Zoeken
Sluit dit zoekvak.

TMG krijgt optie op belang 12% in combinatie ProSieben/SBS

Telegraaf Media Groep (TMG) krijgt het recht om 12% van de aandelen van het Duitse ProSiebenSat.1 te verkrijgen, zodra dat bedrijf de aangekondigde overname van SBS Broadcasting Group heeft afgerond. Dat meldt TMG woensdagochtend in een persbericht.

TMG reageert daarmee op de overname van SBS Broadcasting Group door ProSiebenSat.1, die vannacht is bekendgemaakt. Deze transactie wordt gewaardeerd op EUR 3,3 miljard. Via de overname wil het Duitse bedrijf een pan-Europese televisiemaatschappij creeren, met activiteiten in dertien landen.

Begin deze maand bereikte de Amsterdamse uitgever al een akkoord over een optie om een belang te verwerven in een eventuele combinatie ProSieben/SBS. TMG kan het aandeel verkrijgen via de verkoop van zijn huidige 20%-belang in SBS Broadcasting, de houdstermaatschappij van de SBS Group.

In het geval dat TMG deze optie uitoefent, zou binnen de huidige aandeelhoudersstructuur Lavena – een onderneming beheerd door fondsen geadviseerd door KKR en Permira – 76% van de aandelen in ProSiebenSat.1 in handen krijgen en de Duitse uitgever Axel Springer en TMG ieder 12%. De opbrengst van de verkoop van het 20%-belang prognotiseert TMG op EUR 433 miljoen. De geschatte boekwinst bedraagt zo’n EUR 360 miljoen en zal na afronding van de transactie worden verantwoord.

Als TMG de optie uitoefent, zal de opbrengst van de verkoop van het SBS-aandeel – vermeerderd met rente – voldoende zijn om de investering te kunnen financieren, zo laat de onderneming weten. TMG blijft nauw samenwerken met de Benelux-tak van de nieuwe combinatie. De bestaande raad van commissarissen van ProSiebenSat.1 wordt ook uitgebreid met TMG-mensen, door de geplande benoeming van twee bestuursleden van de uitgever in de raad van commissarissen van ProSiebenSat.1. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten