Search
Close this search box.

Verhoormethoden Irak live op Nederland 1

Zijn Nederlandse militairen in 2003 over de schreef gegaan bij het verhoren van Iraakse gedetineerden? En waren de toegepaste verhoormethoden aanvaardbaar? Het antwoord op deze en andere vragen staat centraal in een tweetal rapporten die maandag (18 juni) in Den Haag worden gepresenteerd. De NOS zendt deze presentatie vanaf 10.00 uur live uit op Nederland 1.

De commotie over vermeende ongeoorloofde verhoorpraktijken door Nederlandse officieren ontstond vorig jaar toen De Volkskrant, en vervolgens andere Nederlandse media, daarover gingen berichten. De politiek reageerde geschokt en eiste helderheid.

Twee commissies gingen uiteindelijk aan de slag. De toenmalige Minister van Defensie Henk Kamp installeerde de commissie Van den Berg (oud-Tweede-Kamerlid voor de SGP). Deze commissie kreeg de opdracht om de methoden van verhoor in Irak te onderzoeken. Daarnaast startte de ‘Commissie van Toezicht op het Inlichtingen en Veiligheidswezen (CTIVD) onder leiding van mevrouw Irene Michiels van Kessenich (vice president Gerechtshof Den Haag) een tweede onderzoek naar vermeende misdragingen van officieren van de MIVD, de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst.

De rapporten van beide commissies worden maandag 18 juni gepresenteerd. De huidige minister van Defensie Eimert van Middelkoop zal aansluitend een reactie namens het kabinet geven. Na afloop van de presentatie spreekt Ferry Mingelen de in de Haagde NOS-studio met een aantal politici over de uitkomsten van beide onderzoeken. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten