Search
Close this search box.

Headlines uit de krant: dinsdag 18 september

De miljoenennota is zaterdag uitgelekt via RTL Nieuws. Evenals in enkele voorgaande jaren slaagde de redactie van het programma erin het stuk te pakken te krijgen voor Prinsjesdag. Sinds vrijdag beschikken de fractievoorzitters in de Eerste en de Tweede Kamer over een exemplaar onder embargo. De andere Kamerleden krijgen pas dinsdagochtend een embargo-exemplaar, evenals de pers.

Dinsdagmiddag presenteert minister Wouter Bos van Financiën het stuk in de Tweede Kamer. Vorige jaar lekte de miljoenennota niet uit. Toen werden er geen embargo-exemplaren verstrekt. Lees verder

Internettelevisie
De beleving van het medium televisie is in de afgelopen drie jaar behoorlijk veranderd. De mogelijkheid om ook via de pc televisie te kijken, heeft het medium een hele nieuwe impuls gegeven. Zo verbinden Nederlanders de woorden ontspannend en entertaining vaker met internettelevisie, dan met televisie via het ‘gewone televisietoestel’. Wellicht is dit omdat Nederlanders actiever op zoek gaan naar iets wat ze echt graag willen zien. Omdat de kijker zelf bewust kiest, zal hij waarschijnlijk minder negatieve of serieuze items bekijken en eerder de ‘leuke’ programma’s uitzoeken. Dit blijkt uit het vorige week gepubliceerde onderzoek Mediabeleving 2007 Plus van TNS Nipo en Veldkamp. Eenzelfde Mediabelevingsonderzoek werd gedaan in 1997 en in 2004. Lees verder

Metro
Als eerste krant in Nederland heeft Metro een microblog gelanceerd voor de rubriek ‘Deel het nieuws’. De rubriek is niet nieuw maar wel de keuze voor deze microblog vorm, naar het voorbeeld van Twitter en Numpa. De Metro Microblog! is pas live gegaan en daarom staat er nog niet veel op, maar het is de bedoeling dat hier binnenkort hevig door het publiek wordt geopinieerd. Bezoekers uitgenodigd hun meningen en ideeën te luchten via korte berichten (max. 200 tekens) met desgewensd een plaatje. Lees verder

Cooking
De Spaanse zanger Enrique Iglesias is zondagmiddag te gast bij Life & Cooking. Dat heeft RTL4 maandag gemeld. De wereldster gaat samen met presentatoren Carlo Boszhard en Irene Moors Spaanse gerechten koken. Hij zingt in het programma zijn nieuwe single Tired of Being Sorry. Lees verder

Emmy
De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore heeft zondag (plaatselijke tijd) in Los Angeles een Emmy Award in ontvangst genomen voor zijn televisiezender Current TV. De zender won de nieuwe Emmy voor ‘beste interactieve televisie’. Current TV richt zich op een jong publiek en zendt naast professionele producties veel materiaal van kijkers uit. Eerder werd Gore al gelauwerd voor zijn klimaatdocumentaire An Inconvenient Truth, die in februari een Oscar won. Lees verder

BBC
De Britse openbare omroep BBC moet fors bezuinigen door toegenomen kosten die onder meer zijn ontstaan door digitalisering. De bezuinigingen zullen het personeelsbestand treffen van diverse actuele radio- en tv-uitzendingen. De leiding van de BBC is het echter oneens met diverse prominente journalisten, die liever zien dat de omroep op de digitale themakanelen BBC Three of BBC Four bezuinigt door die te sluiten. Directeur Mark Thompson blijft erbij dat het absolute noodzaak is in het personeelsbestand te snijden. Ook zal als gevolg daarvan het aantal uitzendingen via het internet moeten worden teruggebracht. Medewerkers van uitzendingen als Panorama (John Sweeney), Today (John Humphreys) en Newsnight (Jeremy Paxman) hadden reeds heftig geprotesteerd en vinden dat de BBC teveel kanalen in stand wil houden ten koste van actualiteitenrubrieken die altijd het ‘hart’ van de omroep hebben gevormd. Diverse BBC Radio 4-journalisten delen die mening. Lees verder

Wereldomroep
Radio Nederland Wereldomroep verzorgt dinsdag een eenvoudige versie van de troonrede. Net als vorig jaar kruipt presentatrice Harmke Pijpers in de huid van koningin Beatrix om de bewerkte troonrede op ‘koninklijke’ wijze voor te dragen, meldde een woordvoerster van de omroep maandag. De traditionele troonrede doet menig Nederlander de wenkbrauwen fronsen, blijkt uit onderzoek dat in 2006 werd verricht. Zes op de tien Nederlanders begrijpen de tekst niet, onder meer omdat de zinnen te lang zijn en omdat er veel politiek jargon wordt gebruikt. De rede van Pijpers is dinsdag om 17.35 uur te horen in het programma Nieuwslijn. Op internet is de toespraak te horen via www.wereldomroep.nl. Lees verder

UPC
Ook UPC-abonnees met een mediabox met een digitale video recorder (dvr) hebben nu toegang tot video on demand en uitzending gemist. De softwareupdate voor de dvr heeft vorige week plaatsgevonden. Sinds maandagochtend kunnen ook mensen in Flevoland en Friesland video on demand krijgen. “Deze week ronden we de uitrol van video on demand af. Abonnees in alle regio’s en op alle platforms – dus de gewone mediabox, de dvr, en hd – hebben dan dus de beschikking over video on demand”, stelt Ronald van der Aart, woordvoerder van UPC. Lees verder

Harderwijk FM
De locale radio Harderwijk FM, die tijdens de Visserijdag nog flink aan de weg timmerde met live – uitzendingen, slaagt er nog steeds niet in voldoende inkomsten te genereren uit reclame en sponsoring. De inkomsten uit deze bronnen zijn in een jaar tijd weliswaar toegenomen tot ruim 2.600 euro, maar dat is nog altijd niet genoeg om een sluitende exploitatie te krijgen. De gemeente, die tot en met vorig jaar steeds is bijgesprongen met een aanvullende subsidie, tilt daar zwaar aan. Lees verder

Gerelateerde berichten