Search
Close this search box.

Talpa hoeft niet te ondehandelen met NOS

De bestuursrechter van de rechtbank heeft afgelopen week de claim van de NOS op rechten van Talpa op het uitzenden van wedstrijdbeelden uit het betaald voetbal afgewezen. De rechter oordeelt dat het C.v.d.M. (Commissariaat voor de Media) de uitzending van wedstrijden door Talpa niet hoeft te verbieden en Talpa niet hoeft te dwingen om met de NOS te onderhandelen over een sublicentie voor het uitzenden van wedstrijdbeelden.

Deze uitspraak volgt op het beroep dat de NOS instelde nadat het C.v.d.M. het verzoek van de NOS om sanctiemaatregelen tegen Talpa te nemen ook in bezwaar had afgewezen. Eind 2004 organiseerde de Eredivisie C.V. een veiling van de radio- en televisierechten van voetbalwedstrijden uit het betaald voetbal voor de seizoenen 2005/2006 en 2007/2008. Talpa verwierf een deel van de televisierechten.

“Nadat pogingen van de NOS om bij Talpa een sublicentie voor de televisierechten te verkrijgen waren gestrand, werd het C.v.d.M. om een uitspraak gevraagd op basis van het voorkeursrecht om samenvattingen van sportwedstrijden uit te zenden. Op grond van dit voorkeursrecht zou Talpa volgens de NOS verplicht zijn tegen een redelijke vergoeding een sublicentie te verschaffen. De rechtbank is het echter met het C.v.d.M. eens dat het voorkeursrecht waarop de NOS zich beroept, redelijkerwijs niet kan worden uitgelegd als een verplichting voor Talpa om met de NOS te onderhandelen over een sublicentie of als een recht van de NOS op een positieve uitkomst van onderhandelingen. De weigering van Talpa om een sublicentie af te geven was daarom geen overtreding en het C.v.d.M. kon dus ook niet tot handhaving ervan over gaan. De rechtbank verklaart het beroep van de NOS ongegrond”, zo schijft het Commissariaat voor de Media. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten