Headlines uit de krant: dinsdag 31 juli

De Zeeuwse Vlaamse Televisie (ZVT), een drietal lokale omroepen en de gemeenten wachten met smart op de toewijzing van een zendfrequentie op het kabelnet. De frequentie is vorig najaar al aangevraagd door de lokale zender Terneuzen FM, maar nog steeds niet toegekend.

Ondernemer Frans Lievens, die ooit het initiatief nam tot de oprichting van de Zeeuws-Vlaamse televisiezender: ,,We hebben, toen we de aanvraag vorig jaar augustus indienden, bewust geen datum genoemd om de programmaraad van Delta alle ruimte te bieden op het gemak een frequentie uit te zoeken, maar nu wordt het ons echt te gortig. De apparatuur is beschikbaar, we hebben ook een zendschema in gedachten en we hadden op 1 juli willen starten. Maar we horen helemaal niets van de kant van Delta. Dit is echt te gek voor woorden.” De ZVT wil een dagelijks tv-programma uitzenden in samenwerking met de Vlaamse regionale ‘grenszenders’ Focus (West-Vlaanderen) en AVS en TV Oost (Oost-Vlaanderen). Lees verder

Burgerjournalistiek
De website NowPublic krijgt 10,6 miljoen dollar (7,8 miljoen euro) van investeerders om het grootste nieuwsbedrijf ter wereld te worden. De website die in het Canadese Vancouver ontstaan is groeit maandelijks met 35 procent en heeft zeker 120.000 ‘verslaggevers’ die bijdragen leveren vanuit meer dan 140 landen. NowPublic laat hen met digitale camera of mobieltje gemaakte ,,nieuwsfoto’s en -video’s” uploaden. De miljoeneninvestering zal mede gebruikt worden om de ‘verslaggevers’ te belonen en om een systeem te ontwikkelen om bij nieuwsgebeurtenissen aanwezige verslaggevers te kunnen lokaliseren. Lees verder

Mol
Het Spaanse telecomconcern Telefónica heeft de winst over het eerste halfjaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met tweederde zien toenemen tot euro 3,83 mrd. Het concern stelt zijn winstverwachting voor het gehele jaar naar boven bij. Dat maakte Telefónica maandag bekend. De winstsprong is vooral te danken aan een sterke groei op de thuismarkt en goede resultaten van de divisies mobiele telefonie. Ook boekwinsten op de verkoop van bedrijfsonderdelen droegen bij aan het sterke resultaat. De omzet van Telefónica klom 10,6% tot euro 27,83 mrd. De resultaten overtroffen de verwachtingen van analisten. Lees verder

Plasterk
Minister Plasterk vindt dat kunst- en cultuurprogramma’s toegankelijker moeten zijn voor een breder publiek en dat Hilversum beter kan samenwerken met de kunstwereld. Ondertussen probeert het samenwerkingsverband van cultuurinstellingen De Cultuurformatie het extra geld dat Hilversum door het nieuwe kabinet is toegezegd, geoormerkt te krijgen voor culturele programma’s. Bij de AVRO snapt men niet goed waar alle drukte om gaat. Daar maakt men al jaren het ene na het andere ‘toegankelijke’ kunstprogramma. En het mooie is: dat wordt door de kijkers gewaardeerd. Het publiek ziet de AVRO als dé omroep voor kunst en cultuur. Lees verder

Limburger
Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad hebben maandag op internet een discussieplatform geopend over de rol van de Rooms-Katholieke Kerk in de Limburgse samenleving. Lezers en niet-lezers van beide kranten kunnen permanent met elkaar in discussie gaan over de positie van de kerk. Dat hebben beide kranten maandag laten weten. Lees verder

Gelderlander
Het dagblad De Gelderlander is sinds kort ook gratis online te raadplegen. Via de website van het Regionaal Archief Nijmegen kunnen mensen honderd jaargangen digitaal doorbladeren. Het gaat om de Nijmeegse edities van De Gelderlander uit de periode 1856 tot en met 1956. Er kan gezocht worden op onderwerp, op datum of op trefwoord en datum. Het archief is zeven jaar bezig geweest met het digitaliseren van de kranten. Lees verder

Boe TV
Een van de leukere dingen op het Internet is dat pilot van televisieprogramma’s die de televisie zelf nooit hebben gehaald op het Internet toch een tweede leven kunnen krijgen. Boe-TV is zo’n pilot van een televisieformat wat nooit te zien was op televisie. Lees verder

Zendmast
De actiegroep Driewegen, die zich verzet tegen de bouw van een zestig meter hoge zendmast in de achtertuin van een aantal woningen aan de Driewegenweg bij Biervliet, vindt dat de provincie de gemeente Terneuzen tot de orde moet roepen. In een dik zwartboek verwijt de groep de gemeente ‘onkunde en onzorgvuldigheid’. Zo heeft de gemeente niet gereageerd op een verzoek van de bewoners aanvullende informatie over de plaatsing te verstrekken. De zendmast wordt geplaatst door Broadcast Partners in Terneuzen en moet de huidige mast, die op instorten staat, vervangen. Lees verder

Vrouwen
Zoenende vrouwen, vrouwen in een ballenbad, lachende vrouwen en vrouwen in een bruidsjurk die elkaar teder vasthouden. In één oogopslag onderscheidt Zij aan Zij Magazine zich van andere damesbladen. Altijd staan er twéé vrouwen op de cover. Nooit één. ,,Dat is een heel bewuste keuze,’’ vertelt Ria van Oosten (48), hoofdredactrice en uitgeefster van Zij aan Zij. ,,Van veraf, nog voor je een letter hebt kunnen lezen, zie je al waar het over gaat. Bijna alle andere vrouwentijdschriften hebben een grote portretfoto op de cover.’’ Lees verder

Metro
Per Mikael Jensen is de nieuwe CEO van Metro, waardoor hij de leiding krijgt over de grootste internationale krant ter wereld. “Dit is mijn droombaan”, zegt Per Mikael Jensen, die momenteel algemeen directeur is van TV2, het grootste televisiekanaal in Denemarken. Per Mikael Jensen is geen nieuw gezicht bij Metro. Achttien maanden geleden vertrok hij bij Metro als hoofdredacteur van Metro International, waarbij hij eindverantwoordelijk was voor alle edities van Metro wereldwijd. Daarnaast was hij oprichter en uitgever van Metro Denemarken en verbleef hij enige tijd voor Metro in New York. Maar zijn grootste kwaliteit is dat hij het televisiekanaal TV2 van een middelmatig medium in een multimediaal kanaal wist om te vormen. Lees verder

Groot
Vrijdagavond was er een emotioneel afscheid van de radiocollega’s. Ferry de Groot, chef d’equipe van de NOS-radioploeg in de Ronde van Frankrijk, heeft een jubileum en een afscheid in één. Zijn twintigste Tour is zijn laatste. Hij gaat met weemoed. De mooi gedekte tafel en de speciaal gedrukte menukaart, het cadeau en de toespraken van de collega’s; hij was er zaterdag nog stil van. Waar hij niet op zat te wachten was het traditionele eerbetoon dat de Tourorganisatie in petto heeft voor trouwe volgers. Wie aan zijn twintigste Tour begint, staat op een lijst en krijgt een uitnodiging voor een medailleceremonie in het startdorp. Lees verder

BBC
BBC heeft software geïntroduceerd om programma’s van de afgelopen zeven dagen te bekijken. Probleem: het blijkt dat de beveiliging van deze iPlayer makkelijk is te kraken. De speler werd eind vorige week geïntroduceerd. De Britse staatsomroep introduceerde de software met de nodige bombarie. Volgens algemeen directeur Mark Thomson is het ‘net zo’n grote mijlpaal als de introductie van kleurentelevisie’. Dat is misschien wat overdreven, maar interessant is het programma wel. Het doet denken aan UitzendingGemist.nl, maar dan in een aparte toepassing en niet via een browser. Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email