Raad: filmpje gedode Scheveninger mocht

Het filmpje van de 25-jarige Scheveninger die eind januari van het dak viel bij een dodelijk steekincident, mocht door het AD en GeenStijl op hun websites worden geplaatst. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek geoordeeld, zegt de raadsman van een van de twee verdachten in de zaak. Het gewraakte filmpje start nadat het slachtoffer van het dak is gevallen. Hij staat op, loopt naar een schuur en zakt daar in elkaar. Hij zou later in het ziekenhuis overlijden aan de gevolgen van een steekwond.

Advocaat Job Knoester had de zaak aan de Raad voor de Journalistiek voorgelegd. Die publiceert zijn uitspraak binnenkort. De raad heeft volgens Knoester geoordeeld dat de mensen die in het filmpje te zien zijn, onvoldoende herkenbaar zijn. Wel is GeenStijl op de vingers getikt omdat de site bij het filmpje linkt naar een foto van de 45-jarige verdachte, waarop deze duidelijk herkenbaar is. Knoester is advocaat van deze verdachte, de vader van de jongen die vermoedelijk heeft gestoken, en van diens andere zoon, die op het dak staat in het filmpje.

Voor de steekpartij zit de andere zoon van de 45-jarige man vast, die niet op de beelden te zien is. Zijn 17-jarige zoon, die wel op het dak te zien is, is volgens Knoester geen verdachte. Diverse media, waaronder GeenStijl, bestempelen deze jongen echter ten onrechte als de dader, zegt de raadsman.

De beelden werden op de site van het AD en GeenStijl geplaatst, waarna bezoekers anoniem reacties hebben geplaatst. Vooral die reacties zijn Knoester een doorn in het oog. De raad oordeelde dat de reacties op GeenStijl lasterlijk waren, maar die op de site van het AD niet. “Blijkbaar mag je alles schrijven als iemand niet te identificeren is.”

Het AD gaat helemaal vrijuit. De naam van de 45-jarige verdachte is korte tijd te lezen geweest op de site, maar het AD verwijderde die. GeenStijl heeft echter de link naar de foto laten staan. Ook staat er nog steeds een link naar een brief op de site, waarin de naam van de vader wordt genoemd.

GeenStijl liet donderdag weten niet van plan te zijn de links te verwijderen. “Nou prima geen probleem, meneer is dus *kuch* onschuldig, dan maakt het geen zak uit dat ie op dat in openbare ruimte gefilmde filmpje te zien is. Dus niks ‘overschrijding maatschappelijke aanvaardbaarheid'”, schrijft GeenStijl.

Knoester overweegt een civiele procedure tegen de twee media. De Raad voor de Journalistiek oordeelde dat de twee in het filmpje voldoende onherkenbaar zijn voor het grote publiek. Maar Knoester wijst erop dat bekenden hen wél herkennen. Bovendien overweegt hij een procedure tegen GeenStijl vanwege de links en de laster. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten