Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Twee vrouwelijke journalisten in Afghanistan gedood

Drie mannen hebben woensdag de eigenaresse-omroepster van een radiostation in de noordoostelijke Afghaanse provincie Parwan doodgeschoten. Zakia Zaki werd voor de ogen van haar 8-jarige zoontje in haar huis in Jabalussaraj vermoord, zei de gouverneur van Parwan, Abdul Jabar Takwa. Haar radiostation, Peace Radio, was sinds de val van de Taliban in oktober 2001 in de lucht en had niet alleen luisteraars in Parwan, maar ook in de provincies Kapisa en Kabul.

Takwa zei geen motief voor de moord te weten. ,,De mensen waren heel blij met haar radiostation”, aldus de gouverneur. De moord is de tweede op een journaliste in enkele dagen. Vrijdag werd Shokiba Sanga Amaaj, als nieuwslezeres werkzaam voor Shamshad TV, in haar huis in Kabul doodgeschoten. Een politiewoordvoerder in Kabul zei dat de moord het werk was van twee familieleden.

Vrouwen werken sinds de val van het Taliban-regime weer voor Afghaanse nieuwsmedia, maar zij zijn nog een kleine minderheid. De escalatie van de strijd in Afghanistan lijkt hun moeizaam herwonnen positie geleidelijk te ondermijnen.

Afzonderlijke gevechten in het zuiden van Afghanistan kostten woensdag twee militairen van de ISAF-troepenmacht het leven, zei ISAF. Dinsdag sneuvelde een ISAF-militair bij gevechten in het oosten van Afghanistan. Een van de woensdag omgekomen militairen was een Brit, zei het ministerie van defensie in Londen. De nationaliteit van de andere omgekomen militairen werd niet bekendgemaakt. Evenmin werd iets gezegd over de omstandigheden waaronder zij stierven. De Brit werd doodgeschoten toen zijn patrouille onder vuur werd genomen door de Taliban.

In het district Khas Uruzgan in de centrale provincie Uruzgan kwamen dinsdag manschappen van de onder Amerikaans bevel staande coalitie onder vuur, meldde de coalitie in een communiqué. Later werden de lichamen gevonden van twee veronderstelde rebellen. Negen mannen werden opgepakt.

Verder vielen coalitietroepen woensdag een vermoedelijke schuilplaats van Taliban-strijders in de zuidoostelijke provincie Zabul binnen en arresteerden tien verdachten, aldus het communiqué.

De dood van de drie ISAF-militairen brengt het totaal aantal internationale manschappen dat dit jaar in Afghanistan de dood vond op 77. Zes daarvan sneuvelden de afgelopen zes dagen, onder wie ten minste vier Amerikanen. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten