis. De aankoop die zijn Mediaset samen met John de Mol en zakenbank Goldman Sachs doet, leidt tot een storm van kritiek. Via de achterdeur krijgt Berlusconi invloed op de Italiaanse staatstelevisie Rai en dat zit nogal wat Italianen niet lekker. Veel van de succesvolste primetime-programma’s van deze publieke omroep worden geproduceerd door Endemol. Zo komt de dagelijkse spelshow ‘Affari tuoi’ (acht miljoen kijkers) uit de stal van het Nederlandse concern. En in de populaire Endemol-productie ‘che tempo che fa’ (zes miljoen kijkers) steekt de presentator niet onder stoelen of banken dat hij geen aanhanger is van Berlusconi. Lees verder

Donorshow
Buitenlandse media hebben veel aandacht voor de opmerkelijke donorshow die BNN vrijdagavond (20.30 uur, Ned. 3) rechtstreeks uitzendt. Veel kranten en audiovisuele media berichten er over. In de show bepaalt de ongeneeslijk zieke Lisa (37) aan wie van drie nierpatiënten zij een nier wil afstaan. Het tv-publiek kan haar per sms adviseren bij haar keuze. De BBC, The Guardian, The Times en Die Welt zijn enkele media die uitpakken met het verhaal. ‘Niere als Hauptgewinn in niederländischer Fernsehshow’, kopt Die Welt. ‘Who survives? Viewers decide’ staat er boven een verhaal in The Times. Er staat een foto bij van een niertransport. Lees verder

VPRO
De VPRO heeft afgelopen weekend met de verslaggeving vanaf Pinkpop vijftig procent meer bezoekers dan vorig jaar getrokken. Het experiment met Twitter voor interactie met kijkers noemt VPRO-chef internet Erwin Blom, ondanks haperingen, geslaagd. Lees verder

Nipkowschijf
uitreiking donderdag van de Ere-Zilveren Nipkowschijf aan Sonja Barend en haar rechterhand Ellen Blazer vormt aanleiding voor VARA om beide tv-persoonlijkheden te eren met een tv-programma. Donderdagavond komt de omroep daarom met het programma Barend, Blazer en de Ere-Nipkow (22.05 uur, Ned. 1), meldde een woordvoerster dinsdag. Sonja Barend en Ellen Blazer krijgen de prestigieuze tv-prijs voor hun totale televisie-oeuvre (de gezamenlijk gemaakte ‘Sonja’-programma’s én de uitzendingen die ze los van elkaar gemaakt hebben). Lees verder

Tinky
Waarom draagt Tinky Winky in het kleuterprogramma Teletubbies van de BBC een damestasje? Dit is een van de prangende vragen waarmee de Poolse overheid kampt. Ewa Sowinska van een door de regering ingesteld orgaan dat toeziet op onder meer kinderrechten in Polen, zei in een maandag gepubliceerd vraaggesprek dat wordt onderzocht of de Teletubbies tot homoseksualiteit aansporen. Lees verder

538
Dj Tiësto wordt bedreigd met een aanslag, als hij gaat optreden in Beiroet. Dat beweert een Libanese website. De Nederlandse dj geeft op 2 juli een optreden in het ‘Parijs van het Oosten’. Volgens de site Yalibnan wil een radicale groep Islamieten Tiësto doden. Ook zangeres Shakira zou een doelwit zijn. Het management van de dj, wiens echte naam Tijs Verwest luidt, is vooralsnog niet van plan het optreden af te zeggen. Lees verder

CNN
Venezuela heeft maandag de Amerikaanse nieuwszender CNN aangeklaagd omdat het netwerk president Hugo Chavez in verband zou hebben gebracht met het terreurnetwerk al-Qaeda. Een Venezolaanse zender is aangeklaagd omdat het zou hebben opgeroepen tot een moordaanslag op de president. De minister van Informatie William Lara toonde maandag beelden die CNN van Chavez uitzond en die volgens Caracas werden getoond naast beelden van een al-Qaeda-leider. Daarnaast zou de zender beelden uit Mexico hebben gebruikt bij een item over demonstraties in Venezuela. ,,CNN zond een leugen uit die president Chavez in verband bracht met geweld en moord”, zei Lara. Lees verder

HD
Sony heeft de verkoop van high-defintion digitale radio’s aangekondigd. Dit maakt het Japanse bedrijf een van de grootste fabrikanten om een duw in de rug van deze jonge techniek te geven. Sony verklaart dat het vanaf juli een HD-woonkamermodel en een HD-autoradio zal verkopen. Het bedrijf ziet dit naar eigen zeggen als de start van een langdurige verplichting om high-definition radioapparatuur de komende jaren op de markt te brengen. HD-radio stelt traditionele radiostations om meerdere nieuwe digitale kanalen uit te zenden. De dienst is gratis, maar gebruikers moeten wel een nieuwe radio aanschaffen. Lees verder