Headlines uit de krant: maandag 16 juli

De 26-jarige Velpenaar maakte gisteren bij de Arnhemse politierechter van zijn hart geen moordkuil: “Ik zat fout, maar had toch ook wel ongelooflijk pech dat ik juist op die ene dag meteen gepakt werd.”. Tijdens een vrijgezellenavond had de Velpenaar in een café een aanbod gekregen om voor een schappelijke prijs illegale radiozendapparatuur te kopen. “We zaten met een stel vrienden bij elkaar, biertje op, en dan weet u wel hoe het gaat. Het lijkt hartstikke leuk om een dagje lekker radio te maken.”

Zo werd in oktober 2005 Radio IJsbeer geboren. De Velpenaar kreeg van zijn ouders toestemming om een dag vanuit hun Velpse woning uit te zenden. Aldus geschiedde op 23 oktober 2005: Radio IJsbeer ging met een verzoekplatenprogramma de ether in. De Velpenaar had de pech dat juist die dag controleurs in Velp actief waren. Ze vielen direct binnen. “Ik was echt niet van plan om langer uit te zenden, dat mocht niet eens van mijn ouders.” Lees verder 

ONM
Aram van de Rest (31) heeft vandaag zijn laatste opnamedag bij ONM , de soapserie waarin hij drieënhalf jaar lang de rol van het arrogante kakkertje Chris Vroman speelde. Als de soap straks na de zomerstop weer terugkeert, blijft Aram weliswaar tot het eind van het jaar als Chris op de buis, maar gaat hij ondertussen heel andere dingen doen. „Ik ben op eigen verzoek uit de serie geschreven.” Lees verder

Plasterk
Rust en meer geld voor de publieke omroep beloofden de huidige regeringspartijen bij de afgelopen verkiezingen. Het is ook precies wat minister Ronald Plasterk van OCW aankondigt in een brief aan de Tweede Kamer over zijn beleidsvoornemens. Maar helemaal rustig blijft het toch niet. Lees verder

Telefoontap
De correctionele rechtbank van Brussel heeft de Belgische staat veroordeeld wegens een telefoontap bij een journaliste van De Morgen. In het opmerkelijke vonnis huldigt de rechter het bronnengeheim en hekelt ze het feit dat de tap bedoeld was om een lek bij de Antwerpse politie te identificeren. Lees verder

BBC
Het afdelingshoofd van BBC One is niet van plan om ontslag te nemen nadat de zender een verkeerd gemonteerd spotje liet zien met Queen Elizabeth. In het spotje leek het erop dat de Britse koningin kwaad wegliep nadat een fotografe haar gevraagd had om haar kroon af te zetten. Lees verder

Flop
De opvolger van het Nederland 3-programma Wat Heet! (op werkdagen om 19.30 uur) gaat Wat Nu?! heten. Dat meldde een VARA-woordvoerder vrijdag. Dat Isolde Hallensleben en Leon Verdonschot de presentatoren zijn, kwam donderdag al naar buiten. Lees verder

Humberto
Humberto Tan presenteert komend voetbalseizoen bij RTL 4 de zondagse voetbalsamenvattingen, melden betrouwbare bronnen. Wilfred Genee heeft te horen gekregen dat RTL hem passeert voor deze belangrijkste sportuitzending. De zender voert daarvoor ‘imago-redenen’ aan; Genee was de afgelopen twee jaar hét voetbalgezicht van Tien. Lees verder

CanalDigitaal
De enige Nederlandse satelliettelevisieaanbieder CanalDigitaal verhoogt per 1 augustus 2007 de prijs van het basispakket met 1 euro tot 8,95 euro per maand. Stijgende kosten zijn de oorzaak van de prijsverhoging, aldus CanalDigitaal. CanalDigitaal geeft als voorbeelden van de stijgende kosten onder andere investeringen, doorgifte van programma’s en de introductie van breedbeeld voor alle commerciële zenders. Daarnaast lopen er op dit moment meer verbeteringstrajecten waarover de aanbieder later dit jaar meer openheid zal geven. Lees verder

Videoadvertenties
Wie wil adverteren in online video’s op het digitale netwerk van de Telegraaf Media Groep, kan voortaan terecht bij de salesafdeling van de uitgever. Daarnaast biedt de uitgever adverteerders sinds deze maand de mogelijkheid om gebruik te maken van behavioral targeting. Lees verder

Vpro
Na het naakt interviewen door Giel Beelen (VARA) is er nog een omroep die het fenomeen vraaggesprek een nieuwe impuls wil geven. De VPRO wil eind dit jaar/begin volgend jaar een talkshow maken waarin Wilfried de Jong 24 uur lang een gast bevraagt. Dat vertelde een VPRO-woordvoerster vrijdag. Lees verder

Dijk
Wendy van Dijk is in ieder geval verzekerd van werk bij RTL 4. De presentatrice in het diepste geheim bezig met een nieuw televisieprogramma. Het moet een combinatie worden van de Surprise Show en haar vertrouwde Hart in Aktie. Lees verder

Drugs
Dance Valley mag zaterdag rekenen op mooi weer. Het dancefeest in Spaarnwoude begint om 10.00 uur en duurt tot ’s avonds laat. Het is de dertiende editie. Organisator UDC rekent op meer dan 40.000 bezoekers. Lees verder

Tour
De live uitzendingen van de Tour de France worden via internet zo goed bekeken dat sommige providers te kampen hebben met netwerkproblemen. Volgens de NOS-statistieken blijkt dat onder meer Tele2, Tiscali en KPN Zakelijk deze week te kampen hadden met overbelasting: er keken te veel mensen naar de videobeelden, waardoor de Tour niet meer te zien was. Lees verder

Sex
Het dit jaar weer opgelaaide drama van de seksslavinnen tijdens de Japanse bezetting van onder meer Nederlands-Indië staat op 15 augustus centraal bij de NOS. De omroepstichting doet live verslag van de jaarlijkse herdenking van de Japanse capitulatie in Den Haag en voegt verdere reportages toe. De NOS maakte in Korea een bijzondere reportage over de vrouwen, die veelal tot hun ergernis herhaaldelijk als ’troostmeisjes’ worden aangeduid. Lees verder

Thuiskopieheffing
Een onderneming die vanuit Duitsland blanco beschrijfbare media zoals cd’s en dvd’s levert aan afnemers in Nederland, is in ons land geen thuiskopieheffing verschuldigd. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald in het hoger beroep dat was aangetekend door Stichting de Thuiskopie tegen het bedrijf Opus Supplies in Duitsland en Opus Supplies BV in Bodegraven. Het hof bevestigt hiermee de strekking van een uitspraak die de voorzieningenrechter op 16 september 2005 had gedaan. Toen bepaalde een rechter al dat Opus geen heffing hoeft af te dragen op blanco media die vanuit Nederland via internet in Duitsland worden besteld. Lees verder

Atsma
Het is een menselijke behoefte om anderen te vertellen hoe het moet. Dat merken we al vanaf onze vroegste kindertijd: kindje mag niet met eten knoeien, kindje mag niet met bij het  stopcontact, en, als we wat groter zijn: op tijd je huiswerk maken, niet met je vingers aan de drugs en elke zondag naar de kerk – of juist niet. Lees verder

Gerelateerde berichten