Capital Gold ontstond in 1988 doordat Capital Radio in Londen haar FM- en AM-frequentie ging splitsen. Tot die tijd was het namelijk gebruikelijk dat radiostations in het Verenigd Koninkrijk zowel via FM als AM te ontvangen waren, net zoals dat Radio 1 en Radio 3 in Nederland lange tijd het geval was. Eind jaren ’80 besloot de Britse regering echter een eind aan te maken aan de dubbele dekking en kwam dan ook het zogenaamde ‘use it or loose it’ beleid. Radiostations dienden dus via FM en AM andere programma’s aan te bieden, anders dienden ze of de FM of de AM- frequenties af te staan.
Capital Radio splitste haar station in twee delen. Op 1 november 1988 ging op FM de hitzender 95.8 Capital FM van start, terwijl op AM 1548 de oldieszender Capital Gold van start ging. Eerst alleen in het weekend, maar later werd de splitsing 7 dagen per week ingevoerd. En de zender pakte ook gelijk goed uit met flink wat populaire deejays, waaronder Tony Blackburn (ex BBC Radio 1 en BBC Radio London), David Hamilton (ex BBC Radio 1 en 2) en Kenny Everett (ex BBC Radio 1 en Capital Radio). Sinds de start tot in de jaren ’90 behoorde Capital Gold dan ook steevast tot de drie best beluisterde stations van Londen. Alleen zusterstation Capital FM en BBC Radio 1 trokken meer luisteraars.
Op naar Birmingham
De eerste tekenen van netwerkprogrammering van Capital Gold ontstond halverwege de jaren ’90. De Capital Radio Group besloot namelijk om de ‘Sunday Soul Show’ met Tony Blackburn en ‘Sportstime’ niet alleen uit te gaan zenden via Capital Gold in Londen, maar ook via Xtra AM in Birmingham. Deze zender kocht de Capital Radio Group samen met de hitzender 96.4 BRMB in 1993.
Het uitzenden van hetzelfde programma via meerdere radiostations smaakte echter naar meer. Zowel de Capital Radio Group, als de GWR Group (Classic Gold) lobbyden dan ook druk bij de Britse overheid om meer netwerkprogramma’s toe te staan op middengolfstations. Dit onder het mom van dat steeds meer luisteraars overstapten naar de FM en dat AM-stations daardoor steeds minder rendabel werden. De ‘Radio Authorithy’, thans Ofcom, stemde hier in 1997 mee in, mits er vier uur per dag eigen (lokale) programma’s werden uitgezonden en de lokale informatievoorziening behouden bleef.
Capital Gold netwerk
De versoepeling van de regelgeving resulteerde erin dat Capital Gold haar vleugels ging spreiden. Het gebied ten zuidoosten van Londen (Kent), was daarbij het eerste aan de beurt. Hier nam Capital Gold in maart 1988 de AM-frequenties van Invicta Supergold over. Korte tijd later volgden de regio’s Brighton en Southampton, waar South Coast Radio werd opgeslokt, en Birmingham, waar Xtra AM het onderspit moest delven.
Het Capital Gold netwerk werd in 1999 nog verder uitgebreid door de aankoop van Touch Radio in het zuiden van Wales. Manchester volgde in 2002 door de aankoop van Big 1458.
Tony Blackburn
In eerste instantie werden de lokale programma’s ’s middags tussen 15 en 19 uur uitgezonden. De gezamenlijke ochtendshow was in handen van Mike Osman. Grote slachtoffer van de expansiedrift was echter Tony Blackburn, die naar het weekend werd verbannen. Een paar maanden later werd deze fout echter hersteld, doordat de lokale programma’s naar de ochtend (7-11 uur) verhuisden en Blackburn de avondspits voor zijn rekening mocht nemen.
Ondanks dat Blackburn al sinds de start onlosmakelijk verbonden was met Capital Gold, kwam er in 2002 alsnog een einde aan dit ‘huwelijk’. Na een flinke ruzie met de leiding van de zender besloot de radioveteraan het station te verlaten om later aan de slag te gaan als ochtenddeejay bij rivaal Classic Gold.
In 2004 besloot de leiding van Capital Gold tevens om te stoppen met de live voetbalverslaggeving in het populaire programma ‘Capital Gold Sportstime’. Reden hiervoor waren de hoge kosten voor de voetbalrechten en het verlies van voetbalverslaggever Jonathan Pearce aan de BBC.
De laatste jaren zag Capital Gold het aantal luisteraars gestaag dalen, ondanks dat het station naast AM ook via DAB te ontvangen is. Ook deejays als David ‘kid’ Jensen, Mick Brown en Paul Coyte konden hier helaas geen verandering in brengen. Volgend jaar zou de zender haar 20e verjaardag vieren, maar dat gaat helaas net niet lukken.
Capital Gold zendt momenteel via elf AM-frequenties en DAB uit in London, Kent, Manchester, Sussex, Hampshire, Zuid Wales en Birmingham. Daarnaast is de zender te ontvangen via de Eurobird satelliet.
Later deze week deel 2: de geschiedenis van Classic Gold. [RS/Radio.NL]