Search
Close this search box.

BBC van Russische FM-golf gehaald [Update]

De Russischtalige programma’s van de BBC zijn in Rusland alleen nog maar op de korte en de middengolf te beluisteren. Bolsjoye Radio uit Moskou zegt geen BBC-programma’s meer uit te zenden op FM, omdat de Britse omroep zich schuldig maakt aan ,,propaganda”. Twee andere Russische radiostations deden het afgelopen jaar hetzelfde.

Volgens de financiële groep Finam, eigenaar van Bolsjoye, staat de zendlicentie het uitzenden van BBC-programma’s niet toe. Het management nam de beslissing zonder regeringsbemoeienis, aldus een woordvoerder van Finam. Hij voegde eraan toe dat het geen geheim is dat de BBC werd opgericht om te dienen als verspreider van propaganda.

De BBC zei dat de zendlicentie Bolsjoye toelaat dat bijna 20 procent van de programmering door derden wordt geproduceerd en riep de radiozender op zich aan de oorspronkelijke overeenkomst te houden.

De regering van president Vladimir Poetin heeft de mediavrijheid ingeperkt en de politieke oppositie het zwijgen opgelegd. De invloed van het Kremlin op de media was in het post-sovjettijdperk nog niet zo groot, menen deskundigen. De afgelopen jaren zijn al verschillende buitenlandse zenders uit de lucht gehaald.

De frequenties waarop de BBC te ontvangen blijft in Rusland zijn: St Petersberg 1260 AM. Moskou 1260 AM en Ekaterinburg 666 AM. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten