Search
Close this search box.

Iraakse vertaler van CBS News vermoord

Een Iraakse vertaler van de Amerikaanse omroep CBS News is vijf dagen nadat hij op 20 augustus door gewapende mannen uit zijn huis in Bagdad werd ontvoerd vermoord teruggevonden. Dat heeft CBS maandag bekendgemaakt. Anwar Abbas Lafta werkte sinds tien maanden voor CBS, daarvoor werkte hij als vertaler voor het Amerikaanse leger.

Bij de ontvoering werd de broer van Abbas geslagen en werd zijn zus in een arm geschoten, zei CBS. In de loop van de week kreeg de familie twee telefoontjes waarin losgeld werd geëist en op zaterdag kwam de politie melden dat zijn ontzielde lichaam aan de noordelijke rand van de sjiitische sloppenwijk Sadr City was gevonden.

Vorig jaar kwamen twee Amerikaanse medewerkers van CBS om het leven en raakte correspondente Kimberley Dozier zwaar gewond toen een autobom ontplofte terwijl ze een reportage maakten over Amerikaanse militairen in Irak. Een Amerikaanse soldaat en een Iraakse tolk vonden daarbij eveneens de dood. Volgens het Comité tot Bescherming van Journalisten in New York zijn sinds het begin van de oorlog in 2003 minstens 112 journalisten en 40 media-assistenten omgekomen in Irak, Abbas niet meegerekend. De meeste slachtoffers waren Irakezen, van wie velen het vermoedelijk van extremisten moesten ontgelden omdat ze voor buitenlanders werkten. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten