40 jaar BBC Radio 1 en 2: Grote veranderingen in de jaren ‘90

De Britse radiostations BBC Radio 1 en 2 zijn deze maand exact 40 jaar in de lucht. Op 30 september 1967 startten beide radiostations met hun uitzendingen, waarmee de BBC antwoordde op de mateloze populariteit van zeezenders als Radio Caroline en Radio London. De concurrentie hoefde de BBC echter niet aan te gaan met de zeezenders, want anderhalve maand daarvoor werden zij wettelijk verboden. Commerciële radio daarentegen werd pas in 1973 toegestaan. Tot halverwege de jaren ’90 was Radio 1 dan ook verruit de populairste zender, tegenwoordig is Radio 2 dat. Radio.NL blikt in vier delen terug op het rijke verleden dat beide zenders hebben. Vandaag deel 2: Grote veranderingen in de jaren ‘90.

Jonger publiek voor Radio 1
Halverwege de jaren ’90 kwam er langzamerhand een einde aan de populariteit van BBC Radio 1. Matthew Bannister werd aangesteld als zendercoördinator. Deze besloot de zender aantrekkelijker te maken voor jongeren onder de 25 jaar en wilde af van het ‘vriendelijke en zoete’ karakter dat de zender had. In 1995 was dan ook alle oude muziek, grofweg alles van voor 1990, van de playlist geschrapt. In plaats hiervan werd meer aandacht besteed aan nieuwe stromingen als ‘britpop’, dat dankzij bands als Oasis en Pulp met een opmars bezig was. Maar ook dance kreeg z’n eigen plekje. Hiervoor werden DJ’s Pete Tong en Judge Jules binnen gehaald.

Wisseling van de wacht
De veranderingen bij Radio 1 zorgen voor veel opschudding. Veel oudgedienden als Steve Wright, Johnnie Walker, Bruno Brookes, Alan Freeman en Simon Bates werden bruut aan de kant gezet of stapten zelf uit onvrede op. Hoogtepunt, of beter gezegd dieptepunt, vormde Dave Lee Travis (foto), die live op de radio zijn ontslag aan kondigde. Het voorval leverde voorpagina nieuws op.

Ondertussen kwam er een grote groep jongere deejays bij Radio 1 binnen, waaronder Claire Sturgess, Danny Baker, Steve Lamacq, Mark & Lard, Emma Frued en Chris Moyles. Langzamerhand kregen de ‘jonkies’ steeds belangrijkere uren op de zender. Man Ezeke was in 1993 zelfs de eerste zwarte deejay die overdag op de zender te horen was.

Naar beneden
De verjonging van Radio 1 zorgde ervoor dat de luistercijfers van de zender fors kelderden. Was de zender in 1993 nog goed voor 16 miljoen luisteraars per week, in 1997 was dit al gedaald tot een krappe 10 miljoen. En omdat Radio 2 zich voornamelijk op luisteraars van 50 jaar en ouder richtte, waren het vooral de commerciële radiostations die luisteraars wisten te winnen. En dat bleef ook bij de BBC niet onopgemerkt.

Radio 2 volgt en profiteert
In 1996 besloot James Moir, destijds zendercoördinator van Radio 2, in het gat te springen dat Radio 1 achter liet, nadat het was omgebouwd tot jongerenzender. Moir bouwde Radio 2 om van ‘stoffige bejaardenzender’ tot moderne zender voor dertig plussers. Overdag werd dan ook voornamelijk populaire muziek gedraaid, terwijl specialistische programma’s naar de avond werden verplaatst. Een aantal van de bij Radio 1 overtrokken deejays, zoals Steve Wright, Johnnie Walker en Bob Harris, vonden dan ook een nieuw onderkomen bij Radio 2.

De veranderingen bij Radio 2 bleken een gouden greep te zijn. Sinds eind jaren ’90 heeft radio 2 zelfs het stokje van ‘best beluisterde radiozender’ van Radio 1 overgenomen.

Podcast
Dit artikel is ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten