Headlines uit de krant: woensdag 25 juli

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt besluiten van de Opta inzake vrije toegang tot de tv-kabel voor derden om tv-pakketten aan te bieden. Dit is een gevoelige nederlaag voor de Opta. De uitspraak is het meest nadelig voor KPN, omdat die de belangrijkste gegadigde was om van de tv-kabel gebruik te gaan maken. Ook enkele bezwaren van KPN ingebracht in deze zaak zijn door het College van Beroep verworpen.

Het ging om beroepen tegen een Opta-besluit van Casema, Essent (inmiddels @Home), UPC, Delta, Multikabel aan de ene kant en KPN aan de andere kant. Ze waren gericht tegen besluiten van 17 maart 2006 van de Opta inzake de markten voor de doorgifte en verzorging van omroeptransmissie in de verzorgingsgebieden van de kabelmaatschappijen. Lees verder

Endemol
Aat Schouwenaar wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Endemol. Schouwenaar geldt als een vertrouweling van John de Mol en bekleedde deze functie al eerder. Hij volgt de Spanjaard Elías Rodriguez-Viña Cancio op. Deze maakte maandag tijdens de aandeelhoudersvergadering bekend op te stappen op verzoek van de nieuwe eigenaren, waaronder De Mol en Silvio Berlusconi. Lees verder

DVB-H
De Europese Commissie besloot vorige week dat het DVB-H actief zal gaan promoten als technologie voor mobiele televisie. De organisatie die de concurrerende DMB-technologie aan de man probeert te brengen voorspelt nare gevolgen. Vorige week kondigde Europa aan dat het de voorkeur geeft aan DVB-H (Digital Video Broadcast – Handheld) voor televisie-uitzendingen gericht op mobiele apparaten, zoals mobiele telefoons en andere draagbare apparaten. Europa vreest voor fragmentatie van de markt en doet daarom de aanbeveling. Mocht dit nodig blijken, dan zal de keuze voor DVB-H zelfs opgelegd worden. Lees verder

Idols
Eric van Tijn, Idols-jurylid van het eerste uur, geeft het toe: een écht popidool heeft de talentenjacht na drie seizoenen nog niet opgeleverd. Jim en Jamai richten zich vooral op musical, Boris brak nooit echt door bij een breed publiek en Raffaella geraakte kort na haar overwinning in voorjaar 2006 in vergetelheid. Toch barst het Idols-circus na de zomer weer volledig los. De vierde editie wordt dit najaar gepresenteerd door Martijn Krabbé en Wendy van Dijk. Of Van Tijn in de jury zit is ‘nog niet voor 100 procent duidelijk’. ,,Maar ik ga ervan uit dat het goedkomt,’’ zegt hij. Lees verder

Jakhalzen
Isolde Hallensleben (32) presenteert in afwisseling met Leon Verdonschot Wat nu?!, VARA’s nieuwe doordeweekse zomerserie op Nederland 3. In De wereld draait door viel ze op als de Ruby Wax van De Jakhalzen. Lees verder

Satelliet
Met het Britse Sky Digital lijkt het beter te gaan dan ooit te voren. Hoewel DVB-T (Freeview) qua aantal de satellietkijkers aan het inhalen is, nemen meer kijkers dan ooit satelliet-tv en dan vooral Sky Digital. Net als in ons land, waar ook het aantal digitale kijkers toeneemt, hangt de trend in Engeland samen met de uitschakeling van analoge ethertelevisie. Lees verder

Tour
De ARD hervat vanaf vandaag de berichtgeving in de Ronde van Frankrijk. De Duitse omroep laat de live-uitzendingen achterwege maar komt tot en met vrijdag met een dagelijks programma van 25 minuten. In het weekeinde bericht het Duitse Sportjournaal over de Tour. Lees verder

Discovery
De man die bij Discovery Channel en andere zenders beestachtige overlevingsavonturen beleeft, slaapt tijdens die ruige trips in vier- vijfsterrenhotels. De 33-jarige Bear Grylls en zijn camerateam spelen een tot in de puntjes geregisseerd toneelstuk in ‘Born Survivor’ en ‘Man vs Wild’ , zo melden Engelse media. Lees verder

Lokaal
De fractievoorzitters van de MiddenPartij, CDA, VVD en Progressief 2007 betreuren de reactie van Radio LOT op het besluit van de gemeenteraad wat betreft de zendvergunning. ,,Het is bijzonder jammer dat Radio LOT geen contact heeft gezocht met één van de fractievoorzitters van de vier partijen voordat zij hun kritiek naar de pers stuurde en op de website plaatste. Dit had veel ongemak en irritatie kunnen voorkomen,’’ aldus een verklaring. Radio LOT liet een dag na de raadsvergadering weten niet te willen samenwerken met Radio NEO. Deze lokale omroep kan hooguit worden ingepast in Radio LOT, liet Martin Meijer van de omroep weten. Lees verder

Tien
Het Amersfoortse autobedrijf PON stopt met sponsoring van het omstreden tv-programma De Gouden Kooi.Vandaag onstond opnieuw ophef over het programma, dat op Tien wordt uitgezonden vanuit een villa in Eemnes. Het wangedrag van de acht bewoners roept steeds meer weerstand op in de samenleving. Via internet worden verschillende acties gevoerd om John de Mol over te halen met het programma te stoppen. Ook PON krijgt de laatste tijd regelmatig e-mails met negatieve reacties. Een woordvoerder zegt dat het autobedrijf niet meer met het programma geassocieerd wil worden. Daarom stelt PON geen auto’s meer beschikbaar voor De Gouden Kooi. Lees verder

Gerelateerde berichten