Nederlandse journalistiek is Noord-Koreaans

PVV-leider Geert Wilders heeft geen hoge dunk van de Nederlandse journalistiek. Zijn partij zou geen eerlijke kans krijgen in de media, onder meer doordat deze in extreem rechtse hoek wordt geplaatst. “Uitzonderingen daargelaten is er sprake van een soort Noord-Koreaanse journalistiek”, zegt Wilders vrijdag in het vakblad De Journalist. Standpunten van de PVV over andere thema’s dan immigratie en integratie worden door de Nederlandse journalistiek vaak genegeerd, betoogt hij.

Volgens de fractievoorzitter van de PVV hebben journalisten niets geleerd van de moord in 2002 op de politicus Pim Fortuyn, die net als Wilders ageerde tegen immigratie en islam. De Nederlandse journalistiek is toen verweten te demoniseren. “Het is alleen maar erger geworden. We hebben een verschrikkelijke pers in Nederland. Nog steeds even links en multicultureel gedreven.”

Journalisten hoeven het niet met Wilders eens te zijn, zegt hij, maar moeten hem wel een eerlijke kans geven. Niet alleen is de Limburger neergezet als xenofoob en fascist, ook zouden journalisten weigeren verslag te doen van standpunten van de PVV over bijvoorbeeld justitie, infrastructuur en volksgezondheid. De kranten hier zijn volgens hem ver onder de maat in vergelijking met bijvoorbeeld de Financial Times of de Wall Street Journal: ze zijn minder feitelijk en gekleurder.

Nederlandse journalisten zijn angsthazen die tegen de macht aanschurken, verklaart Wilders het verschil. “Het zijn bange mensen, dat zie ik vaak aan hun ogen.” Ze zouden vrezen voortaan overgeslagen worden door politieke partijen en nieuwtjes te missen als ze te kritisch zijn of politiek incorrecte standpunten innemen. “Ik heb een hekel aan dat journalistenwereldje, hoewel ik zelf ooit journalist wilde worden. En eigenlijk wil ik dat nog steeds – als correspondent in het Midden-Oosten lijkt me leuk.”

Wilders geeft toe de media ook nodig te hebben als politicus, maar in ‘linkse’ programma’s als Pauw & Witteman of Rondom Tien zal hij niet verschijnen. “Ik ga niet in zo’n multiculti-zaal zitten. Dat doe ik gewoon niet.”

De PVV-leider spreekt zich in het interview niet uit voor een wettelijk verschoningsrecht voor journalisten die hun anonieme bronnen willen beschermen. Het nieuws zou opdrogen als verslaggevers niet aan bronbescherming kunnen doen. “Maar de wet is ook de wet. Bij strafbare feiten ligt de drempel wat mij betreft hoger. De rechter moet dat per geval bekijken.” [Novum/Radio.NL]