Headlines uit de krant: vrijdag 10 augustus

Wegener heeft de nettowinst uit gewone bedrijfsactiviteiten in het eerste halfjaar van 2007 ruim verdubbeld. Dit was te danken aan de verkoop van het bedrijfsonderdeel Direct Marketing en forse kostenbesparingen. Dat heeft de uitgever donderdag bekendgemaakt. De nettowinst steeg naar 19,2 miljoen euro van 8,6 miljoen euro vorig jaar in de eerste zes maanden. Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten (ebita) verbeterde met 47,5 procent tot 35,4 miljoen euro.

De omzet steeg met 2,5 procent naar 345 miljoen euro. Vooral de omzet bij de huis-aan-huisbladen groeide boven verwachting. De uitgever denkt dat de omzet bij de huis-aan-huiskranten verder zal toenemen in de rest van het jaar. Lees verder

Spits
Willem Schouten (40) is benoemd tot adjunct-hoofdredacteur van Sp!ts. Een functie die we tot op heden niet kenden, maar hard nodig is om een beetje in de pas te blijven lopen met onze aanhoudende groei en de wens om verder te investeren in een eigen en eigenwijs nieuwsgezicht. Hetgeen natuurlijk weer alles te maken heeft met de stormachtige ontwikkelingen in krantenland. Voor mij is het echte goede nieuws dat we de invulling van deze belangrijke functie in de eigen gelederen hebben gevonden. Willem heeft vanaf het begin – in 1999 – bij Sp!ts gewerkt en daar zijn sporen ruimschoots verdiend. Eerst als freelancende filmredacteur, later in vaste dienst. Hij gaat nu rechtstreeks leiding geven aan het dagelijkse nieuwsproces. Lees verder

UPC
De omzet van UPC Nederland kwam in het tweede kwartaal van 2007 uit op 260 miljoen dollar. Dat is ruim 16 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2006, maar na verrekening van valutavoordelen is het nog een stijging met 8,4 procent. De operationele kasstroom, het enige cijfers dat IUPC geeft dat een indicatie van het resultaat biedt, steeg met maar liefst 20 procent, tot een kleine 133 miljoen dollar. Lees verder

Fm-zendertjes
De producenten van fm-zendertjes die muziekbestanden van gadgets naar de autoradio sturen, zijn blij met de aanpassing van de frequentiewet deze herfst. Door een wetswijziging wordt het frequentiebeleid in Nederland dit najaar versoepeld. Het betekent onder meer dat het gebruik van fm-zendertjes die muziek van mp3-spelers en navigatiesystemen uitzenden eindelijk legaal wordt. De apparaatjes worden al geruime tijd verkocht. Daarbij kregen consumenten de waarschuwing dat het gebruik nog niet legaal was. Volgens het Agentschap Telecom is de kans op schadelijke interferentie door de fm-gadgets verwaarloosbaar. “Zelfs als je er 20 miljoen in een houten zeecontainer stopt, ze aan zet en daarmee door Nederland zou gaan rijden, beperkt de storing zich tot heel beperkte gebieden”, schrijft het agentschap in een beleidsdocument. Lees verder

Televisie
Er worden grote problemen verwacht wanneer in Amerika de analoge televisie uitzendingen zullen stoppen. Een senaatscommissie die belast is met deze materie heeft Amerikanen zeer dringend verzocht rekening te houden met de analoge uitschakeling. In heel Amerika zal over 18 maanden van analoge televisie-ontvangst geen sprake meer zijn. In een Amerikaanse wet is vastgesteld dat op 18 februari 2009 alle analoge televisie-uitzendingen moeten stoppen en worden vervangen door digitale televisie. Vanaf deze datum mogen er in Amerika ook geen apparaten meer verkocht worden die bestemd zijn voor analoge televisie, zoals de videorecorder. De Amerikaanse consument moet bij aanschaf van deze producten op dit moment al verplicht geïnformeerd worden over het feit dat deze vanaf 18 februari 2009 niet meer bruikbaar zijn. Lees verder

Kabelaars
De commerciele omroepbedrijven RTL Nederland en SBS Broadcasting BV hebben met media adviseur Peter Jelgersma en voormalig OCW-ambtenaar Harry Kramer afgesproken om te komen tot ‘eigen’ kale kabelcapaciteit voor analoge en digitale kabeldistributie van hun uitzendingen. Dit blijkt uit een uitgelekt stuk onder de projectnaam DPCO dat de auteur van dit stuk in zijn bezit heeft. DPCO staat voor Distributie Publieke en Commerciele Omroep. De betrokken omroeporganisaties hebben afgesproken zelf geen overleg met derden hierover te voeren en alle overleg hierover via Harry Kramer en Peter Jelgersma te laten lopen. Die willen echter beiden desgevraagd geen commentaar geven. Ook de betrokken omroeporganisaties weigeren dit. Lees verder

Tv-rechten
Het Europees Kampioenschap hockey, van 18 tot en met 26 augustus 2007 in Manchester gehouden, zal uitgebreid te volgen zijn op RaboSport.TV. De Rabobank heeft de rechten voor de wedstrijdbeelden gekocht. Dat maakt onderdeel uit van de sponsorovereenkomst, want Rabobank sponsort dit kampioenschap. Op de site worden ruime samenvattingen van alle wedstrijden van de Nederlandse teams vertoond en een dagelijkse compilatie van de hoogtepunten van de dag. Die plaatst de bank ook door op de site van de hockeybond. De oranje-speelsters Fatima Moreira de Melo, het boegbeeld van de Rabo-reclames, en Minke Booij geven afwisselend iedere dag hun eigen visie op het toernooi. Lees verder

Leesmap
Wie hangt nog wekelijks de leesmap in een tasje aan de deurknop? Nieuwe maplezers melden zich nauwelijks. „We proberen het nu met cadeautjes, zoals een pakje soep bijvoegen”. Sommige dingen veranderen nooit. Wie niet thuis is op het moment dat de bezorger de leesmap komt omruilen, wordt vriendelijk verzocht de tijdschriften in een plastic tasje aan de voordeur te hangen. Zo ging het in de jaren vijftig, toen de leesportefeuille zijn intrede deed, en zo gaat het nog steeds. Lees verder

Comedy
Het comedygezelschap Boom Chicago is vanaf september te zien op de Nederlandse televisie. De in Amsterdam gevestigde, Amerikaanse artiesten gaan voor televisiezender Comedy Central vijf keer per week het programma Comedy Central News maken. Dat zeiden oprichters en eigenaren van Boom Chicago Jon Rosenfeld en Andrew Moskos woensdag. Lees verder

Reporters
De politie is niet blij met het nieuwe programma Ik op TV van RTV Utrecht met rampen- en ongelukkenfilmpjes van amateurjournalisten. Om het de pottenkijkers moeilijker te maken, wordt voortaan een ruimere zone rond een misdrijf of ongeluk afgezet. Ook wordt veel strenger gecontroleerd op de officiële politieperskaart. ,,Mensen die zich niet aan de regels houden, worden meteen opgepakt,’’ waarschuwt een politievoorlichter. De Politie Utrecht zit niet te wachten op deze ’nieuwsjagers’, zegt de woordvoerder. ,,Straks wordt elke politieauto met sirene achtervolgd door amateurs met een videotelefoontje. Dat kan natuurlijk levensgevaarlijke situaties opleveren.’’ Lees verder

Lijk
De VRT maakt een Vlaamse versie van ‘Over mijn lijk’, een programma over vijf ongeneeslijk zieke jongeren. Een gevoelig thema, geeft de VRT toe. ‘Daarom krijgt het wellicht een andere titel.’ Lees verder

Radio
Nooit meer een automobilist die door zijn schetterende autoradio de ambulance of brandweer niet hoort aankomen. Studenten van Universiteit Twente hebben een zenderapparaatje ontwikkeld om autoradio’s automatisch zachter te zetten als de hulpdienst in aantocht is. Het is verbluffend simpel, zegt docent Ronan van der Zee, die de studenten begeleidt. „Autoradio’s zijn tegenwoordig standaard voorzien van RDS, het radio data system, en dat gebruiken ze om een bericht door te geven.” Als naar Radio 3 wordt geluisterd terwijl Radio 1 een filemelding uitzendt, kan RDS de radio automatisch tijdelijk van 3 naar 1 schakelen. Het apparaatje dat de studenten hebben bedacht, heeft twee zenders om zoiets te laten gebeuren, legt de docent elektrotechniek uit. Lees verder

Comedy
Het comedygezelschap Boom Chicago is vanaf september te zien op de Nederlandse televisie. De in Amsterdam gevestigde, Amerikaanse artiesten gaan voor televisiezender Comedy Central vijf keer per week het programma Comedy Central News maken. Dat zeiden oprichters en eigenaren van Boom Chicago Jon Rosenfeld en Andrew Moskos woensdag. Het gaat om een satirische nieuwsuitzending waarin de laatste gebeurtenissen in Nederland op de hak worden genomen. ,,Het programma is in het Engels, maar is bedoeld voor een Nederlands publiek. Als buitenlanders geven we Nederlanders een andere kijk op hun eigen samenleving”, aldus Moskos. Lees verder

Radiomarathon
De ORTS-radiomarathon die vanmiddag zou beginnen gaat niet door. Oosterhouters Dave Snoeren (19) en Joris Noordzij (20) zouden 72 uur lang, zonder te slapen, een uitzending verzorgen vanaf de Markt in Oosterhout. Morgenavond en zaterdag zouden dj’s optreden op de Markt. De gemeente heeft maandag echter besloten geen vergunning af te geven voor de dj’s. De organisatoren besloten daarop de stekker uit het evenement te trekken. “We wilden een geheel maken van dj’s en uitzending”, zegt Snoeren. “Als je alleen drie dagen in een tentje radio maakt, komt niemand kijken.” Snoeren baalt. Hij wilde, samen met vriend Noordzij, geld inzamelen voor de ORTS (Oosterhoutse Radio en Televisie Stichting). “De afgelopen weken heb ik alleen geslapen en aan de uitzending gewerkt. Onze contactpersoon bij de gemeente belde vorige week nog om te vertellen dat de vergunning op een paar kleine puntjes na in orde was. Naar die punten hebben we gekeken. Maar maandag ging mijn telefoon: de dj’s mochten niet.” Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email