Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio-ontvangst Omrop Fryslân verslechterd

Roland Boonstra uit Drachten maakt zich ernstig zorgen om de radio-ontvangst van Omrop Fryslân nu de regionale publieke omroep sinds 1 augustus niet meer uitzendt vanuit Smilde, maar vanuit Irnsum. Omrop Fryslân Radio is momenteel te ontvangen via 92.2 FM, maar volgens Boonstra is de ontvangst in de gemeente Kollumerland, met name in Kollum, niet meer goed. Boonstra wijt dat volgens Nijsnet aan de regionale commerciële zender Radio Continu, die uitzendt op de frequentie 92.4 FM.

De zenders zitten dus dichtbij elkaar op de FM band. Boonstra meent dat de slechte ontvangst in de regio Noord-Oost Fryslân opgelost kan worden door het plaatsen van één steunzender, maar volgens Boonstra wil de omroep dat niet. Boonstra zegt zich nu ernstig zorgen te maken over de ontvangst, omdat Omrop Fryslân de calamiteitenzender van de provincie is en de radiozender daarom goed te ontvangen moet zijn in tijden van crisis. Bovendien betalen de inwoners van Fryslân kijk- en luistergeld voor de omroep via belastinggelden.

Roland Boonstra benaderde al eerder regionale omroepen over hun radio-ontvangst en kreeg het volgens eigen zeggen zodoende voor elkaar dat in Groningen de zendmast van locatie werd veranderd. Hij heeft inmiddels berichtgeving naar de politieke partijen in de gemeente Kollumerland en in de zuidoosthoek gestuurd, waar ook ontvangstproblemen zouden zijn. Hij beroept zich daarin op het feit dat de omroep overal goed te bereiken moet zijn als provinciale calamiteitenzender. Ook zal Boonstra zelf nieuwe metingen verrichtten in Kollumerland om na te gaan of de situatie al is verbeterd.

Directeur Pim Gaanderse van Omrop Fryslân weerspreekt de beweringen van Boonstra. Hij stelt dat de inhoud van de beweringen niet correct is en dat Omrop Fryslân Radio weer in de hele provincie te ontvangen is. De ontvangst dichtbij de mast in Smilde is niet optimaal, dat geeft directeur Gaanderse toe tegenover Nijsnet. Maar dat wil niet zeggen dat er geen ontvangst zou zijn. Luisteraars met een goed ontvangtoestel zouden Omrop Fryslân normaal moeten kunnen ontvangen. In het kader van de functie van calamiteitenzender voldoet de Omrop aan de vereisten. Gaanderse zegt bovendien dat Omrop Fryslân jarenlang heeft gestreden voor betere ontvangst, nadat de omroep naar de zender in Smilde was ’verbannen’.

Gaanderse zal Boonstra op zijn gedrag aanspreken als hij de belangen van de omroep op onrechtmatige wijze schaadt. Boonstra zegt dat Pim Gaanderse inmiddels juridische stappen wil ondernemen. Zou dat werkelijk het geval zijn, dan zal Roland Boonstra zich heroriënteren over deze situatie. ”Ik heb natuurlijk ook niet zoveel belang bij een rechtszaak”. [Nijsnet/Radio.NL]

Gerelateerde berichten