NDR ontslaat presentatrice Eva Herman

Voor veel Nederlandse kijkers zal Eva Herman ook een bekend gezicht zijn. Niet alleen presenteerde de hoogblonde Duitse met haar heldere stem tot 2006 de Tagesschau maar ook had ze een langlopende talkshow bij de NDR. Vorige week is zij echter door de NDR op straat gezet omdat ze bij een presentatie van haar nieuwste boek uitspraken had gedaan waarin zij volgens diverse media aan het Nazi-tijdperk refereerde. De NDR vond dit niet door de beugel kunnen en had al eerder aangegeven dat ze haar ideeën en haar boeken volstrekt gescheiden moest houden van haar TV-optredens.

Vorig jaar zorgde Eva Herman, met haar boek dat kritisch was over emancipatie, al voor veel ophef en besloot ze daarom op te stappen bij de Tagesschau. Bij de presentatie van haar laatste boek  (‘das Prinzip Arche Noach) loofde ze volgens diverse krantenberichten de waarden zoals die er waren voor kinderen en het moederschap tijdens de Nazi-periode (het ‘3e rijk’) als ‘das was gut war’. Ze wilde daarbij op geen enkele manier deze periode goedpraten maar verwijzen naar de problemen die er zijn met opvoeding en de positie van de vrouw in de huidige prestatiemaatschappij nadat dergelijke waarden eind 60-er jaren volledig zijn losgelaten. Zij maakt zich daarbij zorgen om de toenemende vergrijzing omdat het met de huidige druk vaak geen keuze meer is om voor kinderen te kiezen. 

De NDR was van de vergelijking die zij trok allerminst gecharmeerd en heeft haar daarom buiten de deur gezet.  De talkshow ‘Herman & Tietjen’ op de vrijdagavond op NDR moet nu heel snel op zoek naar een vervanger. De NDR overdenkt het hele concept nu omdat volgens hen de Talkshow al eerder averij opliep. Zo zou de NRD ook allerminst gecharmeerd zijn geweest van haar oproep in talkshows om de kerken meer op te laten treden om de waarden van ‘man en vrouw en familie’ onder de aandacht te brengen. Ook zou ze volgens de NDR van plan zijn geweest voor een tak van de ultrarechtse FPÖ op te treden. Steeds meer gasten zouden daarom geweigerd te hebben nog naar de Talkshow te willen komen.

Intussen heeft Pendo-Verlag, haar uitgever,  scherpe kritiek geuit op de NDR. ‘Nooit zou het de bedoeling van de uitgeverij of de schrijfster zijn geweest om de ideologie van het Nazi-regime op wat voor manier dan ook goed te praten’. Met klem wordt benadrukt tegen elke vorm van racisme, discriminatie en rechtradicaal gedrag te zijn. De uitgever riep de media op om het boek eens goed te lezen in plaats van met vooroordelen te komen. De discussie houdt de gemoederen in Duitsland flink bezig omdat thema’s als vergrijzing maar ook uiterst rechtse groepen (diverse recente gevallen van buitenlander-haat) erg actuele thema’s zijn en zodra iemand het woord ‘Nazi’ maar in de mond durft te nemen of wordt gelegd levert dat enorme kritiek op. [JHV/Radio.NL/Satellitemagazine.com]

Gerelateerde berichten