‘Verban belspelletjes naar de nacht’

Belspelletjes moeten voortaan alleen in nachtelijke uren worden uitgezonden. Dat vindt de Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers (Agog). De stichting reageert hiermee op de nieuwe wet op de kansspelen die minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) eindelijk wil invoeren. In het voorstel staat dat voortaan eisen worden gesteld aan belspellen op televisie.

Dagelijks worden op de televisiezenders RTL4, NET 5, SBS6 en Tien zeer veel belspelletjes uitgezonden. Tijdens deze spelletjes – meestal ’s ochtends en ’s middags – worden kijkers uren achter elkaar opgeroepen telefonisch de oplossing van een puzzel of het antwoord op een quizvraag door te geven.

Harde voorwaarden
Hirsch Ballin stelt nu wettelijke eisen aan de spelletjes. Deze voorwaarden betreffen de frequentie en de tijdsduur, de wijze waarop deelnemers worden geïnformeerd over deelname aan de spelletjes en een zorgplicht voor jeugdige deelnemers. Ook worden eisen gesteld aan het totale prijzenpakket -100 duizend euro – en de belspelletjes moeten een promotioneel karakter hebben. De gesprekken mogen maximaal 60 cent kosten.

Belspelletjes misleidend
De Agog is blij met de strengere eisen. “Belspelletjes zijn behoorlijk misleidend”, zegt Janine Cosijn van de stichting die anonieme gokkers helpt met hun verslaving. “Iedereen denkt dat de spelletjes supersimpel zijn. Ze beseffen niet dat het om een kansspel gaat.” Een verbod op de spelletjes ziet Cosijn niet zitten. “Er moet aanbod zijn. Gokken zit nou eenmaal in de mens.”

Opbrengsten belspelletjes voor goed doel 
Een woordvoerder van de instelling voor verslavingszorg Jellinek pleit evenmin voor een verbod. Liever zou hij zien dat de opbrengsten van de belspelletjes voortaan ten goede komen aan een goed doel, net zo als dat bij andere loterijen het geval is. “Dan wordt het voor de commerciële zenders minder lucratief en wordt het aanbod vanzelf minder.” Jellinek juicht de strengere maatregelen van de bewindsman toe, omdat consumenten hierdoor beter worden beschermd.

Zowel Agog als de Jellinek schat het aantal mensen dat is verslaafd aan belspelletjes laag in. “Het zijn vooral de korte spelletjes zoals fruitautomaten die verslavend werken”, stelt Jellinek. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten